Назвала речі своїми іменами

11.12.2014
Назвала речі своїми іменами

Ангела Меркель на з’їзді ХДС. (з сайта zaman-online.de.)

Берлін не збирається послаблювати свою політику щодо Москви і готовий до того, що проти Росії доведеться застосувати нові санкції. Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель, виступаючи на з’їзді своєї партії Християнсько-демократичний союз у Кельні. Як повідомляла «УМ», напередодні з’їзду в німецькій пресі з’явилася інформація про те, що посланці від російської влади неодноразово намагалися вмовити владу Німеччини «зметикувати на двох» у справі України, тобто змовитися й «розібратися» зі спричиненою Росією кризою на Донбасі без залучення інших держав чи будь-яких третіх сторін (і України, судячи з усього, теж). Але у Меркель, яка колись була чи не найбільш прихильним до Володимира Путіна лідером на Заході, категорично від такої змови відмовилися.

Попри колишню дружбу й газовий диктат, Путіну, схоже, з німецького боку вже справді нема чого чекати. У своєму виступі на з’їзді ХДС фрау канцлер укотре жорстко наголосила, що анексією Криму Росія грубо порушила міжнародне право і поставила під питання мирний порядок в усій Європі. І, що очевидно, намагається зробити сусідні країни своєю сферою впливу .

«Ми не подолаємо ці проблеми, якщо чітко не називатимемо речі своїми іменами», — цитує Меркель інформагенція «Рейтер». І щоб довести Москві рішучість своїх намірів, Берлін готовий посилити санкції проти Росії — навіть попри те, що вони шкодять німецькій економіці. «Санкції не є самоціллю. Але вони будуть ухвалені, якщо цього не можна буде уникнути», — наголосила Меркель. І додала, що мета, до якої прагне ФРН, — це «територіально неподільна Україна, яка сама може вирішувати своє майбутнє».

На з’їзді 60-річну Ангелу Меркель фактично одностайно переобрали головою Християнсько-демократичного союзу ще на два роки. За відповідне рішення проголосували 96,7% делегатів. Власне, альтернативи німецькій «залізній леді» й не було – її лідерство визнають не лише соратники по партії, яку вона очолює з 2000 року, а й німецькі виборці загалом. Згідно з даними останніх соціологічних опитувань, 56% німців хотіли б, щоб Меркель брала участь і в наступних виборах 2017 року. Хоча при цьому 75% опитаних вважають, що перша в історії Німеччини жінка-канцлер покине свій пост після закінчення нинішнього терміну повноважень, який для неї є вже третім поспіль.

А ТИМ ЧАСОМ...

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров застеріг Берлін від «диктату». «Якби раптом Німеччина вирішила перейти на диктат, я думаю, що Європа від цього не виграла б, і навряд чи виграє сама Німеччина. Не думаю, що це сподобалось би німцям, широкій німецькій громадськості», — заявив Лавров на брифінгу за підсумками переговорів із главою МЗС Бельгії Дідьє Рейндерсом 9 грудня, в той же день, коли Ангела Меркель виступила на з’їзді ХДС зі своєю «антиросійською» промовою.

Глава зовнішньополітичного відомства РФ не уточнив, що він у даному випадку має на увазі під «диктатом», але висловив стурбованість із приводу вже зроблених кроків Берліна. Як приклад, Лавров навів опубліковану нібито на сайті уряду ФРН довідку про Крим, у якій йдеться, що на півострові століттями проживали татари, українці, греки, вірмени, німці, а росіяни начебто не згадуються. «Якщо це офіційний сайт уряду ФРН, то мені би дуже хотілося знати, хто цю довідку складав», — цитує очільника російського МЗС «Інтерфакс».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>