Кого Кубок любить

26.12.2014
Кого Кубок любить

Удома южненський «Хімік» без проблем захистив титул володаря національного Кубка. (з сайта ВК «Хімік».)

Жіночий Кубок України з волейболу — турнір у чомусь десь навіть більш цікавий, ніж національний чемпіонат. На його вирішальну фазу, яка проходить у форматі «фіналу чотирьох», в одному місці збирається квартет найкращих команд країни, що гарантує змаганням захопливу інтригу. Аби не бути голослівним щодо його «рейтингу цікавості», достатньо сказати, що найсильніший клуб України останніх чотирьох сезонів — южненський «Хімік» — за час свого домінування на внутрішній арені зміг виграти лише два національних Кубки. Позавчора в рідному Палаці спорту «Олімп» підопічні Сергія Голотова захистили титул, як і рік тому упевнено перемігши у фіналі «Сіверськодончанку».

Цікаво, що для наставника «Хіміка» — це вже десятий виграний Кубок України. Вісім аналогічних трофеїв Сергій Голотов здобув із найтитулованішою командою країни, яка під різними «брендами» («Хімволокно», «Круг» тощо) представляла Черкаси. Коли ж «Круг» зник зі спортивної карти країни, в 2012 році метр тренерського цеху України очолив южненський «Хімік», з яким продовжив колекціонувати почесні трофеї.

Власне, «фінал чотирьох» Кубка України став практично суцільною копією минулорічного розіграшу. Єдина різниця полягає в тому, що рік тому бронзові нагороди турніру виграла запорізька «Орбіта», тоді як цього року третьою командою КУ стала тернопільська «Галичанка», якій вдалося взяти реванш у дівчат із міста «за порогами». З огляду на турнірне становище учасників «малого» фіналу в регулярному чемпіонаті, фаворитом «бронзового» протистояння в Кубку мала б стати «Орбіта», яка наразі посідає в чемпіонаті України другу сходинку. Однак насичений переїздами-роз’їздами змагальний календар останніх днів не дозволив підопічним Ігоря Філіштинського у всеозброєнні підійти до матчів Кубка.

Перед вирішальною стадією КУ «Орбіта» упевнено подолала стадію 1/16 фіналу Кубка виклику, двічі по 3:0 обігравши боснійську команду «Бімал-Єдинство». Після чого у Луцьку в рамках виїзного спареного туру ЧУ легко розібралася з «Континіум-Волинь». Натомість обидва своїх матчі у «фіналі чотирьох» Кубка «Орбіта» програла. У півфіналі запоріжанок легко переграла третя команда чемпіонату «Сіверськодончанка» (3:0), а у матчі за 3-тє місце дівчата Ігоря Філіштинського не змогли впоратися з четвертим колективом національної першості, при тому що по ходу матчу вони вигравали у «Галичанки» з рахунком 2:1.

Водночас «Хімік» на шляху до свого другого поспіль Кубка країни не дозволив опонентам виграти бодай сет. Перед вирішальними матчами турніру в шанувальників южненського клубу були певні побоювався щодо участі в поєдинках iз «Галичанкою» та «Сіверськодончанкою» капітана команди Надії Кодоли, яка напередодні внутрішніх змагань отримала травму в матчі-відповіді 1/16 фіналу Кубка виклику. Утім серйозність її травми виявилася перебільшеною, й 26-річна догравальниця взяла активну участь у виграші «Хіміком» чергового трофею.

* * *

Також учора у Харкові в Палаці спорту «Локомотив» розпочався заключний етап боротьби за Кубок країни серед чоловічих команд. Говорити, що головними фаворитами цьогорічного «фіналу чотирьох» є місцеві «залізничники», думається, зайве. Власне, переможці восьми попередніх Кубків і цього разу поза конкуренцією. Утім, аби юридично оформити свою перевагу, беззаперечним лідерам національної першості, в якій «Локо» не програв ще жодного матчу, спочатку в півфіналі потрібно здолати сумський «Хімпром», а в разі успіху в головному поєдинку турніру, який цього року носить ім’я олімпійського чемпіона Федора Лащонова, підопічних Юрія Філіппова чекатиме переможець протистояння «Юракадемія» (Харків) — «Дніпро» (Дніпропетровськ).

ТАБЛО

Кубок України. Жінки. «Фінал чотирьох» (Южний). Півфінали. «Сіверськодончанка» — «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» — 3:0 (25:22, 25:23, 25:19), «Хімік» — «Галичанка-ТНЕУ» — 3:0 (25:12, 25:8, 25:23). Матч за 3-тє місце. «Орбіта» — «Галичанка» — 2:3 (20:25, 25:13, 25:16, 21:25, 7:15). Фінал. «Хімік» — «Сіверськодончанка» — 3:0 (25:11, 25:23, 25:18).