У корови на язиці

18.11.2014

На заняттях на тему «Корми та кормовиробництво» провідний американський фахівець iз годівлі доктор Лоуренс Джонс з American Farm Produkts розповів слухачам про годівлю молочної худоби, нові можливості лабораторних аналізів кормів, значення трьох різних груп молочних бактерій для заготівлі корму та недопущення втрати сухої речовини в кормах. Дейл Морс, представник компанії Agronomics Ltd, поділився досвідом застосування інокулянтів для консервації кормів. Слухачі модуля мали змогу ознайомитися з рекомендаціями провідних експертів із заготівлі, приготування та роздачі кормів та технології заготівлі силосу та сінажу. Адже, за словами кандидата сільськогосподарських наук Геннадія Бондаренка, за рахунок неоптимальної ферментації силосу та сінажу українські підприємства на кожній тонні втрачають у середньому 100 грн. Втрати виведено через розрахунок вартості енергії в кормах у перерахунку на вартість кукурудзи. На деяких підприємствах цей показник може досягати і 200 грн. iз тонни, що становить більш ніж 50% від собівартості основних кормів. Саме тут варто шукати приховані резерви, здатні значно підвищити ефективність виробництва молока. Слухачі «Агрошколи» мали також можливість відвідати три молочні ферми та на практиці закріпити отримані знання. Фахові практичні тури відбулися на виробничі потужності ТОВ «Острійківське», ПП Агрофірма «Розволожжя» (Київська область) та ТОВ «Кищенці» (Черкаська область). У кожному господарстві експерти провели детальний аналіз кормової бази: за допомогою спеціального обладнання визначили щільність закладання силосу, огранолептичними методами оцінювали якість кормів, після чого результати порівняли з висновками американської лабораторії, куди попередньо відправляли зразки корму з даних підприємств. Експерти детально охарактеризували показники якості кормів та надали рекомендації стосовно годівлі корів та кормозаготівлі в майбутньому.

«Заготівля якісних кормів — це найболючіше питання для молочних підприємств України. Тривалий час сільськогосподарські підприємства могли дозволити собі працювати неефективно, проте ситуація докорінно змінилася і цієї можливості вже немає. Саме хороша кормова база закладає фундамент ефективної роботи, і без неї підприємство просто не може бути рентабельним. Розвинені країни зрозуміли це давно і протягом тривалого часу виробляють корми високої якості. Тому такі заходи за участі експертів-лекторів високого рівня дуже цінні для молочного бізнесу. Досвід американських колег був корисним для всіх: і для тих, хто вже значну увагу надає питанню особливостей годівлі корів, і для тих, хто тільки планує цим займатися. Протягом останніх років в Україні відбулися колосальні зміни в мисленні та підходах до молочного бізнесу. Важливо й далі рухатися в цьому напрямку і підвищувати ефективність молочної галузі України», — прокоментував свою участь у «Агрошколі» УКАБ головний технолог ТОВ «Рожнівка-Агро» Андрій Попов.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>