«Дівчинка» зі сталевим молотом

18.11.2014
«Дівчинка» зі сталевим молотом

Переможним для Володимира Кличка й фатальним для Кубрата Пулєва став лівий боковий удар українця на 50-й секунді 5-го раунду. (Рейтер.)

До чемпіонських титулів Володимира Кличка — WBA, IBF, WBO, IBO — ось-ось додасться ще один. Мабуть, найжаданіший на даному етапі: титул батька. Після поєдинку з болгарином Кубратом Пулєвим українець полетів із Німеччини до США, де його наречена Хейден Пенеттьєрі вже найближчими днями має народити доньку.
«Звичайно, Хейден дивилася поєдинок у прямому ефірі. Вона є одним із найвідданіших моїх шанувальників. Після бою в нас була можливість поговорити, наречена мене привітала. Повідомила про те, що я повинен швидше приїхати, щоб не пропустити пологи», — розповів боксер журналістам.
Володя планує бути присутнім при народженні дитини й перебуває в піднесеному настрої та добрій фізичній формі. Бій із Пулєвим на рингу гамбурзької «О2 Ворлд Арени» хоч і не був легкою прогулянкою для Кличка-молодшого, але закінчився переконливою та красивою перемогою чинного чемпіона — 63-ю на професійному рингу та 54-ю нокаутом.

Неповага Кобри

...У п’ятому раунді на 33-річного болгарина боляче було дивитись — настільки великою була гематома, прикрашена ще й розсіченням, під його правим оком. Власне, ця трихвилинка стала останньою для Кубрата того вечора. Але Пулєв завершив бій не через травму, а «завдяки» чистому нокауту, який забезпечив йому українець.

Попри те, що поєдинок був досить швидкоплинним, він суттєво відрізнявся від недавніх двобоїв Кличка. На відміну від Алекса Леапаї, якого Володимир у квітні цього року переміг технічним нокаутом так само в п’ятому раунді, Кубрат Пулєв ішов в атаку і виглядав, як боксер, який хоч і пропускає раз у раз фірмові Кличкові джеби, але здатен перехоплювати ініціативу та бити небезпечними серіями. Один із таких ударів цілком міг виявитись для болгарина тим самим «щасливим панчем».

Мабуть, команда Кличка недарма перенесла матч із 6 серпня на листопад, коли Володимир під час підготовки до їхньої з Пулєвим зустрічі отримав невелике ушкодження. Нагадаємо, тоді болгарська сторона звинуватила чемпіона в боягузтві й симуляції травми. Але Кличко не надто зважав на образи і підійшов до відкладеного побачення в найкращій формі та з холодною головою.

Перед боєм Кличко визнав: «Пулєв дуже хороший боксер — рішучий, агресивний. Він виграв усі свої бої, і хоча відсоток перемог нокаутом у нього не дуже великий, але у всіх своїх боях він був дуже домінантним». До суботньої зустрічі Кубрат на прізвисько Кобра відзначився 11 нокаутами у 20 своїх переможних поєдинках на професійному рингу й піднявся на перше місце в рейтингу IBF — наступне після чемпіонського Кличкового.

Упевнене просування по кар’єрній драбині непомірно підвищило градус пихи в Кубратовій голові, і перед двобоєм він вдався до образливих заяв на адресу суперника: «Кличко не спроможний добре тримати удар, у мене немає до нього поваги. У нього є все, щоб бути чемпіоном, крім мужності. Він, як дівчина. Кличко не боїться мене, але під час бою я буду небезпечним, активним із самого початку, я його пресингуватиму». Демонструючи свою неповагу, болгарин навіть не прийшов на традиційну передматчеву прес-конференцію. Що ж до зважування, то Кубрат виявився важчим: 112 кг проти 111,5.

«Пулєв дуже самовпевнений, аж занадто самовпевнений. Але це добре. Значить, на мене чекає серйозний виклик, а я це люблю», — парирував Володя.

Старший брат, Віталій, заступився за молодшенького: «Володимир у бою буває дійсно елегантний, як дівчина. Він рухається в рингу, як дівчинка-танцівниця. Але він б’є, як справжній чоловік. І під час бою ми з вами це побачимо. Я впевнений, що брат не просто переможе Пулєва, а переможе нокаутом».

Переконаним був і тренер Кличка Джонатон Бенкс: «Це буде нелегкий бій, але Кличко у ньому — фаворит. Ми пройшли хороший тренувальний табір. Володимир перебуває в відмінній формі і думає тільки про перемогу. Якщо хочете мій прогноз, то я відводжу Пулєву максимум п’ять раундів».

Якби Бенкс зробив таку ставку в букмекерській конторі, то непогано б нажився.

