РАЗОМ НАС БАГАТО

27.01.2015
РАЗОМ НАС БАГАТО

«Черга, що зникає за горизонтом. Ще одне фото донорів у Найкращому Місті на Планеті Земля», — написав у «Фейсбуці» екс-заступник «губернатора» Дніпропетровщини, нині народний депутат Борис Філатов.

Події в Донецькому аеропорту, який уже назвали сучасним Сталінградом, не лишили байдужим нікого в Україні. Особлива увага прикута до Харківського та Дніпропетровського військових госпіталів, куди в терміновому порядку направляли найтяжчих. Лише за останній тиждень до лікарень Дніпропетровської області було доправлено понад 220 воїнів, поранених насамперед у боях за донецький аеропорт.

Ця інформація сколихнула місто. На вихідні у Дніпропетровську тисячі людей вишикувалися в черги біля пунктів здачі крові, щоб стати донорами для «кіборгів». Тільки за один день близько тисячі дніпропетровців (а більше прийняти немає можливості — у Дніпропетровську є лише три станції переливання крові, а всього по області їх 15) здали 420 літрів крові. Враховуючи небачений наплив бажаючих, на місцевих сайтах навіть з’явилися докладні рекомендації для охочих стати донорами.

Наразі обласний центр життєво необхідними препаратами забезпечений iз великим запасом. Хоча й потреба в них величезна. Тільки в обласній клінічній лікарні імені Мечникова, куди за останні п’ять днів минулого тижня доставили більше ста важкопоранених захисників Донецького аеропорту, перелили понад 100 літрів крові та її препаратів. Як повідомив заступник головного лікаря цього медичного закладу Юрій Скребець, на щастя, жоден iз доставлених до них пацієнтів не помер. Але 19 перебувають у вкрай важкому стані.

Подібний ажіотаж спостерігався цими днями і в Одесі, куди раніше теж було доправлено 20 захисників аеропорту. Після того, як у соцмережах поширилася інформація, що бійцям потрібна кров, сотні одеситів прийшли на міську станцію переливання крові, тож уже за півдня керівництво госпіталю заявило, що всі потреби в препаратах крові задоволено. І заспокоїло, що в госпіталі немає жодного бійця у важкому стані.

Втiм, волонтери закликають не розслаблятися. «Кров треба здавати, бо нас попереду невідомо що чекає. Та база крові, яка зараз є, має суттєві проблеми з якістю», — розповіла «УМ» волонтерка Алла Рус, яка опікується проблемами госпіталю.

За її словами, прибуття «кіборгів» розбудило одеситів, які останнім часом перебували в «застої». «Такої активності з боку людей не було, певне, з червня. Ми трошки всі розслабилися, було перемир’я. Зараз люди дуже активно включилися в допомогу. Можу по собі сказати, що на мою картку гроші продовжують надходити (небайдужі вже надіслали на картку волонтерки більше 18000 грн. — Авт.)» , — каже пані Алла.

Не менше від препаратiв крові та медикаментів, на думку волонтерів, бiйцi потребують і моральної реабілітацiї. «Дуже добре, що є допомога психологів, які самі приходять як волонтери. Але цього недостатньо. Потрібна грамотна робота висококваліфікованих спеціалістів — військових психіатрів», — переконана Алла Рус.

Для вирішення нагальних проблем керівництво госпіталю разом iз волонтерами планують створити спільну ініціативну групу, яка б займалася їх вирішенням і мала деякі права контролю. Наразі триває організаторська робота з формування такої групи і написання її статутних документів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>