Що за «один», той холестерин?

29.01.2015
Що за «один», той холестерин?

Надмірна вага — один із тривожних «дзвіночків» про холестерин.

Бляшки судинні — інфаркт та інсульт...

«У мене високий холестерин, — каже знайомий, — а я й не підозрював... Поїхав за путівкою в санаторій, і лікарі, серед інших обстежень, виявили таку проблему. Тепер треба сідати на дієту, кидати палити...»

Моєму знайомому 40 років, він має спортивну статуру, щоправда, в їжі віддає перевагу м’ясним і жирним стравам. Але хіба ж він один полюбляє смаколики, які не сприяють здоров’ю? Такі випадки, як у Юрія, — непоодинокі. За словами лікарів, пацієнти рідко контролюють показник «жирності» крові, посилаючись або на зайнятість, або на відсутність видимих симптомів. Але навіть якщо вас начебто нічого не турбує, маєте нормальну вагу тіла і сповнені енергії, знати свій показник холестерину не завадить. Як стверджують медики, надмірна кількість цього елементу може стати тим дамоклевим мечем, який несподівано впаде на голову у вигляді інсульту або інфаркту, адже холестерин відіграє велику роль у функціонуванні судин. Із цієї жироподібної речовини формуються атеросклеротичні бляшки, які стають причиною розвитку атеросклерозу — вкрай небезпечного захворювання судин.

— Холестерин (із грецької — тверда жовч) — речовина, що належить до класу ліпідів, і лише 20% її, що цікаво, людина отримує з продуктів харчування, зокрема з тваринних жирів і м’яса. Решту 80% холестерину виробляє печінка, — пояснює Марія Світловська, лікар-терапевт iз міста Ірпінь на Київщині. — Холестерин — це дуже важливий будівельний матеріал для клітин організму, він бере участь в обміні речовин на клітинному рівні. Важливий він також для синтезу статевих гормонів, таких як тестостерон, естроген, а також кортизон. У чистому вигляді холестерину в організмі небагато, переважно він міститься в особливих сполуках, так званих ліпопротеїдах. Ці сполуки бувають низької щільності — мовлячи просто, це поганий холестерин, і високої щільності — тобто хороший.

Більше фруктів, спорту і... здорового глузду

Оскільки переважно говорять лише про шкоду холестерину для здоров’я людини, у багатьох складається враження: чим його менше в організмі, тим краще. Однак це не зовсім так, запевняє лікар. Холестерин дуже важливий для нормального функціонування всіх систем і органів організму. Все залежить від рівня цієї речовини в крові. Якщо показник холестерину перевищує середнє допустиме значення, це може призвести до серйозних серцевих захворювань, аж до інсульту. Зайвий холестерин не розчиняється у воді, а закріплюється на стінках судин, через деякий час перетворюючись у тромби, які можуть спровокувати інфаркт.

— Білкова їжа — свинина, домашнє молоко, яйця — джерело насичених жирних кислот. Постійне вживання продуктів тваринництва піднімає кількість холестерину на небезпечний рівень, тому для рівноваги варто споживати більше фруктів і овочів, багатих на пектини, — радить пані Марія. — Для підтримки здорового рівня холестерину без допомоги лікарських препаратів важливу роль відіграють фізичні навантаження. Якщо організм отримує більше калорій, ніж спалює, то їх залишок перетворюється в клітині в жирові відкладення. Як результат — ожиріння, яке призводить до високого тиску, що разом iз холестерином може призвести до інфаркту.

Велике значення має спадковість. Якщо у когось із батьків холестерин перевищує норму, то дитина також ризикує отримати цю проблему, відтак має проходити медогляди, аби запобігти розвитку багатьох хвороб. Із віком можливість утримувати нормальний рівень холестерину своїми силами суттєво зменшується. Тож чим раніше людина почне правильно харчуватися і прислухатися до порад терапевтів, тим менша ймовірність, що її серцю загрожуватиме закупорювання судин.

Хороший холестерин «вимітає» поганого «брата»

Надмірну кількість холестерину лікарі трактують як патологію, яку слід корегувати з допомогою дієти або спеціальних медпрепаратів. Однак питання пігулок «від холестерину» — неоднозначне. Щоправда, при ішемічній хворобі серця, після перенесеного інфаркту або інсульту, при стенокардії слід «тримати» холестерин у жорстких рамках. Якщо це не вдається з допомогою лише дієти, то лікар призначає курс препаратів.

