Вік розквіту

09.12.2014
Вік розквіту

Для колективу Національної оперети нинішній сезон є особливим — ювілейним. Рівно 80 років тому було організовано Державний театр музичної комедії УРСР, згодом перейменований в Київський національний театр оперети.

До ювілейного сезону творчий колектив театру підготував низку масштабних проектів — не лише культурних, а й соціальних. Частину з них уже втілено в життя. Так, у вересні Національна оперета України разом з Університетом банківської справи НБУ провели спільну благодійну акцію «Єдина Україна» — всі гроші від проданих квитків на виставу «Welcome to Ukraine, або Подорож до кохання» було передано на реабілітацію бійців, постраждалих в АТО.

Помітною подією на театральній карті Києва став «Вечір мюзиклу», що відбувся в кінці жовтня. Не секрет, що цей жанр впродовж тривалого часу був для нашого глядача чимось на кшталт Terra Inkognita — незвіданою територією десь там, за океаном. І хоча в останні роки світ «американізованої оперети», як часом називають мюзикл, уже не здається таким далеким, але попит на якісну продукцію в цьому жанрі все ще залишається дуже великим. Вистава-концерт, що складалася з кількох десятків яскравих номерів, поставлених на музику всесвітньо відомих творів («Вестсайдська історія», «Привид опери», «Кабаре», «Хелло, Доллі!», Звуки музики» та ін.) була прекрасно прийнята публікою і, очевидно, увійде до репертуару театру.

Зовсім недавно — 28 листопада — театр зробив подарунок поціновувачам старої доброї класики, підготувавши концерт симфонічної музики під назвою «Від Баха до Офенбаха». Ще більш насиченою буде програма в грудні. Сьомого грудня маленькі глядачі змогли побачити прем’єрну виставу «Кицьчин дім». Режисер-постановник, народний артист України Микола Бутовський, та задіяні актори впевнені, що музична вистава за сюжетом казки Маршака зацікавить не лише дітей. Дорослі глядачі в сюжетній лінії напевно побачать натяк на події нашого сьогодення.

19 грудня відбудеться, так би мовити, головний захід у рамках святкування ювілею — концерт Bravo l’Operette за участю акторів багатьох українських театрів, а також закордонних гостей.

Напередодні Нового року Національна оперета чекає публіку на вже улюблений багатьма новорічний проект, присвячений музичній спадщині композиторів родини Штраусів.

 

ЦІКАВИЙ ФАКТ

Приміщення Національної оперети є пам’яткою архітектури, що охороняється державою. Це колишній Троїцький народний дім, в якому з 1907 по 1917 рік давала вистави перша стаціонарна українська театральна трупа Миколи Садовського.