Ворог iде на штурм

07.11.2014
Ворог iде на штурм

Незважаючи на відсутність офіційно погодженої лінії розмежування, українські прикордонники також утримують оборону в межах зони АТО.

Сторони конфлікту на сході України так і не змогли погодити лінію розмежування, тим більше що бойовиків уже не влаштовують попередні Мінські домовленості й вони хочуть внести зміни до раніше підписаного Мінського меморандуму. За словами заступника голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в регіоні Олександра Хуга, встановленню лінії розмежування має передувати дотримання режиму припинення вогню. Зауважимо, що саме бойовики за два місяці так званого перемир’я не припиняли вогонь. А на цьому тижні, одразу після проведення своїх квазівиборів, окрім артобстрілів, почали практикувати ще й запеклі штурми позицій сил АТО. Тут одне з двох: або лінію розмежування терористи разом із їхніми кураторами з Кремля бажають проводити вже з урахуванням нових територій, які вони прагнуть відвоювати у ці дні, або про створення зони безпеки взагалі не йдеться і ворог усіляко підштовхує Україну до продовження активних бойових дій, у ході яких сподівається пробити «коридор» до Криму.

«Лінія розмежування становить 480 км. Поки немає взаєморозуміння з цього питання між сторонами, — каже пан Хуг. — Лінія розмежування проходить уздовж Маріуполя, а також населених пунктів Дебальцеве й Щастя. Для встановлення лінії безпеки треба добитися дотримання режиму припинення вогню. Відведення артилерії залежить від дотримання інших пунктів мінської угоди».

При цьому Міноборони України заявляє, що українська сторона не проводить перемовини з сепаратистами, а лише у тристоронньому форматі — за участю представників України, ОБСЄ та Російської Федерації.

Саме в районах Маріуполя, аеропорту Донецька, Дебальцевого та Щастя, стосовно яких сторони не можуть домовитися про розмежування, йдуть найзапекліші бої. За даними прес-центру АТО, позаминулої ночі позиції поблизу Дебальцевого обстрілювали ледь не найбільше. А вчора вранці у Чорнухіно, на Дебальцевському плацдармі, бойовики й російські «козачки» перейшли до атак!

«Мета наступальних дій — прорив оборони українських військ із виходом на південно-західний напрямок. Українські війська відбивають атаки супротивника», — зазначає організатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. За його даними, північніше Маріуполя триває контрбатарейна стрілянина між українськими артпідрозділами й артилерією бойовиків, які намагаються захопити вогневу перевагу на даній ділянці.

Паралельно поблизу Донецька (населений пункт Піски) та райцентру Волноваха відбуваються зіткнення наших бійців із ворожими диверсантами. «Одну ДРГ бойовиків знищено вогнем українських військ, двох важко поранених бойовиків захоплено в полон. Ще дві ДРГ було розбито, кількох бойовиків знищено», — повідомляє пан Тимчук.

Водночас на північ Луганської області ворог перекинув невеликі тактичні групи Повітряно-десантних військ РФ, а в район Щастя — змішану батальйонну тактичну групу російської армії. Українська розвідка підтверджує, що російські війська зараз перебувають на території Луганської та Донецької областей, а також сконцентровані на кордоні. За словами заступника міністра оборони, керівник апарату Міноборони Петра Мехеда, військові наразі аналізують цю ситуацію, готують відповідні рішення, тим більше що засідання РНБО у вівторок було присвячене саме цьому факту. Але ці рішення не для широкого загалу.

«За оперативними даними, за останню добу до прикордонних з Україною районів з боку Ростова-на-Дону перекинуто близько 60 одиниць бронетехніки. На залізничну станцію міста Каменськ-Шахтинський прибув ешелон на півсотні танків «Т-64», — додає речник РНБО Андрій Лисенко. — Водночас командування ЗС РФ перевело окремі частини військово-транспортної авіації в Підмосков’ї та Рязанській області до бойової готовості. Це передбачає можливість оперативної доставки літаками «Іл-76» додаткових підрозділів і військової техніки до кордону з Україною».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>