Як зіницю ока...

25.12.2014
Як зіницю ока...

Своєчасний візит до офтальмолога допоможе уникнути катастрофи.

Райдужні кола — сигнал небезпеки

Глаукому називають «тихим викрадачем зору». І неспроста. Це підступне захворювання очей призводить до сліпоти. Успіх лікування залежить від того, на якій стадії виявлено недугу. Тому лікарі нагадують: профілактика і вчасна діагностика органів зору — підмурівок здоров’я очей.

«Симптоми глаукоми — легкі болі в скронях, надбрів’ях та в області верхнього корінного зуба. Зазвичай такі дискомфортні відчуття дають про себе знати вночі або зранку, — пояснює Валентина Карпенко, лікар-мікрохірург вищої категорії офтальмологічного відділення Київської обласної клінічної лікарні. — Окрім того, в таких пацієнтів уранці часто буває затуманений зір. Увечері, дивлячись на вуличні ліхтарі, яскраві неонові вивіски або потужну лампочку, людина з підвищеним внутрішньоочним тиском помічає райдужні кола».

Легке затуманення зору, за словами лікаря, особливо після фізичних навантажень чи перебування у темному приміщенні, має насторожити людину. На можливий розвиток глаукоми вказують і відчуття надмірної вологості ока — при тому, що зовні око має звичайний вигляд.

«Глаукома — це хронічне захворювання, яке виникає внаслідок раннього старіння очей, — наголошує фахівець. — Хвороба може торкнутися одного ока, але найчастіше згодом добирається й до другого — через недостатнє кровопостачання органів зору. Причин її виникнення багато: скажімо, холестеринові бляшки у судинах, дистрофічні зміни (звуження) судин при гіпертонії чи діабеті».

Профілактичне обстеження в офтальмолога неодмінно включає вимірювання внутрішньоочного тиску. Особливо — у людей, які перетнули 40-річний рубіж, і в тих пацієнтів, які мають близьких родичів із діагнозом «глаукома». Адже спадковість — iще один із факторів розвитку недуги.

Краплі, скальпель, лазер

Скарги, які можуть виникати при ранньому розвитку глаукоми, нечисельні, тож тільки уважність до власного здоров’я допоможе вчасно завважити проблему. Тим паче що деякі види недуги (відкритокутова, скажімо) на ранніх стадіях протікають фактично безсимптомно. Відтак людина потрапляє на обстеження тоді, коли з’являються явні ознаки глаукоми — погіршення зору та зміни в полі зору.

«Людину має насторожити відчуття стороннього тіла в оці: помічаєш дискомфорт, але думаєш, що в око потрапила порошинка або ж почався кон’юнктивіт. Якщо хворий не зверне на це уваги, не прийде до офтальмолога, то може пропустити початок підвищення внутрішньоочного тиску й не помітити, як розвинеться глаукома», — каже пані Валентина.

Якщо лікар фіксує підвищений тиск в оці, хворому призначають лікування. Нині є багато ефективних крапель, які на тривалий час знижують внутрішньоочний тиск при глаукомі, — за умови, що хворий ретельно дотримується рекомендацій лікаря. Однак якщо медикаментозна терапія не справляє належного ефекту, доводиться вдаватися до хірургічного втручання. Операція, зроблена своєчасно, в більшості випадків дозволяє хворому на тривалий час зберегти зір. І хвороба довго не прогресує.

З 70-х років минулого століття застосовують лазерне лікування глаукоми. Але метод має й недоліки, зокрема — нестійкий за часом ефект.

Гаряча пара, сіль і вуглеводи — без надміру!

Загалом, як стверджують лікарі, глаукома — хвороба не тільки очей, а й усього організму. Насамперед нервово-судинної та ендокринної систем. Через проблеми з капілярами до ока надходить менше поживних речовин, накопичується зайва рідина і підвищується внутрішньоочний тиск. А це небезпечно для тендітного зорового нерва, не розрахованого на таке навантаження. Якщо тиск не нормалізувати, зоровий нерв поступово атрофується (відмирає), і людина сліпне.

Профілактика недуги — це дотримання здорового способу життя, боротьба з ожирінням, порушенням обміну речовин, гіподинамією. Харчуватися слід вчасно, раціонально, обмежуючи вживання солі, вуглеводів. Якщо полюбляєте лазню чи сауну — дотримуйтеся розумних меж. Бо часто людина, «дориваючись» до процедури, розпарюється без міри, без міри пітніє, водночас мало вживає рідини. Відтак «густа» кров погано рухається кров’яним руслом, можуть виникнути крововиливи в око чи сітківку. В майбутньому це також може стати причиною глаукоми.

ВАЖЛИВО

Вимірювання внутрішньоочного тиску лікарі рекомендують проводити раз на три роки всім дорослим після 40 років. Але якщо в родині є хворі на глаукому, цукровий діабет, гіпертонію, то контроль ВОТ слід проводити щорічно.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Як стверджують лікарі, глаукома посідає друге місце серед причин сліпоти в Україні. Сьогодні в нашій країні 170 тисяч осіб страждають від цієї недуги. Йдеться про пацієнтів, які перебувають на диспансерному обліку. Проте реальна кількість хворих удвічі більша, оскільки ще майже 150 тисяч українців не здогадуються про незворотний процес, який розпочався в їхньому організмі.

 

ДОВІДКА «УМ»

Хворим на глаукому лікарі рекомендують:

• Вилучити з раціону міцний чай, натуральну каву, здобу, прянощі, сіль, препарати, що містять кофеїн, атропін, беладонну.

• Регулювати діяльність кишечнику, уникати закрепів.

• Спати щонайменше 8 годин на добу на високій подушці.

• Уникати тривалого перебування в темряві та затемнених приміщеннях.

• Читати і займатися іншою зоровою роботою лише при гарному освітленні.

• Обмежити процедури в сауні і лазні.

• Якомога більше часу проводити на свіжому повітрі.

* Хворим на глаукому, а також тим, хто мав операцію на очах, протипоказані важкі фізичні навантаження, праця у нічний час, довготривалі нахили голови.