На Майдані біля ради

09.12.2014

Спокійна і затишна Вінниця, яку вважають президентською вотчиною, опинилась в епіцентрі скандалу. У суботу місцеві активісти прийшли до «Білого дому», щоб підтримати голову Вінницької облради Сергія Свитка, якого цього дня більшість депутатського корпусу — прихильники «губернатора» Анатолія Олійника — планувала відправити у відставку. Люди намагалися потрапити в сесійну залу, але вхід до будівлі перекрив живий щит із чоловіків у цивільному з приватної охоронної фірми, міліціянтів, «ягуарівців», бійців батальйону особливого призначення «Вінниця», які нещодавно повернулися із зони АТО у відпустку.

Серед прапорів, які тримали мітингувальники, найбільшу кількість становили стяги ВО «Свобода». Обурення й словесна перепалка переросли у більш радикальні дії — у хід пішли яйця, каміння, вибухові пакети, сльозогінний газ. Зав’язалася бійка. Прорвавши захист правоохоронців, люди попрямували до владних кабінетів, скандуючи «Олійника — у відставку!». Із собою вони несли два сміттєвих баки, один з яких зрештою залишили у кабінеті «губернатора».

Зірвавши зі стіни портрет Президента, мітингувальники його розтрощили. Перед цим на площі перед будівлею учасники акції протесту підпалили опудало з написом «Олійник».

За повідомленням прес-центру УМВС України у Вінницькій області, під час сутичок постраждали восьмеро працівників міліції, з яких сімох із різного ступеня тілесними ушкодженнями госпіталізували. Троє з отруєнням газом невідомого походження перебувають у реанімації.

Активісти також заявили про двох постраждалих — в одного зламана рука, інший отримав травму ока. Події під будівлею облдержадміністрації стали не тільки інформаційним приводом більшості українських ЗМІ, а й принесли особливе задоволення російським інформаційним агенціям.

Причини, які спровокували Вінницький міні-Майдан, називають різні. Критики Свитка наполягають на його «профнепридатності». «Голова облради Сергій Свитко не спромігся організувати роботу обласної ради і пересварився з депутатським корпусом. Тому більшість депутатів обласної ради ігнорує скликані ним сесії, негативно оцінює відповідність посаді та діяльність Свитка, вважаючи, що він не має необхідних інтелектуальних, ділових та морально-етичних якостей для виконання обов’язків голови Вінницької обласної ради», — йдеться у зверненні, підписаному 68 депутатами. Сам же Свитко запевняє, що позбутися його прагнуть передусім колишні регіонали, які хочуть зберегти своє становище і корупційні схеми. «Ці депутати так прагнуть моєї відставки, бо бояться. Бояться майбутньої децентралізації — тоді вся влада в області перейде, фактично, до голови обласної ради. Бояться, що я не дам їм дерибанити бюджет на новий, 2015, рік. Бо всі знають: Свитко хабарів не бере. І, звісно, їм не подобаються кадрові зміни, які я розпочав у медицині по області», — заявив голова облдержадміністрації.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який згодом порівняв вінницьких активістів із «народним» «губернатором» Слов’янська Пономарьовим «та іншими урками», доручив начальнику Вінницької обласної міліції Ігорю Моринцю провести детальне розслідування цього інциденту і з’ясувати, хто був замовником та організатором масової бійки біля будівлі Вінницької облради.

А тим часом пристрасті у Вінниці не вщухають. «Бунт» очолили місцеві осередки «Батьківщини» та «Свободи», які створили «Раду Майдану», і в неділю на вічі обрали нову кандидатуру на посаду «губернатора» — головного вінницького «свободівця», екс-нардепа Олексія Фурмана. Також ухвалили рішення звернутися до Президента з вимогами звільнити чинного «губернатора», начальників міської і обласної міліції та прокурора області.

А в понеділок зранку під будівлею ОДА знову зібралися люди. Анатолій Олійник зустрівся з журналістами місцевих, всеукраїнських та закордонних ЗМІ. Під час прес-конференції було вирішено створити робочу групу для врегулювання конфлікту. До її складу ввійшли представники вже вищевказаних партій, громадські активісти, волонтери, представники облдержадміністрації і облради, а також бійці батальйону «Айдар» на чолі зi своїм командиром, народним депутатом України Сергієм Мельничуком як незалежної сторони.

Близько опівдня в центрі міста відбулися хода і мітинг, учасники яких засудили дії активістів 6 грудня і виступили на підтримку чинного голови області.

Очевидно, що ситуація матиме продовження — на вулицю вийшли представники обох сторін конфлікту. Тим більше що з неділі соціальними мережами активно поширюється заклик про пікет обласного управління МВС. І в разі, якщо акція протесту таки відбудеться, сутичок між прибічниками двох політичних фігур Вінниччини уникнути буде складно.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>