Синьо-жовта стрічка і незручні рукавички

Пулєв, як і обіцяв, із першим гонгом кинувся в атаку, але вже першому раунді двічі побував у нокдауні. У другому періоді точилася в’язка боротьба, суперники чимало били з клінчів. Надалі обидва боксери часто використовували джеб, тільки Кличкові удари були сильнішими й точнішими. У третьому раунді чемпіонові вдався потужний удар справа, який він підкріпив хуком зліва. Болгарин упав на канвас, але підвівся під час відліку рефері. Стало остаточно зрозуміло, що навряд чи за підсумками 12-раундового бою суддям доведеться рахувати очки. У четвертій трихвилинці претендент перехопив ініціативу й провів непогану комбінацію, але вигляд його обличчя красномовно свідчив, хто в рингу господар. Кличко знову пішов в атаку, і все закінчилося разючим лівим боковим у виконанні Володимира.

Уже через три хвилини Кличко звично стояв на канатах у куті рингу, піднімаючи над головою прапор України і вітаючи вболівальників, серед яких було немало співвітчизників. Флеш-інтерв’ю Володимир почав німецькою, а закінчив російською та українською: «Дякую всім за підтримку! Сьогодні мільйони вболівали за мене. Кубрат — хороший боєць, він показав хороший результат. Було важко, Кубрат намагався тримати дистанцію, я намагався дістати його... — аналіз поєдинку змінився зверненням до співгромадян: — У нас сьогодні важкі часи. Хочу присвятити свій нокаут, свою перемогу людям, які борються за незалежність. Нашим героям. Я люблю вас. Слава Україні!»

Варто зазначити, що свій патріотизм Кличко оформив і у вигляді синьо-жовтої стрічки, прикріпленої до холоші боксерських шортів. Нагадаємо, саме так у рингу підтримував співвітчизників і Віталій Кличко під час Помаранчевої революції-2004.

Що ж до Пулєва, то він навіть із перемеленим на фарш «фейсом» знайшов сили стоячи звернутись до болгарської частини трибун, гукаючи в мікрофон: «Болгари — завжди вперед!» На прес-конференцію після бою Кобра не прийшов уже з поважних причин. Його доправили до лікарні з підозрою на тріщину вилиці, але обстеження зафіксувало тільки невеликий струс мозку.

«Бій видався непростий. Були клінчі, які виглядали не дуже добре. Іноді Пулєв тримався за мене, як за дерево, і боявся відпустити. Але я не скаржуся. Думаю, Кубрат здобув багато досвіду. Я бажаю йому здоров’я», — заявив постфактум Кличко в інтерв’ю Sportbox. Болгарин же був у своєму репертуарі: «Думаю, що Кличкові просто пощастило. Мені ж трохи завадили незручні рукавички. У нас обов’язково буде реванш, і я ще здобуду перемогу над ним».

А ТИМ ЧАСОМ...

Український «напівтяж» Олександр Гвоздик в Сан-Антоніо здобув свою четверту перемогу на професійному ринзі. Бронзовий призер Олімпіади-2012 року у шостому раунді нокаутував американського ветерана Отіса Гріффіна.

 

ХТО НАСТУПНИЙ?

«Першочергова мета — повернути в родину Кличків пояс WBC»

38-річний «Доктор Сталевий Молот» укотре довів, що є найсильнішим «супертяжем» планети. Чотири пояси на його плечах висять уже три роки поспіль — із 2011-го, немає тільки титулу WBC, яким володів Віталій Кличко, поки не завершив спортивну кар’єру (до речі, старший брат звично секундував молодшому в кутку рингу — вперше в статусі мера Києва). Хто наступний у черзі до Володі? Чи буде чемпіонський поєдинок за версією WBC, у якій наразі незаслужено панує канадець Бермейн Стіверн?

Менеджер українця Бернд Бенте вважає, що черговим суперником Кличка може стати якраз переможець бою між Стіверном та американцем Деонтеєм Уайлдером — це два перші номери рейтингу WBC, або ж наступний у ранг-листі Брайант Дженнінгс. «Це наша першочергова мета — повернути в родину Кличків пояс WBC. Щоправда, поки ніхто не знає, коли точно відбудеться поєдинок Стіверн—Уайлдер — орієнтовно в січні-лютому, — каже Бенте. — Однак ми не можемо прив’язуватися до цього терміну, і наступний бій Володимира може відбутися в березні-квітні. Ми вже придивилися арену в Німеччині».

За словами менеджера, не можна виключати також бою з переможцем поєдинку між Тайсоном Ф’юрі і Дереком Чісорою. «На даний момент ми не розглядаємо можливість проведення бою з Шенноном Бріггсом, хоча в майбутньому не можу повністю виключити її», — додав менеджер.

Що стосується біснуватого Бріггса, котрий як тільки вже не викликав Кличка на бій, то в Гамбурзі він продовжив свої «показові виступи»: бігав по вулицях із голим торсом і заявлявся на прес-конференцію в чорному шоломі римського гладіатора.