Оце так «влип»: кишковий грип...

30.10.2014
Оце так «влип»: кишковий грип...

Ротавірус особливо небезпечний для дитячого організму. Тому не зволікайте з лікуванням і ретельно дотримуйтеся порад лікаря. (з сайта forum-grad.ru)

Зневоднення організму — небезпечна «міна»

За спостереженням лікарів, близько половини всіх кишкових розладів у малечі до двох років стається внаслідок ротавірусу. І хоча недуга, яку в побуті називають кишковим грипом, вражає переважно дітей, люди старшого віку також не застраховані від її «візиту». Збудником інфекції є ротавірус — дуже заразний мікроорганізм, а джерелом зараження може бути хвора людина або здоровий вірусоносій. «Вірус розмножується в клітинах слизової оболонки шлунково-кишкового тракту і виділяється з калом, — розповідає лікар-інфекціоніст із міста Бровари на Київщині Світлана Олексієнко. — Вже через 12 годин після ураження вірус починає виділятися, тож заразити інших хвора людина може в перший день недуги. Основний механізм передачі інфекції — їжа, брудні руки, сира вода, а також повітряно-крапельний шлях ураження».

Ротавірус небезпечний для всіх, хто контактує з хворим, наголошує лікар. Та особливо вразливими є ті, чий імунітет ослаблений, хто недавно переніс будь-яке вірусне чи застудне захворювання. У таких випадках ротавірус може обернутися серйозними ускладненнями — сильним зневодненням організму, розвитком хронічних захворювань.

«Кишковим грипом недугу назвали не випадково, — пояснює інфекціоніст. — Її симптоми схожі з ознаками «класичного» грипу: в людини несподівано виникає висока температура тіла, з’являється біль у горлі, кашель і нежить. Однак до «класичних» симптомів грипу приєднується гострий розлад шлунково-кишкового тракту. Діарея проявляє себе дуже рідкими, пінистими випорожненнями, але без домішок крові чи слизу. Хворому докучає нудота і часті напади блювоти. Оскільки ротавірусна інфекція і грип — абсолютно різні захворювання, тож і підхід до їх лікування має бути різним».

Узвар, теплий чай і корисні бактерії

У дітей перебіг ротавірусної інфекції відбувається набагато важче, тому що блювота і рідкі часті випорожнення призводять до швидкого зневоднення. Це вкрай небезпечно, застерігають лікарі. Саме тому при цій недузі часто виникає потреба в госпіталізації.

Специфічних препаратів від кишкового грипу не існує. Основний акцент у лікуванні — максимально обмежити втрату рідини. «Давайте малюку часто пити — узвар, компот із свіжих ягід, де великий вміст калію та інших важливих мікроелементів. Напої мають бути теплими, давайте їх невеликими порціями. Якщо блювота триває, напувайте дитину кожні 10 хвилин, давайте бодай по чайній ложці рідини», — радить фахівець.

При гострих кишкових розладах і блювоті лікарі можуть порекомендувати порошок «Регідрон» — препарат, що відновлює брак мінералів (натрію, калію) і глюкози, які організм насамперед втрачає з рідиною. Аби швидше вивести з організму шкідливі речовини, важливо вживати сорбенти, такі як «Ентеросгель» чи «Смекту».

«Якщо температура тіла піднімається вище 38,5 градуса, обов’язково дайте дитині жарознижувальні ліки, аби попередити можливі судоми, — наголошує лікар. — Чи це буде звичайний парацетамол, чи сироп «Нурофен» — вирішуйте з педіатром».

Фахівці нагадують, що ротавірусну інфекцію (які і будь-яку іншу інфекційну недугу) не лікують з допомогою антибіотиків: вони перед вірусами безсилі. До речі, дитині до 15 років не можна давати аспірин (він може спровокувати в дитячому організмі синдром Рея, що руйнує печінку). Аби відновити організм після катастрофічного зневоднення, лікарі рекомендують так звані препарати пробіотики, які містять корисні бактерії — вони ефективні при лікуванні кишкового грипу.

Світлана Олексієнко нагадує, що важливо дотримуватися режиму хворого. Якщо дитина сонлива, в’яла, їй необхідний постільний режим. «Якщо малюк на грудному вигодовуванні — в жодному разі не переривайте годування. З материнським молоком дитина отримує антитіла, які дуже допомагають при лікуванні кишкового грипу. До того ж молоко компенсує втрату рідини. Старшим діткам пропонуйте їжу невеликими порціями, хоч і часто. Це може бути легка каша на воді, овочевий суп, кисломолочні нежирні продукти, сухарики, міцний несолодкий чай. Фрукти і овочі на час лікування краще давати відварені і перетерті. Незбиране молоко, чорний хліб, цукор, сирі фрукти і овочі при шлунковому грипі протипоказані».

Здолали недугу — здобули імунітет?

У дорослих кишковий грип проходить у набагато легшій формі, ніж у малюків. Іноді, кажуть лікарі, трапляються навіть безсимптомні (приховані) форми недуги. Але кожен хоча б раз у житті стикався з ротавірусною інфекцією, тому організм зрілої людини зазвичай має певний імунітет до недуги. Симптоми у дорослих такі ж, як і в малечі під час недуги. Проте зневоднення не настає так швидко, тому не є таким небезпечним. Для компенсації рідини лікарі радять негазовану мінеральну воду, ромашковий чай. Добрий ефект на хворий організм справляє напій iз двох столових ложок цукру, соку половини лимона і однієї столової ложки солі на літр води. Дорослим також варто вживати сорбенти (активоване вугілля з розрахунку одна таблетка на 10 кг ваги, ферменти для травлення, у разі необхідності — жарознижувальні засоби). Дуже доречними будуть пробіотики — «корисні бактерії», такі як «Лактовіт» чи «Біфіформ».

І ще один важливий аспект. Аби уникнути поширення інфекції, хвору людину необхідно ізолювати. Особливо, якщо в домі є маленькі діти.

Лікарі запевняють: якщо ротавірус вчасно розпізнати і почати адекватну терапію, то і в дорослих, і в дітей недуга минає приблизно за тиждень. Але при найменших симптомах відразу звертайтеся до фахівця.

Задля профілактики недуги лікарі просять ретельно дотримуватися гігієни, хоча і це цілковито не гарантує захисту від ураження.