Мікроб недбальства

07.10.2014
Гострі кишкові розлади — річ неприємна і небезпечна своїми наслідками. Харчові токсикоінфекції, дизентерія, сальмонельоз, ботулізм... Ці недуги виникають найчастіше тоді, коли людина вживає інфіковані харчові продукти або воду, коли нехтує правилами гігієни — не миє руки перед тим, як сісти до столу, не надто сумлінно дотримується чистоти на кухні. Тим часом лікарі нагадують — кишкових інфекцій можна уникнути, якщо пам’ятати про дуже прості речі...

Молоко «від бабусь» неодмінно кип’ятіть

— Існує п’ять основних правил, які допоможуть уникнути кишкових розладів, — розповідає столичний лікар-інфекціоніст Лариса Світлична. — Маю на увазі особисту гігієну, дотримання санітарних правил приготування і зберігання їжі, вживання чистої води, «ізолювання» харчових продуктів від впливу комах, які є переносником інфекцій, а також обережність у закладах громадського харчування.

Кожен знає, що купувати продукти, термін реалізації яких завершився або добігає кінця, — небезпечно. Але торговельні мережі часто пропонують на такий товар привабливі знижки. І дехто не втримується від «спокуси». Результат може бути плачевний. Особливо, якщо споживати молочні продукти, що вичерпали свій термін придатності. «Якщо вживаєте молоко з магазину, то можете пити його відразу з пакета — така продукція піддається пастеризації, — зазначає лікар. — А ось молоко «від бабусь», куплене на базарі, пити сирим небезпечно: обов’язково кип’ятіть».

Велике значення має поверхня, на якій ви готуєте їжу. Бажано, аби робочий стіл господині був вкритий пластиком, який можна легко помити. Не лінуйтеся частіше промивати стіл гарячою водою з милом.

«Мухи — основні переносники різної зарази, що провокує кишкові розлади, — зауважує фахівець. — Особливо це питання актуальне влітку, коли комахи буквально липнуть до харчів, залишаючи на продуктах збудників різних інфекцій. Нині похолодало, і мухи причаїлися, але візьміть собі до уваги на майбутнє, що війна з цими докучливим комахами — необхідна умова вашого здоров’я».

З якої криниці не страшно напитися

Вода, забруднена виділеннями носія інфекції, — поширене джерело кишкових отруєнь. Фахівці стверджують, що найбезпечнішою є вода з централізованого водогону, оскільки її постійно очищають і знезаражують спеціальними засобами. В інших випадках, наголошує медик, пити сиру воду небезпечно. Особливу небезпеку може таїти вода з відкритих водойм — річок, озер, ставків. Туди можуть потрапляти нечистоти, які змивають iз поверхні ґрунту атмосферні опади. Тож під час купання у відкритих водоймах намагайтеся не ковтати воду. Чи безпечно пити воду без кип’ятіння із сільської криниці? Однозначно відповісти складно. Якщо криниця розташована далеко від можливого джерела забруднення, тоді можна спробувати. Але краще все ж попередньо зробити аналіз води у санепідемстанції.

Якщо ви зібралися пообідати в їдальні, кафе чи ресторані, фахівці радять прискіпливіше вибирати такі страви, як салати з майонезом, кондитерські вироби з кремом, вироби з лівером. Добре подумайте — з яких продуктів може бути приготовлена така страва, чи не могла вона зіпсуватися перед тим, як вам її подали.

Сире і варене — окремо

Лариса Світлична каже, що власні правила для запобігання харчових отруєнь розробили і експерти ВООЗ.

— Перше золоте правило — продукти, які вживаєте, мають бути безпечними. Ретельно мийте овочі, фрукти, зелень у проточній воді, — наголошує пані Лариса. — Друге правило — правильне зберігання продуктів та готових страв. Продукти, які швидко псуються, необхідно зберігати у холодильниках при температурі не вище +6. Існує певний термін їх вживання, якого необхідно чітко дотримуватися. Наприклад, м’ясний фарш можна тримати у холодильнику не більш як шість годин, торти, тістечка, м’ясні напівфабрикати — 36 годин, смажені котлети — 24 години, варені ковбаси — 48 годин.

А сире м’ясо, рибу та м’ясні напівфабрикати необхідно зберігати окремо від готових страв у холодильнику. Пам’ятайте, що салати зі свіжих овочів можуть «чекати» не більше кількох годин. Загалом лікарі радять вживати свіжоприготовлену їжу.

— Насправді, більшість харчових отруєнь стаються внаслідок елементарних лінощів і недбальства, — вважає Лариса Світлична. — Господині часом забувають, що кухонне приладдя і посуд треба мити гарячою водою після кожного приготування їжі, а м’ясорубку після миття ошпарити окропом. Посуд важливо зберігати в закритому місці.

У кожної господині під рукою завжди повинні бути окремі дошки для обробки сирого м’яса та риби, для хліба, овочів. «Адже навіть правильно приготовлена їжа (не сира, добре проварена чи пропечена) може забруднитися через контакт із сирими продуктами, — наголошує інфекціоніст. — Не можна , наприклад, використовувати одну і ту ж дошку та ніж для приготування сирої і вареної (смаженої) птиці. Таким чином ви спрощуєте шлях для мікробів, які з сирих продуктів швидко перекинуться на готову страву, і спровокують отруєння».

СИМПТОМИ

Як проявляє себе харчове отруєння?

Біль у животі, нудота, блювота, що повторюється, діарея. Такі симптоми з’являються вже через дві-чотири години після того, як людина спожила неякісні продукти. Усмоктуючись із кишечника в кров, токсини впливають на всі органи і системи організму, у результаті чого підвищується температура тіла, з’являється лихоманка, тахікардія (прискорене серцебиття), знижується артеріальний тиск, людина навіть може знепритомніти.