Це, синку, вже не фантастика

10.02.2015

Раніше таке можна було побачити хіба що у фантастичних фільмах. Але технічний прогрес не стоїть на місці. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, шведська фірма «Епіцентр», що базується у Стокгольмі, почала вживляти своїм співробітникам електронні чипи, за допомогою яких можна, наприклад, відчиняти двері без ключів. Чипи вмонтовуються під шкіру долоні лише за бажанням, і більшість співробітників фірми його виявили. Дуже вже це зручно. Окрім того, що відпадає потреба в ключах, більше не потрібно вводити пароль у комп’ютер та можна економити на візитках: для того, щоб надати комусь свої контактні дані, носію чипа досить наблизити долоню до телефона співрозмовника, і всю інформацію буде переказано на нього автоматично. Невдовзі з’явиться також можливість таким самим чином розплачуватися в їдальні фірми чи автоматах із напоями.

Вживлюється чип дуже легко — «операцію» проводить звичайний майстер тату після легкого масажу м’якої тканини між великим та вказівним пальцем і дезінфекції шкіри. Процедура не більш болюча, ніж звичайний укол.

Варто зазначити, що шведи в цьому питанні не є першопрохідцями. Британський вчений Марк Гассон з університету міста Редінг здійснив перше вживлення інформаційного чипа ще 1999 року, тоді ця процедура була швидше експериментальною, ніж практичною. Вчені переконані, що невдовзі такі імпланти набудуть загального поширення, як мобільні телефони.