«Учителі були хороші...»

27.01.2015
«Учителі були хороші...»

Еліна Світоліна в матчі з Сереною Уїльямс. (з сайта Sapronov-tennis.org.)

«Я запам’ятала цю юну тенісистку по матчу Кубка Федерації у 2012 році. Тоді, коли вона була дуже молода, в неї був такий самий вогонь в очах, у неї було це бажання, воля до перемоги. Навіть зараз у неї величезний потенціал. Українка може ще багато чого поліпшити в своїй грі, і вона зробить це, помітно прогресує», — так відгукнулася про нашу Еліну Світоліну лідерка рейтингу WTA Серена Уїльямс після очної зустрічі на «Аустреліен оупен». Матч знову закінчився на користь знаменитої американки, але цього разу 20-річна представниця Харкова, сіяна на «АО» під 26-м номером, змогла взяти в Серени один сет — 6:4, 2:6, 0:6.

«Сьогодні я більше вірила в себе, ніж під час нашого першого побачення з Уїльямс в Україні, — поділилася враженнями Еліна. — Відчувала, що зможу щось зробити, напевно, тому мені і вдалося виграти першу партію. Надалі мені слід було почати грати сильніше, чинити тиск на суперницю на початку другого сету. Це й був ключовий момент матчу. Але я втратила ритм, і Серена переграла мене у другій і третій партіях. Це добрий урок для мене».

Перша ракетка України порівняно зі співвітчизниками просунулася на відкритому чемпіонаті Австралії найдалі — Уїльямс перепинила їй шлях у третьому колі (1/16 фіналу). Також Світоліна заявилася на турнір у змішаному розряді, в пару до представника ПАР Класена, й поступилася вже на старті дуету Крайчек/Мергя (Голландія/Румунія) — 1:6, 3:6.

Еліна налаштована оптимістично: «Тренер Ієн Х’юз, із яким я працюю з липня минулого року, дуже допоміг мені в психологічному плані. Я рада працювати з ним, це приносить плоди. Вважаю, що ми рухаємося в правильному напрямку. Щодня я намагаюся навчитись чогось нового».

Загалом, на турнірі серії «Великого шолома» українці знову не «дожили» до другого тижня змагань. У змаганні жіночих пар Юлія Бейгельзімер зі швейцаркою Бачинськи поступилися дуету Солер-Еспіноса/Торро-Флор (Іспанія) — 6:4, 2:6, 1:6. А серед юніорів єдина наша представниця, 16-річна киянка Ольга Фрідман на старті програла німкені Хобгарськи — 6:1, 4:6, 4:6.

А ІНШІ ЯК?

Найбільшою сенсацією «АО» наразі є виліт швейцарця Роджера Федерера, сіяного під №2. Чотириразовий тріумфатор Мельбурна в третьому раунді зазнав поразки від італійця Андреаса Сеппі, якому в попередніх десяти очних поєдинках віддав лише один сет. А тепер — поразка 4:6, 6:7, 6:4, 6:7. У наступному колі Сеппі програв 19-річному австралійцеві Ніку Кірйосу, який відтак пробився до чвертьфіналу. У топ-8 Кірйос — єдиний несіяний. Його наступним суперником буде британець Маррей (6). Інші пари склалися так: Джокович (Сербія, 1) — Раонич (Канада, 8); Бердих (Чехія, 7) — Надаль (Іспанія, 3); Ваврінка (Швейцарія, 4) — Нішікорі (Японія, 5). У чвертьфіналі японець здолав іспанця Феррера, кривдника Сергія Стаховського — тричі 6:3.

У жіночому турнірі в 1/4 фіналу теж лише одна несіяна — американка Медісон Кіс, яка ще в першому раунді вибила нашу Лесю Цуренко, а в третьому, так само у двох партіях, — чешку Квітову (4).

Чвертьфінали в жінок: С. Уїльямс (США, 1) — Цибулкова (Чехія, 11); Кіс (США) — В. Уїльямс (США, 18); Макарова (Росія, 10) — Халеп (Румунія, 3); Бушар (Канада, 7) — Шарапова (Росія, 2).

Привертає увагу повернення до числа фаворитів екс-першої ракетки світу Венус Уїльямс. Вчора старша сестра Серени обіграла польку Агнешку Радванську (6) — 663, 2:6, 6:1.