«Не загрузнути в обороні»

25.03.2015
«Не загрузнути в обороні»

Українські збірники в бойовому настрої підходять до складного поєдинку проти чинних чемпіонів Європи. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Поєдинок української збірної проти іспанців, який у п’ятницю відбудеться в Севільї на стадіоні «Рамон Санчес Пісхуан», має для наших футболістів величезне турнірне значення. Програш чинним чемпіонам Європи серйозно ослабить позиції команди Михайла Фоменка в боротьбі за дві прямі перепустки від групи С на континентальну першість 2016 року.

Нагадаємо, що збірній України ще жодного разу не вдавалося кваліфікуватися на Євро — не рахуючи потрапляння на ЧЄ в статусі господаря турніру 2012 року. Після розширення кола учасників Євро-2016 задача спростилася: потрібно посісти одне з двох чільних місць у секстеті або виграти в «плей-оф» у третьої команди з іншої групи. Однак стартова поразка в домашньому матчі збірній Словаччини неабияк ускладнила турнірне життя «синьо-жовтим».

Команда ж Словаччини у другому турі в Братиславі сенсаційно обіграла й фаворитів-іспанців. Відтак «Червона фурія», котра завжди без проблем долала відбірковий бар’єр на світові та європейські першості, опинилася в некомфортному становищі, коли потрібно вести боротьбу не за лідерство, а чіплятися за друге прохідне місце. Тож втрачати очки в домашньому протистоянні з Україною команда Вісенте Дель Боске не збирається.

Це добре розуміють у таборі нашої збірної, готуючись до архіскладного випробування в Севільї. Аби якнайкраще до нього підійти, Михайло Фоменко вмовив керівництво ФФУ та прем’єр-ліги перенести 18-й тур національної першості, який мав відбутися минулого уїк-енду. «Це дасть можливість нашим збірникам добре відновитися після єврокубкових поєдиків», — пояснив Фоменко.

Як свідчить лідер «Динамо» Андрій Ярмоленко, його одноклубники, викликані до збірної, вже «відійшли» від «Евертона», повністю переключившись із клубних на справи національної команди. Про свій невдалий досвід зустрічі з «Баварією» в Лізі чемпіонів футболісти «Шахтаря» також «забули». «Настрій — на високому рівні. Радий бачити всіх після тривалої перерви. Робочий процес іде повним ходом, готуємося й налаштовуємося привезти з Іспанії позитивний результат», — сказав під час дня «відкритих дверей» збірної півзахисник «гірників» Тарас Степаненко.

Найбільше головного болю щодо виступу в Севільї має очільник «синьо-жовтих». «Іспанці — одна з найкращих команд у Європі та світі. І це вже не та збірна, що [невдало] виступала на чемпіонаті світу в Бразилії. Нині в підопічних Дель Боске немає ні психологічної, ні фізичної втоми. Враховуючи статус виїзного поєдинку, ми готуємося до дуже складного протистояння», — каже Михайло Іванович.

Своєрідною підказкою керманичу «синьо-жовтих» може бути невдалий поєдинок іспанців проти футболістів Словаччини. За словами наших збірників, вони вже детально розібрали те протистояння. «Словаки пресингували Іспанію на кожній ділянці поля, не дозволяючи їм спокійно приймати рішення», — зауважує Степаненко. Його колега Ярмоленко додає: «Ми розуміємо, що господарі володітимуть перевагою, адже так, як вони вміють контролювати м’яч, нікому більше не вдається. Тож тільки безмежна самовіддача та команді дії можуть допомогти нам досягти бажаного результату».

Без сумніву, на гру проти «Червоної фурії» Михайло Фоменко обере захисну модель. Але, як свідчать його підопічні, «головне — повністю не загрузнути в оборонних діях».

Щодо іспанців, то вчора стало відомо, що через травму задньої поверхні стегна матч проти України пропустить провідний форвард Дієго Коста з лондонського «Челсі».

НА СТАРТ

Склад збірної України на матч проти Іспанії

воротарі: П’ятов («Шахтар»), Бойко («Дніпро»), Рибка («Динамо»);

захисники: Шевчук, Кучер, Ракицький (всі — «Шахтар»), Хачеріді, Бурда (обидва — «Динамо»), Федецький («Дніпро»);

півзахисники: Гусєв, Ярмоленко, Рибалка, Гармаш (всі — «Динамо»), Ротань, Коноплянка, Безус (всі — «Дніпро»), Морозюк («Металург» (Д)), Степаненко («Шахтар»), Громов («Ворскла»), Малиновський («Зоря»), Тимощук («Зеніт»), Олійник («Вітесс», Голландія);

форварди: Зозуля («Дніпро»), Будківський («Зоря»), Кравець («Динамо»).

* * *

Турнірне становище у відбірковій групі С Євро-2016:

І В Н П М О

1. Словаччина 4 4 0 0 8-2 12

2. Іспанія 4 3 0 1 13-3 9

3. Україна 4 3 0 1 6-1 9

4. Македонія 4 1 0 3 4-10 3

5. Білорусь 4 0 1 3 2-9 1

6. Люксембург 4 0 1 3 3-11 1

Матчі 27 березня (початок — 21:45): Іспанія — Україна, Македонія — Білорусь, Словаччина — Люксембург