Полюбити йогурт через… гру

27.01.2015
Полюбити йогурт через… гру

Маленькі технологи особисто контролюють якість молока для майбутнього йогурту. (автора.)

У столичному дитячому містечку професій KidsWill відкрився «завод» з виробництва молочних продуктів «Данон». Відтак дітлахи, які захочуть спробувати себе в ролі технологів, матимуть нагоду долучитися до всіх етапів виробництва йогуртів: від збору молока до упаковки готового продукту.

Спершу малечу чекають на молочній фермі, де кожен майбутній технолог отримує термобідончик із іграшковим охолодженим молоком. Вдягаючи білі халатики, юні фахівці дізнаються про те, як важливо дотримуватися чистоти на заводі, ознайомляться з правилами техніки безпеки та основними етапами виготовлення кисломолочних продуктів. Особисто стануть свідками, що все молоко, яке надходить на завод, ретельно перевіряють на якість — кожний бідончик витримує понад 10 мікробіологічних тестів. І почують про те, що під час пастеризації молоко нагрівають до 95 градусів і швидко охолоджують. Таким чином висока температура знешкоджує «погані» бактерії, однак зберігає всі корисні властивості напою.

За процесом ферментації (коли йогуртова культура перетворює молоко на живий кисломолочний продукт) малята спостерігають на плазмовому екрані, а через мікроскоп можуть роздивитися болгарську паличку. Після того як смакоту розфасували, додавши туди полуницю чи інші ягоди, діти везуть коробочки у магазин, який теж діє на території містечка.

Це більше, ніж захоплива гра. «Робота» на молочному заводі допоможе малечі краще усвідомити, що йогурт — натуральний молочний продукт, який містить цінні для здоров’я вітаміни та мікроелементи. За останніми даними вітчизняного Інституту педіатрії, 50 відсотків дорослих і 80% дітей мають дефіцит кальцію та вітаміну D. А двоє з трьох українців, на думку експертів, недоотримують кальцію в щоденному раціоні. Одне з основних його джерел — молочні продукти, яких ми, як з’ясувалося, споживаємо недостатньо. «Українці мають у своєму раціоні набагато менше молочних продуктів, ніж декларують сучасні дієтичні рекомендації, — переконаний президент Асоціації дієтологів України Олег Швець. — У нас цей показник є лише третиною того, що споживає середній європеєць».

Молочні продукти, наголошує дієтолог, особливо важливі для здоров’я в дитячому та підлітковому віці, коли формується кісткова маса. Вітамін D відповідає за належний рівень кальцію і фосфору, допомагаючи кісткам зміцніти. Джерела цього вітаміну — молоко, сир, кефір, йогурти.