Подайте Києву на бюджет

16.12.2014
Подайте Києву на бюджет

Київ залишать без грошей? Центральна влада планує вилучати 75% податку на доходи фізичних осіб. (з сайта kievvlast.com.ua.)

Мер Києва Віталій Кличко наразі зайнятий тим, що намагається повернути до столичного бюджету 1,7 млрд. гривень. «Це гроші, яких нам украй не вистачає, з них 700 мільйонів гривень — це виплата зарплат, 101 мільйон — оплата за медикаменти, 166 мільйонів — за харчування», — говорить Кличко, звертаючись до уряду. Попередній склад Кабміну його не почув. Колишній міністр фінансів Олександр Шлапак відповів Кличку чітко та жорстко: «Це неможливо». І порадив економити та жити більш раціонально, зокрема піднімаючи плату за оренду. Адже, за підрахунками Шлапака, тільки на низькій орендній платі Київ втратив до 200 мільйонів гривень.

Але йдеться зараз не про те, на чому може зекономити столиця. Йдеться про норму, яка діє з 2011 року і зобов’язує Київ відраховувати до державного 50% податку на доходи фізосіб з бюджету Києва. В минулому році таке вилучення сягнуло 9 мільярдів гривень. Слід зазначити, що податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) становить чи не найголовнішу статтю доходів столиці. Приблизно дві третини бюджету Києва наповнює саме ПДФО. Частково він повертається самим же містянам — у вигляді зарплат бюджетникам тощо. Проте половина цих прибутків перетікає з київської казни до державної.

Та це ще не найгiрша новина. Шок — попереду. Нині, як повідомив секретар Київради Олексій Резніков, Кабмін планує збільшити вилучення надходжень від податку на доходи фізичних осіб з бюджету Києва до 75 відсотків. Тобто якщо бюджет міста на 2015 рік становитиме, як прогнозує Кличко, 20 мільярдів гривень, майже половина цієї суми (9,975 млрд.) перекочує до державної скарбниці. На розвиток міста залишиться лише кожна друга гривня iз запланованих від початку.

Однак уже зараз ситуація критична. Нічим не покрито дефіцит бюджету-2014, а витрати тим часом зростають iз кожним днем. Скажімо, у сфері медицини заборгованість iз лікiв перед компаніями-постачальниками складає 25 мільйонів гривень. Потреби на охорону здоров’я у Києві становлять 5,7 мільярда гривень, тоді як бюджетом передбачено тільки 3,6 мільярда, тобто 63%. Субвенція ж із держбюджету на компенсацію пільгового проїзду в громадському транспорті дорівнює лише 30% від наявних потреб. Таким чином, зростає борг перед «Київпастрансом» і «Метробудом».

«Складається дивна ситуація: спочатку кияни сплачують податки в державний бюджет, а потім мер приходить і благає виділити кошти на ті чи інші напрями», — бідкається Кличко. Про те, що зароблені містом кошти мали б залишатись у його користуванні, говориться давно і безуспішно. Стара схема продовжує діяти: Київ заробляє — Київ віддає. Відтак держава повертає місту певний відсоток — «на виконання функції столиці». Тепер, як бачимо, побори з великих стають гігантськими. І як це корелює iз заявленим курсом на розвиток місцевого самоврядування та фінансову незалежність регіонів — сказати тяжко. Ось така вона, децентралізація по-українськи.