Ялинки з голочки

12.12.2014
Ялинки з голочки

Щоб повiсити прикраси на головну ялинку країни, потрiбна спецтехнiка. (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Зважаючи на трагічні минулорічні події, які відбувалися на Майдані, столична влада ще за місяць оголосила, що цьогорічні Новорічні та Різдвяні свята в столиці відбуватимуться на Софіївській площі. І от днями з Карпат сюди було доправлено 24-метрову живу ялинку, яку вже встановили і почали прикрашати.

Щороку штучні символи Нового року обходилися столичній владі у мільйони гривень, а цьогорічне — близько десяти тисяч. Як зазначає столична влада, на прикраси з місцевого бюджету не було витрачено жодної копійки. За словами куратора проекту Надії Тутенко, наразі для головної ялинки вже заготовлено понад 3000 новорічних іграшок та 14 км гірлянд, що складаються зі 100 000 світлодіодів. На деревi будуть білі голуби як символ миру та доброї звістки, а також — іграшки з українським орнаментом та іграшки у формі будиночків, які символізують родинний затишок і тепло.

Прикрашатимуть зелену красуню більше тижня, а вже 19 грудня, у день Святого Миколая, вона запалає всіма барвами. Після закінчення свят організатори планують розпиляти стовбур ялинки на 500 кругів і продати з аукціону — по тисячі гривень кожен. Виручені кошти будуть перераховані в дитячі будинки.

РЕГІОНИ

Свої новорічні сюрпризи готують і в інших містах. У місті Лева святкування пройдуть під назвою «Різдво під спільним дахом», що символізуватиме прагнення жителів Львова та всієї України до єднання. Центральна ялинка на площі перед Оперним театром сягатиме близько 20 метрів у висоту. Їі прикрасять іграшками, розмальованими учнями львівських шкіл та художньої школи імені Олекси Новаківського, та дерев’яними прикрасами, які традиційно виготовляють яворівські майстри.

У Дніпропетровську на чотирьох майданчиках облаштовують казкові містечка, де щодня відбуватимуться вистави й концерти. Головна ялинка заввишки 29 метрів прикрасить площу Героїв Майдану. Загалом за період свят у місті заплановано понад 800 заходів.

Найвищою в Україні стане ялинка на площі Свободи у Харкові — її висота 36 метрів. Тут же з’являться різдвяне містечко, будиночок Діда Мороза та ковзанка, яка працюватиме аж до весни.

А ось у Чернівцях головну ялинку на Соборній площі прикрасять блакитними, жовтими та сірими іграшками. На цьогорічній ялинці буде й специфічний малюнок, однак який саме — дизайнери тримають у таємниці.

У Вінниці міськвиконком встановив, що все місто має бути прикрашено святковою ілюмінацією. Вже вдруге тут відбудеться Новорічний парад ялинок на майдані Незалежності. В планах — фестиваль снігових скульптур у Центральному парку, привітання городян Снігурками та Дідами Морозами у трамваях та тролейбусах (30 грудня) та сінематограф Снігуроньки — у кінотеатрі «Родина».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>