Крихке перемир’я

16.12.2014
На східному фронті без змін. Тобто українська сторона продовжує дотримуватися «режиму тиші», керівництво штабу АТО і Ради нацбезпеки і оборони й надалі обурюються так званим провокаційним обстрілам iз боку бойовиків, на які українським воякам і надалі заборонено відповідати вогнем. «Дотримання «режиму тиші» було б великим кроком для миру й стабільності в Україні. Усе дуже крихко. Але я молюся, щоб ми продовжили цей процес», — характеризує ситуацію Президент Петро Порошенко. І якщо ще минулої п’ятниці у РНБО повідомляли про «поступове та обопільне встановлення режиму тиші в районах АТО», то вже в наступні дні знову змушені були повідомляти про кількість обстрілів українських позицій терористами та окупантами. При цьому, в РНБО неодмінно додають, що «ситуація на сході складна, але контрольована»... У свою чергу, експерти ОБСЄ підтверджують зменшення інтенсивності та кількості обстрілів, однак наголошують, що ризик ескалації конфлікту зберігається.

Хто годує бойовиків?

Черговий, дев’ятий, «гуманітарний конвой» iз РФ, який незаконно прибув на Донбас минулої п’ятниці, згідно зi звітом місії ОБСЄ, мав у своєму складі 58 вантажівок, 19 бензовозів, машини супроводу і «швидку». З території РФ через неконтрольовані ділянки державного кордону терористам й надалі надходять зброя, боєприпаси, жива сила, матеріально-технічні засоби, повідомляють в оперативному штабі РНБО.

Водночас українська влада має намір направити для постраждалих регіонів на сході країни реальну гуманітарну допомогу – продовольство і ліки, а не паливо і боєприпаси. Про це заявив Президент Петро Порошенко у телефонній розмові з канцлером ФРН Ангелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом.

Днями з’ясувалося, що на Донбас з українського боку потрапляють й інші вантажі, які формують за вказівкою олігарха Ріната Ахметова. Так, батальйон «Донбас» відучора розширив зону «відлову незаконно переміщуваних вантажів» у зоні АТО і увів мобільні блокпости в Луганській області.

«Підтримуємо ініціативу наших товаришів з полку «Дніпро», які заблокували доступ незліченних колон з фур в Донецькій області. Пити, курити і їздити на авто будете після виконання своїх обіцянок щодо полонених, панове терористи. Кому війна, а кому мати рідна? Викусіть, панове олігархи. Женіть свої колони з допомогою терористам назад або роздавайте на місці населенню», — заявив у соціальних мережах нардеп, командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко.

Представник полку «Дніпро-1» Валентин Манько додає, що «перші фури Ахметова в кількості 21 машини вже поїхали назад». За його словами, сьогодні на блокпости прибуває депутатська група, яка перевірить інформацію про те, що колони вантажівок від олігархів намагаються проїхати в зону АТО без будь-яких документів.

«Моторола», «Купол» і пропаганда

А тим часом терористи блокують сигнали зв’язку між підрозділами сил антитерористичної операції. За словами речника РНБО Андрія Лисенка, допомагають їм у цьому російські фахівці зі своїм устаткуванням.

Мало того, представникам терористичної «ЛНР» вочевидь не терпиться відновити активні бойові дії, тож вони заявили про власну готовність до цього. Мовляв, станеться це, «якщо українські військові не відійдуть від «території республіки». Позавчора «губернатор» Луганщини Геннадій Москаль відзначив активізацію бойовиків у регіоні, адже лише в неділю територію області обстріляли 11 разів iз «Градів» і мінометів.

Щодо аеропорту Донецька, то минулої суботи ротація «кіборгів» під контролем міжнародних спостерігачів місії ОБСЄ стала скандальною завдяки провокаціям російського телебачення. «Ротацію вдалося провести без жодного пострілу та втрат серед українських військовослужбовців. Об’єкт перебуває під контролем сил АТО», — лаконічно повідомив в.о. начальника прес-служби Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов.

Водночас, за його словами, присутні на заході російські журналісти телеканалів LifeNews та «Росія 24» дали в ефір інформацію, «в якій окремі фрази учасників були вирвані з контексту». Російський глядач побачив сюжет, у якому бойовик «Моторола» та український командир із позивним «Купол» тиснуть один одному руки і домовляються про обмін тілами загиблих.

Як з’ясувалося, бойовики порушили умови ротації: «Моторола» на чолі двох десятків бойовиків з автоматами та разом із російськими телевізійниками під’їхали до вантажівки з беззбройними «кіборгами». Командиру «кіборгів» довелося знімати напругу, щоб вивести підлеглих живими. Проте рукостискання «Купола» з «Моторолою» розділили патріотів в оцінках цього факту. Власне, саме таке роз’єднання і є кінцевою метою кремлівської пропаганди.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>