Спроба номер нуль

21.10.2014
Спроба номер нуль

Активiсти пiд Радою нагадували, як шкiдливо наступати на тi самi граблі... (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Останнє перед виборами засідання ВРУ було коротким, малопродуктивним і доволі сумним. Сумним, бо вкотре довело, з якою «якістю» парламентаризму ми маємо справу. Позачергово депутати зібралися для того, щоб вирішити питання з голосуванням учасників АТО. Йшлося про законопроекти № 5157 (автор — Давід Жванія) та № 5157-1 (Леонід Ємець). Ідея з дозволом голосувати «в окопах» є вкрай невдалою, стверджували, зокрема, у «Батьківщині». Можливо, це так і є, але річ у тім, що парламент навіть не спромігся включити відповідний пункт до порядку денного та винести його на обговорення. Ба навіть більше: зранку парламент ніяк не міг зібрати більшість, для того, щоб узагалі розпочати засідання. А тим часом спікер Турчинов буквально втрачав терпіння.

І коли об 11-й ранку кворуму ще не було, голова ВРУ пригрозив надрукувати імена прогульників в урядових виданнях. І супроводити перелік прізвищ позначкою — ось ті, за кого голосувати не варто. Минуло ще трохи часу, і необхідна для голосування кількість народних обранців таки зібралась. Але на долю закону про виборчі права бійців АТО це жодним чином не вплинуло. Як не вплинула й присутність під стінами Ради мітингарів iз батальйонів «Київ-1» та «Золоті ворота». Через їхню активність, до речі, парламент посилено охороняли — як і в часи Януковича, перед Радою вишикувалася міліція, хоч як би протестуючі не переконували, що прийшли на Грушевського, 5 з винятково мирною акцією.

«Гидке враження від сьогоднішнього засідання Верховної Ради, — прокоментував роботу депутатів заступник голови ЦВК Андрій Магера. — В залі нема 226 голосів за жоден із законопроектів, який би прямо передбачив право військовослужбовців у зоні АТО взяти участь у голосуванні. Безславний кінець цього скликання. Не дивно, що 16 січня вони здатні були прийняти диктаторські закони». «Вся явка сьогоднішня буде надрукована в «Голосі Україні» і буде розтиражовано в регіонах, щоб наші виборці могли зробити оцінку, хто дбає і не дбає про їхні права, хто виконує свої обов’язки, а хто ні», — додав Олександр Турчинов, реагуючи на відсутність парламентаріїв від ПР, депутатських груп «Суверенна європейська Україна» та «За мир та стабільність».

Сам Турчинов виступав за ухвалення законів про голосування в зоні АТО, наголошуючи на тому, що це — «обов’язок депутатів — зробити все можливе, аби українські воїни могли реалізувати своє право обирати майбутнє для своєї країни». Натомість колишні соратники Турчинова по «Батьківщині» мали діаметрально протилежний погляд на проблему. Нардеп Андрій Сенченко заявив у кулуарах Ради, що його політична сила категорично не підтримує даний законопроект. Причина — в тому, що насправді голосування «в окопах» використають не для того, щоб «реалізувати законні права громадян, що захищають країну», а для того, щоб сфальсифікувати вибори. «Необмежена кількість бюлетенів буде заповнюватися десь у лісопосадках, і це не будуть голоси наших солдатів, це будуть голоси, сфальсифіковані на користь авторів цих законів», — заявив Сенченко.

Прогнози Сенченка щодо того, що понеділкове засідання ВР вийде не надто продуктивним, справдилися повною мірою. Щоправда, парламент таки ухвалив закон про статус біженців, а ще виділив кошти на забезпечення важко поранених військових протезами. З «дрібніших» проблем Рада розв’язала питання отримання спадщини — процедуру було спрощено, що, на думку автора законопроекту Сергія Міщенка, дозволить ефективніше боротися з корупцією. А ще парламент ухвалив зміни до закону «Про лікарські засоби», які полягають у тому, що після перереєстрації ліків термін їхнього застосування вже не обмежується.