Яценюкгейт

25.03.2015
Яценюкгейт

Аби ніхто не заважав твоїм корупційним діям, треба очолити боротьбу з корупцією! Здається, нинішній Кабмін Арсенія Яценюка взяв на озброєння саме цю цинічну тезу. Адже про масштабні зловживання у нинішній виконавчій владі говорять уже не тільки пересічні українці, а й державні чиновники. Один із них — тепер уже екс-голова Державної фінансової інспекції України Микола Гордієнко, який заявив: його структура виявила факти масштабної корупції в уряді Арсенія Яценюка. Через них державна казна втратила 7,6 млрд. гривень. Цих грошей, нагадаємо, уряду гостро не вистачає для виконання соціальних зобов’язань держави перед своїми громадянами, на розвиток економіки тощо.

Позавчора ввечері керівник уряду вирішив «гідно» відповісти на ці звинувачення. І... прийняв відставку голови Фіскальної служби України Ігоря Білоуса, його заступників Володимира Хоменка та Анатолія Макаренка. Прем’єр, нагадаємо, відсторонив цих чиновників від виконання обов’язків мiсяць тому: рівно на 14 днів, потiм цей термiн продовжували. За цей час очiльник уряду вирішив здійснити перевірку діяльності фіскалів та з’ясувати: справедливими є звинувачення щодо них у корупції чи надуманими.

Неофіційно експерти пояснювали ситуацію просто: фіскальна служба та її керівництво, звичайно, не без гріха, але документально довести їх провину за такий короткий час Яценюк не зможе. А тому Прем’єр може опинитися у скрутному становищі: відновити трійцю на посадах — значить, втратити обличчя. Відмовити у реабілітації без пред’явлення доказів було би переходом до репресивної форми керівництва, що у нинішній постмайданній Україні виглядало б як нонсенс.

Арсеній Яценюк знайшов інший, практично геніальний вихід. Усі троє фіскалів написали заяву із проханням про звільнення. Що, на думку аналітиків, може означати тільки одне: між ними було досягнуто угоди — причому на взаємовигідних умовах. Таким чином, керівник уряду не тільки зберіг власне реноме, а й блискуче відвів удар від себе. Адже екс-очільник Фіскальної служби та його команда добровільно повiсили на себе ярлики корупціонерів, а Прем’єр зумів одягти мантію головного борця із крадіями.

Відповідь Арсенія Яценюка на звинувачення проти себе та своєї команди вразила вже якимось нездоровим цинізмом. Відсторонений головний ревізор України питав: чому уряд ніяк не реагує на його звіти про ревізії, які проводить Держфінінспекція на багатьох підприємствах? «Відтак уряд здійснює масштабну корупцію, але при цьому питає — де брати гроші на державу в умовах війни?» — заявив Микола Гордієнко. На думку Арсенія Яценюка, звинувачення його підлеглого мають на меті лише одне — дестабілізувати ситуацію за сценарієм 2005 року.

«Сценарій політичної кризи, який підтримують ще й олігархи, не пройде!» — патетично мовив очільник Кабінету Міністрів на своєму позачерговому засіданні. І повідомив: він уже звернувся до Генерального прокурора України з тим, аби його відомство розпочало перевірку звинувачень відстороненого керівника Держфінінспекції за всіма пунктами. «Будуть перевіряти заяви Гордієнка чи самого Гордієнка?» — невесело жартують на цю фразу в кулуарах Кабміну.

Утім, як передбачається, Арсенію Петровичу не так уже й просто вийти сухим із води. На розгляд Верховної Ради внесено законопроект, який передбачає розслідування діяльності українського Прем’єр-міністра щодо відмивання грошей і корупції в особливо великих розмірах. Із цією ініціативою до нардепів звернувся їх колега Сергій Каплін, який вважається послідовним критиком діяльності Кабінету Міністрів. На думку депутата, корупційні схеми Яценюка могли збагатити його на мільярди доларів. Якщо законопроект ухвалять, в українському парламенті можуть створити спеціальну слідчу комісію.

Причому, як стверджує Каплін, під час розслідування можуть випливти факти, які простежують модернізацію злочинних схем Януковича та Азарова до нинішніх умов. Щоправда, тоді ніхто не говорив так голосно й патетично про долю країни, патріотизм — і не урізав різними шляхами доходи простих українців.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>