Вугілля широкого спектра

25.12.2014
Вугілля широкого спектра

Одна з форм випуску сорбентів — капсули. (з сайта storage.googleapis.com)

Бажання отримати вдосталь задоволення у затяжний період зимових свят для багатьох перетворюється не лише на головний біль, а й проблеми органів травлення. Статистика безжально свідчить, що харчові отруєння не оминають ледь не кожного другого після прощання з роком, що минає, і зустрічі нового. Тому, крім продуктового запасу, треба мати під рукою найпростішу першу допомогу — якийсь сорбент, чорне чи біле вугілля. Допомогти розібратися у сучасних очисниках організму, які в аптеках продаються і як ліки, і як дієтичні добавки, — вирішили експерти «Тесту». Захисники прав споживачів вирішили проаналізувати, чи відрізняється хімічна структура різних сорбентів та їхній механізм дії, тобто очищення людського організму від небезпечних токсинів.

Загалом, ентеросорбенти поділяються на кілька груп: вуглеводневі — це усім знайоме активоване вугілля, ще є кремніємісткі, харчові волокна, іонообмінні смоли тощо. Суть будь-якого — поглинати різні розчинені речовини, гази і навіть пару. Власне, латинське слово sorbens і перекладається як «той, що поглинає». Якщо ще заглибитися у кваліфікацію, варто знати, що сорбенти поділяються на абсорбенти — вони всім об’ємом вбирають у себе речовини; та адсорбенти — в яких задіяна лише поверхня.

Дослідили експерти 6 марок сорбентів: гранульоване активоване вугілля «Сорбекс» та «Сорбент» (перше виробники позиціонують як ліки, друге — як дієтичну добавку); таблетовані — за назвою виробника — «Красную звезду» (ліки) та «Біле вугілля» і «Карбоактив» (добавки), а також пасту «Ентеросгель». Усі вони, крім останнього, належать до адсорбентів.

Варто нагадати, що ентеросорбенти, потрапивши у шлунок і кишечник, докладають зусиль, щоб зв’язатися з усіма речовинами, які там є, і корисними, і шкідливими, намагаючись вивести їх. Тому пригорщами безперервно їсти активоване вугілля — навіть якщо на ньому написано «дієтична добавка» — точно не варто, як би погано вам не було. До речі, є сорбенти, які вбирають лише певні речовини. Втім, використовувати їх варто лише у тому випадку, коли точно знаєте, чим отруїлися і яка інтоксикація мучить організм. Вугілля широкого спектра дії універсальніше у випадках, коли до лікаря не зверталися й аналізів не робили.

Для оцінювання здатності вбирати непотрібні організмові — отруйні або зайві — речовини експерти використовували такі параметри, як величина питомої поверхні та сорбційні властивості деяких речовин-маркерів. Варто пояснити. Величина питомої поверхні — це не площа поверхні таблеток. Це площа й усіх найменших пор. Саме тому питома поверхня вимірюється у квадратних метрах на один грам. І ніхто не фантазує, коли стверджує, що питома поверхня 4 г сорбенту — 7140 квадратних метрів.

Ефективність дії сорбентів залежить від пор — чим їх більше і чим вони дрібніші, тим краще. Збільшують пористість лікувального вугілля шляхом його активації — це процес обробки сировини термохімічним способом або парою для розкриття пор при температурі 800-850 градусів. А власне вугілля — це рослинний компонент, який отримують із кокосового або деревного вугілля або нафтового коксу.

Із протестованих зразків площа питомої поверхні, за даними дослідження «Тесту», найбільша у «Сорбексу» (1830 метрів квадратних на грам), найменша — у «Білого вугілля» (12,3 метра квадратного на грам ). До речі, останній — це діоксин кремнію, кремнезем, що за хімічним складом схожий на кварцевий пісок (звичайно, дрібнодисперсний). Тому експерти вважають навіть не надто коректним називати його «вугіллям». Доволі пристойні показники у «Сорбенту» й активованого вугілля від виробника «Красная звезда». У «Карбоактиву» скромніші — 678 метрів квадратних на грам. Виокремлено з групи перевірених тримається «Ентеросгель». Бо це не вугілля, а гель. І чіпляти до цього сорбенту характеристику пористості вугілля взагалі недоречно.

Одна з найголовніших характеристик — сорбційна активність, здатність увібрати непотрібні організму речовини. Щоб її визначити, експерти у лабораторіях створювали умови (середовище) як у шлунку і як у кишечнику людини. Бо речовини у реальних ситуаціях можуть почати діяти як в одному місці змученого організму, так і в іншому. Для перевірки як маркери використовували не корисні сечовину, альбумін та креатинін. Зокрема, і вони утворюються в організмі людини, коли туди без розбору й у великих кількостях «вкидають» багато жирної їжі, м’яса, алкоголю, солодощів. Відмінниками за фізико-хімічними показниками стали «Сорбекс» та «Ентеросгель». Інші мають трохи скромніші показники. Препаратів, які б зовсім не виконували свою місію, у тесті не було.

До речі, при виборі швидкої допомоги у вигляді сорбентів після не надто вдалого застілля варто пам’ятати таке. Якщо ви проковтнули гранульоване вугілля, годин через шість його активність може зрости десь удвічі. Якщо зжували пресований у формі звичайних таблеток препарат, — він найактивніший протягом години після прийому.

Ще один момент — ціна сорбентів. Найдешевшим варіантом лишаються звичайні чорні таблетки активованого вугілля. Аналог iз назвою «Біле вугілля» — разів у 5-6 дорожчий, як і чорне у капсулах. Не назвеш дешевим і сорбент у вигляді гелю.

ДО РЕЧІ

Активоване вугілля використовують у системі очистки повітря у протигазах. А також для фільтрації питної води у промислових і побутових фільтрах. Саме з допомогою активованого вугілля на заводах очищають від сивушних масел горілку.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>