Повернення «ворогів народу»

Повернення «ворогів народу»

2015-й тільки почався, а столичний Національний художній музей уже претендує на звання «виставка року». Куратор і головний хранитель НХМУ Юлія Литвинець працювала над проектом-реставрацією «Спецфонд» понад чотири роки день у день.

Від Леніна до Шевченка

Від Леніна до Шевченка

Проект-реставрацію «Спецфонд» у Національному художньому музеї ідеально доповнює інша виставка, яку відкрили трохи раніше, — «Герої. Спроба інвентаризації». Насамперед її цінність у тому, що на прикладі картин і скульптур вельми цікаво вивчати історію України. Отож виставку присвячено особам, навколо яких у різні періоди історії існував культ.

І без премії лицарі

І без премії лицарі

Усе-таки щось змінилося. У листопаді минулого року, коли Шевченківський комітет оголосив твори, які інституції висунули на найвищу відзнаку України, м’яко кажучи, хотілося вити від люті. Установи, а це Мінкультури, Держкомтелерадіо, Національна академія наук, Національна академія мистецтв, всеукраїнські творчі спілки, Український фонд культури та товариство «Просвіта», яким Президент свого часу надав право визначати кращих, застрягли в рамках «свій до свого» у негативному розумінні цього виразу.

Всі статті рубрики