Не в багатстві щастя!

25.03.2015
Не в багатстві щастя!

Навіть найбідніші парагвайці вміють радіти життю. (з сайта nbcnews.com.)

Найщасливіші люди живуть у країнах Латинської Америки. А українці, хоч і щасливіші за сербів чи афганців, від більшості держав світу за цим показником відстають…

Такими є результати найсвіжішого дослідження авторитетного Інституту Геллапа, який щороку до Міжнародного дня щастя (відзначається 20 березня) оприлюднює «Індекс позитивного досвіду». Цей рейтинг базується на опитуванні людей у різних країнах, а не конкретних матеріальних чи статистичних даних. Відповідно, «Індекс щастя» віддзеркалює передусім позитивне чи негативне ставлення нації до життя, вміння ним насолоджуватися, незалежно від обставин.

Упродовж 2014 року фахівці інституту Геллапа опитали по телефону чи шляхом прямого спілкування по 1000 мешканців 143 країн світу. Кожному респонденту ставили п’ять запитань про позитивні емоції, які він пережив напередодні опитування: чи людина усміхалася і сміялася, чи відчувала задоволення, повагу до себе з боку інших, чи гарно відпочила, чи дізналася про щось цікаве. Потім за спеціальною методикою ці дані опрацьовували таким чином, що за всі позитивні відповіді на вказані запитання людина отримувала 100 балів, а за всі негативні — 0.

Варто зазначити, що позитивні щоденні емоції відчували впродовж дня більше 70% від загальної кількості всіх опитаних у світі, а 50% відповіли, що дізналися чи зробили щось позитивне. Тож середній показник щастя по планеті за 2014 рік становить 71 бал зі 100 можливих.

Найщасливішими відчувають себе мешканці Парагваю, який має середній «Індекс позитивного досвіду» 89 балів. Загалом, уперше за всі 10 років проведення таких досліджень до першої десятки «списку щасливих» потрапили винятково країни Латинської Америки. Місця з другого по четверте розділили роздерта тривалою громадянською війною Колумбія, Еквадор і Гватемала, яка є однією з найбідніших країн світу (по 84 бали). Також до топ-10 увійшли Гондурас, Панама, Венесуела, Коста-Ріка, Сальвадор та Нікарагуа.

Багаті країни Заходу розпочинають з’являтися лише в другій десятці — 13-ю стала Швейцарія, 17-ю — Канада. При цьому країни, мешканці яких традиційно вважаються веселими та позитивно налаштованими, опинилися в кращому разі в середині списку. Скажімо, поляки та італійці — аж у шостій десятці.

Укладачі списку окремо наголошують у своєму аналізі, що впродовж 10 років роботи вони чітко встановили: найскупіше у світі свої емоції висловлюють мешканці колишніх республік СРСР. Вони утримуються як від відверто позитивних, так і від різко негативних оцінок свого настрою.

Україна в «рейтингу щастя» опинилася на 11-му місці з кінця з середнім балом 56. Стільки ж — у Південного Судану, Молдови та Азербайджану. Сходинкою нижче розташувалися афганці, грузини, литовці, боснійці, литовці та непальці. А на дні списку — Бангладеш, Сербія, Туреччина (по 54 бали), Туніс (52) і Судан (47), який є єдиним із 143 країн світу, що не подолав позначку в 50 балів.

ДО РЕЧІ

Підрозділ ООН із поступального розвитку щороку готує свій «Звіт про щастя світу». Але його укладають не лише психологи, а й економісти, статисти й фахівці з інших точних наук, тобто цей рейтинг має більш матеріальну, ніж духовну основу. І в ньому Україна «бовтається» десь біля дна списку, але список лідерів «по щастю» зовсім інший. У першу п’ятірку увійшли Данія, Норвегія, Швейцарія, Голландія та Швеція. Тоді як в індексі Інституту Геллапа данці — лише на 26-му місці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>