На «благо» сім’ї та спорту

17.12.2014
На «благо» сім’ї та спорту

Після Олімпіади в Сочі-2014 зятя віце-президента IBU Ташлера, австрійця Дюра, спіймали на вживанні допінга. (з сайта rusbiathlon.ru.)

Функціонування системи антидопінгового контролю, як вируючий котел, з якого періодично на оточуючих виплескуються чималі порції робочої рідини «викривального» характеру. Щоб не говорили, але найактивнiше в питанні боротьби з допінгом працюють у велоспорті. Чого лише варте рішення щодо легендарного багаторазового переможця «Тур де Франс» Ленса Армстронга, на якого після звинувачень у вживанні заборонених препаратів наклали пожиттєву дискваліфікацію, забравши при цьому всі завойовані трофеї.

Щоправда, після такого сенсаційного викриття наступні допінгові розслідування у велоспорті зокрема й у спорті загалом мають значно менший резонанс. Проте говорити, що після справи Армстронга робота борців із допінгом взагалі зупинилася, аж ніяк не можна. Просто їхні здобутки перейшли з «якісної» в «кількісну» площину. Відсутність у переліку спійманих на допінгу зіркових атлетів компенсується цілою армією «простих землян». Так, приміром, Міжнародна федерація легкої атлетики заявила про виявлення позитивних допінг-проб у 58 російських спортсменів. Водночас Міжнародний союз велосипедистів (UCI) викрив цілу групу порушників «чесної гри» у складі відомої казахської профі-команди «Астана», гонщик якої — італієць Вінченцо Нібалі — є чинним переможцем «Тур де Франс». Через це UCI навіть відмовилося продовжувати на 2015 рік професіональну ліцензію цій іменитій «стайні», до складу якої також входить і українець Андрій Гривко.

Розплутуючи допінговий клубок навколо «Астани», компетентні органи запідозрили казахів у співпраці з відомим у «темному світі» лікарем Мікеле Феррарі, якого свого часу назвали головним «творцем» успіху Армстронга й заборонили займатися будь-якою професійною діяльністю. Хоча сам італієць заперечує свій зв’язок з «Астаною», перевіркою виявлених фактів уже зайнялася італійська прокуратура. Очікувано, що нова історія навколо Феррарі потрапила до поля зору місцевих ЗМІ, яким удалося розкопати нові цікаві факти з темного минулого італійського ескулапа, що кидають тінь на одного з високопосадових функціонерів у Міжнародному союзі біатлоністів (UBI).

Як повідомляє «Газзетта дело Спорт», вони мають запис телефонної розмови віце-президента UBI італійця Готліба Ташлера з Мікеле Феррарі, де друга особа в керівництві світового біатлону домовляється з лікарем про «дозу» еритропоетину, необхідну для стимулювання результатів його сина — біатлоніста Даніеля Ташлера. Попри більш ніж скромні результати стріляючого лижника Ташлера, дана історія набула величезного розголосу в біатлонному світі та змусила IBU швидко вибудовувати оборону. «Боротьба з допінгом і захист спортсменів — наш основний пріоритет. Нам відомо про повідомлення у пресі стосовно віце-президента IBU Готліба Ташлера і його сина. Ми зберемо всю інформацію про цей випадок, щоб прояснити ситуацію», — заявили в Міжнародному союзі біатлоністів.

Сам же Ташлер-старший на час розслідування залишив свою посаду. «Я був шокований нещодавніми повідомленнями в пресі, які стверджують, що я був залучений у допінгові махінації. Але це просто неправда. Я докладу всіх зусиль, щоб прояснити всі моменти відносно цих звинувачень, які поставили під удар мене і сина. Щоб захистити добре ім’я біатлону й IBU, я тимчасово йду з усіх посад. Це моє особисте рішення», — зазначив італійський функціонер.

Варто також додати, що в минулому зимовому сезоні через використання того ж таки еритропоетину було дискваліфіковано на два роки зятя Готліба Ташлера — австрійського лижника Йоханнеса Дюра.