НОВИНИ ПЛЮС

25.03.2015

Три парламентські партії вже не долають бар’єр 5%

Подолати 5-відсотковий бар’єр на парламентських виборах, якби вони відбулися найближчої неділі, спромоглися б лише три партії — Блок Петра Порошенка, «Самопоміч» та Опозиційний блок. Про це свідчать результати соцопитування Центру Разумкова, представленого на вчорашній прес-конференції. Так, за БПП проголосували б 14,1% українців, за «Самопоміч» — 9,3%, за Опозиційний блок — 6,8%.

Переможець виборів-2014, «Народний фронт» Прем’єра Арсенія Яценюка, набрав би лише 4,6%, Радикальна партія Олега Ляшка — 4,5%, «Батьківщина» Юлії Тимошенко — 4,4%.

3,1% проголосували б за комуністів, 2,7 — за «Громадянську позицію» Анатолія Гриценка, 2% — за «Сильну Україну» Сергія Тігіпка, 1,8% — за «Свободу» Олега Тягнибока. 4,6% проголосували б за іншу політичну силу, 2,3% — зіпсували б бюлетень, 22,1% — не брали б участі у виборах, 17,7% — не змогли відповісти.

Опитування було проведено з 6 по 12 березня, опитано 2009 респондентів у віці від 18 років у всіх регіонах України, за винятком анексованого Росією Криму та окупованих територій Донецької й Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

З 1 квітня — без російського газу

Україна має намір з 1 квітня призупинити закупівлю російського газу, оскільки в цьому немає необхідності. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

Яценюк хоче референдуму щодо Конституції

Прем’єр Арсеній Яценюк виступає за прийняття положень нової Конституції на референдумі. Про це він заявив учора під час селекторної наради з питань виконання місцевих бюджетів. Глава Кабміну додав, що Президент, парламент і уряд разом з українським народом в найкоротші терміни напишуть нову європейську українську Конституцію, яка передбачить як додаткові повноваження, так і додаткову відповідальність регіонів, врегулює питання балансу влади, визначить нову прозору судову систему, систему органів прокуратури, органів боротьби з корупцією.

Як повідомлялося, З березня Президент створив Конституційну комісію для розробки змін до Основного закону на чолі з Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом.

Справи прокурорські: люстрація й відповідальність

Прокурора Києва Сергія Юлдашева згідно з законом про очищення влади звільнили з займаної посади. Про це у своєму «Фейсбуці» повідомила глава прес-центру столичної прокуратури Олена Яхно. За її словами, 11 березня в прокуратурі Києва почався другий етап люстрації, і вчора прокурор Юлдашев попрощався з колективом. Як відомо, у 2013 році він працював на посаді заступника прокурора Луганської області.

* * *

Колишньому керівникові управління столичної прокуратури Віталію Баганцю винесено підозру в здійсненні тиску на працівників правоохоронних органів. Його дії кваліфіковані за ч. 2 ст. 343 Кримінального кодексу України. За словами прокурора Києва Юлдашева, у рамках кримінального провадження дали покази 11 працівників прокуратури та шість — міліції. Сам Віталій Баганець учора вранці спростував інформацію про отримання підозри.

Як відомо, 19 березня слідчий відділ прокуратури Києва почав кримінальне провадження стосовно Баганця-молодшого за фактом вчинення ним особливо тяжкого злочину. Встановлено, що за сприяння Віталія Баганця на території Києва нелегально працювало близько сотні гральних салонів та підпільних казино.

* * *

Прокуратура Херсонської області оголосила голові обласної ради Віктору Пелиху підозру у привласненні бюджетних коштів, необґрунтовано нарахованих в якості заробітної плати, та службовому підробленні.

Український Інтерпол не збирається видавати Княжицького Камбоджі

Українське бюро Інтерполу не має наміру видавати Камбоджі народного депутата від «Народного фронту», власника телеканалу «Еспрессо» Миколу Княжицького.

Напередодні Інтерпол оголосив Княжицького в міжнародний розшук за запитом Камбоджі. Нардепа підозрюють у зґвалтуванні неповнолітньої в Пномпені 9 вересня 2011 року. Сам Княжицький стверджує, що цю справу сфальшовано в Москві, а того дня він насправді вів телепрограму в Києві.