Світу — сміх!

17.03.2015

Сміху цієї весни — бути. Попри складну ситуацію в країні і в самому місті, 1 квітня День гумору в Одесі пройде за всіма традиціями

Фестиваль гумору тут проводили впродовж 40 років. І лише минулої весни, вперше за 27 років, він не відбувся вчасно. Місцева влада скасувала «Гуморину» через траур за загиблими на Майдані. Цього ж року шоу вирішили таки влаштувати. Окрім традиційного карнавалу в центрі міста, в рамках Дня сміху пройде також V Міжнародний фестиваль клоунів і мімів «Комедіада». Його ініціатором і організатором є театр «Маски-шоу» і «Будинок клоунів», який очолює народний артист України Георгій Делієв.

Підтримати Україну і фестиваль в Одесу зголосилися коміки з театру «Саломе» (Берлін), «Росгосцирку» (Москва), театру «Nikoli» (Краків), а також артисти комедійного жанру з США, Голландії та їхні українські колеги з Києва, Луганська, Первомайська, Харкова, Дніпропетровська, Вінниці. На цьому список запрошених не закінчується — інтригують організатори.

Крім того, актори з «Масок» збираються вивести одеське свято на міжнародний рівень. Вони прийняли рішення звернутися до Генеральної асамблеї ООН з проханням започаткувати 1 травня Всесвітній день клоуна. «У цей день в ООН не зареєстровано жодного міжнародного або всесвітнього дня, — розповідає директор «Будинку клоунів» Наталія Делієва. — Процедура непроста. Спочатку треба пройти реєстрацію в Україні. Потім від України з ініціативою звертатися в ЮНЕСКО. Ну а потім резолюція приймається Генеральною Асамблеєю ООН, а це голосування 193 країн світу. Звичайно, це непросто і довго».

За словами організаторів, якщо Генеральна Асамблея ООН усе ж прийме таку резолюцію, то, відзначаючи «Всесвітній день клоуна», міжнародні організації та групи громадянського суспільства сприятимуть миру, добру, любові, сміху і гумору. Усі заходи будуть спрямовані на заохочення діалогу між цивілізаціями, солідарності, взаєморозуміння і примирення.

Наразі клоуни вигадують офіційний девіз для фестивалю. Поки лідирує: «Світу — сміх!».