Нема світла — на дорогу!

23.12.2014
Нема світла — на дорогу!

Перекриття траси — жест відчаю, від якого страждають і прості водії. Однак іншого способу звернути увагу влади на свої проблеми люди не бачать.

Відключення електрики в Україні стали вже регулярними. Але замість того, щоб звикнути до таких «примх» енергетиків, людям усе частіше уривається терпець. І не дивно, бо, замість обіцяних регулярних двох годин, у деяких населених пунктах людям доводиться сидіти без світла по 6-8 годин.

Щоб покласти цьому край або принаймні голосно заявити про свої претензії, кілька десятків мешканців села Половинки, що в Миколаївській області, днями перекрили рух на трасі Одеса—Мелітополь—Новоазовськ. До такого крайнього заходу вдалися і близько 100 жителів селища Велика Корениха біля Миколаєва, які кілька годин блокували трасу Миколаїв— Очаків, пропускаючи лише «швидкі» та машини з дітьми. 

Схожа ситуація склалася і в Полтавській області у селі Недогарки Кременчуцького району, де обурені селяни пікетували місцеву сільраду з вимогою припинити відімкнення. Полтавчани поки не діють радикально, проте вони поставили ультиматум владі: якщо вона не вплине на вирішення проблеми — селяни обіцяють перекрити автотрасу Дніпропетровськ — Київ. «У мене дочка проживає у Києві. Вона розповідає, що фабрика «Рошен» і крамнички нашого Президента освітлюються без проблем. І чомусь бізнес повинен процвітати. А те, що люди по 6 годин живуть без світла, — це нормально» — коментує «УМ» мешканка Полтави Ірина Сверстун.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості наполягає та тому, що такі надзвичайні заходи життєво необхідні. Щодня в Україні не вистачає до 3 мільйонів кіловат, і впоратися з цією ситуацією без застосування віялових відключень електроенергії просто неможливо, запевняють у міністерстві. «Ми не пройдемо цю зиму, якщо введемо штатну ситуацію в країні», — заявив заступник міністра Олександр Светелик, зазначивши, що такі радикальні заходи «економії» можуть тривати до кінця зими. Втім, реагуючи на масове обурення людей, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк дав завдання профільним міністерствам та відомствам зменшити кількість віялових відключень в Україні до Нового року та розробити їх чіткий графік.

Також він доручив скоротити або припинити освітлення вуличної реклами, будівель держустанов і самих вулиць. Зовсім відмовитися від віялових відключень Прем’єр визнав неможливим, аргументуючи це браком енергоресурсів, зокрема енергетичного вугілля, оскільки значна частина цієї сировини, яка була закуплена як у Росії, так і в інших країнах, заблокована на кордоні, а близько 3 мільйонів тонн вугілля залишаються на непідконтрольних українській владі територіях Донбасу. Через нестачу вугілля вчора припинила роботу Трипільська ТЕЦ під Києвом. А загалом по Україні станом на понеділок на електростанціях було зупинено 30 блоків.

Утiм є ще один вихід із ситуації. Віялові відключення можна припинити за умови загального скорочення споживання електроенергії на 15%, повідомив міністр енергетики Володимир Демчишин. Так що якраз час замислитися над впровадженням енергозберігаючих технологій: і гаманцю легше, і користь загальна.