«І благослови у добрий час»

16.12.2014
«І благослови у добрий час»

Учасниця концерту «Боже, Україну збережи!» Оксана Муха зі Львова готує колядки і щедрівки в подарунок українцям на Різдво. (з мережі «Фейсбук».)

Різдвяна концертна програма «Боже, Україну збережи!» відбудеться у рамках спільного проекту Національної радіокомпанії (НРКУ) та Національної телекомпанії України «Мистецькі історії» 19 грудня у Великій концертній студії Будинку звукозапису НРКУ (на вулиці Леоніда Первомайського, 5-a, станція метро «Кловська»).

«Це — вже четверта різдвяна програма проекту, яку ми традиційно презентуємо у день Святого Миколая», — розповідає про концерт «Боже, Україну збережи!» ведуча та автор сценарію проекту «Мистецькі історії» Галина Бабій. «Однак, зважаючи на непростий прожитий рік, сповнений втрат, глибоких соціальних потрясінь в українському суспільстві, він радше нагадуватиме ретроспективу подій, які змінили нас і країну. І допоки вузол наших тривог і випробувань ще міцнішає — ми звертаємо свої погляди і помисли до Неба. Звідси й назва різдвяної програми — «Боже, Україну збережи!» — додає Галина Бабій.

За її словами, «відчуття народження Нового завжди дарує радість, втілену у традиційні українські коляди. Тому у програмі вони переплетуться з військовими та патріотичними піснями. Серед них пісня Романа Луня — постійного представника Українського фонду культури в США та Канаді».

У центрі літературно-музичного дійства — колективи Українського радіо: Академічний хор імені Майбороди (під орудою Юлії Ткач) та Заслужений академічний симфонічний оркестр.

Разом iз ними на сцені Великої концертної студії виступить ціле сузір’я естрадних та академічних виконавців, етнорок та фольк-гуртів, солістів-інструменталістів. Наприклад, хор хлопчиків та юнаків сектору практики Національної музичної академії України, а також тріо бандуристок НРКУ. У концерті візьмуть участь: володарка Гран-прі конкурсу імені Квітки Цісик, співачка Оксана Муха (Львів); народні артисти України Тарас Петриненко, Тетяна Горобець та Марія Бурмака; заслужені артистки України: Галина та Леся Тельнюк. Виступлять також етнорок-гурти «ТаРута», «ДримбаДаДзига», фольклорний ансамбль «Кралиця»; акапельний ансамбль VocOUT.

Свою майстерність продемонструє відома скрипалька, заслужена артистка України Богдана Півненко й юні скрипальки Ганна та Софія Кисляк (з Донбасу), Владислава Будковська. Чиновник Олесь Журавчак на кілька хвилин перевтілиться на мультиінструменталіста. Заграє гітарист Роман Суржа та бандурист Іван Ткаленко, піаніст і композитор Роман Коляда.

Проект «Боже, Україну збережи!» має соціальну складову: Українське радіо у день Святого Миколая традиційно запросить на концертну програму дітей із вадами зору з київської школи-інтернату № 5.

 

ДО РЕЧІ

Концерт «Боже, Україну збережи!» розпочнеться о 18.00 у Великій концертній  студії Будинку звукозапису НРКУ. Відеозйомку дійства буде здійснювати Перший Національний телеканал України. Радіоверсії програми можна буде послухати в ефірі Першого каналу Українського радіо та радіо «Культура».