Той холестерин, що осідає всередині артерій, утворюючи бляшки, — це поганий холестерин, низької або дуже низької щільності. З’єднуючись з апопротеїнами (особливими видами білка), він утворює жиробілкові комплекси, які продукують атеросклеротичні бляшки. Натомість «хороший» холестерин виконує незамінну функцію — збирає з внутрішніх стінок судин «поганий» холестерин і виводить його в печінку для «утилізації». Атеросклероз судин головного мозку може розвиватися не тільки при підвищеному «поганому» холестерині, а й коли є низьким рівень корисного холестерину високої щільності.

На відміну від «поганого», «хороший» холестерин виробляє тільки сам організм, його не поповниш за рахунок продуктів харчування, як це буває у випадку з «поганим» холестерином. Контролювати, підвищувати рівень «хорошого» холестерину можна фізичною активністю. Середні і помірні фізичні навантаження на організм здатні збільшити його вироблення організмом, тому для збільшення корисного холестерину, особливо людям, які перенесли інфаркт або інсульт, варто більше рухатися, робити помірні фізичні вправи. Саме помірні, оскільки надмірне напруження організму, навпаки, пригнічує синтез корисного холестерину в організмі.

ДО РЕЧІ

Варто пам’ятати, що методики і тести в різних медичних лабораторіях можуть різнитися. Відповідно, можуть бути різними і лабораторні норми. Тому краще орієнтуватися на норми тієї лабораторії, де вам зробили аналіз. Зверніть увагу, що безпечний рівень холестерину в крові — це насамперед здоров’я ваших судин. Регулювати його рівень можна з допомогою корекції раціону, зменшуючи або збільшуючи кількість жирів, м’ясних продуктів тощо. Однак усі ці кроки потрібно узгоджувати з лікарем.

ВАЖЛИВО!

Визначити рівень холестерину можна тільки з допомогою аналізу крові. Майте на увазі, що перед його здачею лікарі рекомендують утримуватися від їжі 12 годин (здавати краще натщесерце) і обмежувати фізичні навантаження. Норми можуть різнитися — залежно від статі.

Норма холестерину у жінок — від 3,6 до 5,2 ммоль/л, підвищеним вважають показник від 6,5 ммоль/л. Холестерин ЛПНЩ: норма — 3,5 ммоль/л, високим є показник у понад 4,0 ммоль/л. Холестерин ЛПВЩ: норма — від 0,9 до 1,9 ммоль/л, при рівні менше 0,78 імовірність розвитку атеросклерозу підвищується втричі.

У чоловіків норма загального холестерину така ж, як у жінок. А показник «поганого» холестерину відрізняється: 2,25—4, 82 ммоль/л. Натомість «хороший» холестерин (ЛПВЩ) у чоловіків у нормі — від 0,7 до 1, 7 ммоль/л. Важливу роль в оцінці стану ліпідного обміну відіграють тригліцериди. Їх норма для чоловіків і жінок майже однакова: менше 200 мг/л. Максимальна, але допустима норма: 200—400 мг/л. Дуже високий показник — понад 1000 мг/л.

МАЙТЕ НА УВАЗІ!

Навіть при достатньо високому рівні холестерину не буває особливих «дзвіночків», симптомів, ознак небезпеки, і людина не здогадується, що має звужені (забиті) судини і підвищений холестерин. Не контролюючи його рівень, людина не переймається цим питанням, аж доки не виникне докучливий дискомфорт в області серця або пекельний головний біль, що свідчитиме про інсульт. Тож варто регулярно перевіряти рівень холестерину в крові, аби уникнути загрозливих ускладнень атеросклерозу, що провокує серйозні недуги.

Хто насамперед має контролювати рівень холестерину? Як стверджують медики, особлива пильність вкрай важлива:

* хворим на гіпертонію (підвищений тиск);

* тим, хто має серйозні проблеми з серцево-судинною системою;

* людям iз надмірною вагою;

*курцям;

*людям, які ведуть малорухливий спосіб життя;

* чоловікам після 40 років;

* жінкам у період менопаузи;

* усім літнім людям.