«Тиша» не світить

07.10.2014
«Тиша» не світить

Танки й артилерія бойовиків та окупантів не припиняють вогонь, а іноді показово демонструють силу

Бажана «артилерійська тиша» так і не настала на Донбасі минулих вихідних. Як повідомляє прес-центр АТО, ще 5 жовтня о 12.00 сторонами було «оголошено режим повного припинення вогню — «режим тиші», згідно з раніше досягнутими домовленостями. Та незважаючи на це, бойовики й далі обстрілюють позиції українських сил, ведуть вогонь iз використанням артилерії великого калібру по силовиках в аеропорту Донецька тощо. На досягнення в найближчі дні «артилерійської тиші» на сході країни в рамках мінських домовленостей розраховує і Президент Петро Порошенко, про що він неодноразово заявляв днями під час візитів на Львівщину та Житомирщину. Однак міжнародна місія у складі представників України, РФ та ОБСЄ вже почала роботу з делімітації кордонів буферної зони в Маріуполі. Але вчора на лінії розмежування сторін поблизу Маріуполя окупанти відкрили безперервну бойову стрільбу з танків на контрольованій ними ж території. Не зрозуміло, чи це вони так демонстрували силу, чи «вітали» місію, чи відпрацьовували бойове злагодження. «Оскільки режим припинення вогню не в повній мірі виконується, робота цієї місії поки що загальмовується», — каже речник РНБО Андрій Лисенко.

Росія не виконує мінський меморандум

«Ми повинні чітко розуміти етапність реалізації мінських домовленостей. Перше, що ми повинні забезпечити — так звану артилерійську тишу: 24 години ми повинні протриматися, коли не буде здійснено жодного артилерійського пострілу, — зазначає глава держави. — Я не можу взяти на себе відповідальність і віддати наказ про відведення важкої техніки та артилерії, оскільки нам потрібно обороняти свою державу. Але у мене є стриманий оптимізм, що розроблені моделі координації наших дій приведуть до того, що завтра-післязавтра досягнемо».

Водночас Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк учора під час зустрічі з постійними представниками держав-учасниць ОБСЄ заявив, що саме Росія не виконує мирних домовленостей, досягнутих у Мінську. Зокрема, Кремль так і не вивів свої війська з України (за неофіційними даними, на Донбасі перебуває близько 3 тис. російських окупантів) і не припинив підтримувати місцевих терористів.

«Ми глибоко стурбовані тим, яким чином виконується домовленість про припинення вогню. Кожного дня українські солдати — під обстрілами керованих Росією терористів. Ми втрачаємо військовослужбовців, втрачаємо мирних жителів, — підкреслює пан Яценюк. — Закликаємо Росію зробити все, щоб керовані нею терористи зупинили обстріли. З нашого боку ми робимо все можливе для деескалації ситуації і знаходження мирного вирішення».

Готуйся воювати взимку

Дійсно, «вітчизняна» війна українців iз терористами та окупантами вже призвела до численних жертв: за даними Президента, в ході проведення АТО за весь час загинули 946 українських військових (ЗСУ, СБУ, Нацгвардія, Держприкордонслужба) і добровольців. Водночас ООН наводить ще жахливіші дані щодо втрат з урахуванням мирного населення. Згідно з доповіддю Управління з координації гуманітарних питань ООН, iз початку збройного конфлікту на сході України загинуло понад 3,6 тис. людей, ще близько 8,4 тис. отримали поранення.

Наразі українські військові зайняті ще й будівництвом першої та другої лінії оборонних укріплень у зоні АТО. За даними адміністрації Президента, ці роботи виконано на 80%. «Бліндажі та фортифікаційні споруди, які зараз будуються на лінії зіткнення, мають забезпечити не лише безпеку, а й відносний комфорт, у тому числі й узимку», — зазначає Президент Порошенко. Верховний Головнокомандувач наполягає, що вже до п’ятниці військове командування має негайно зняти бюрократичні процедури у питанні забезпечення військовослужбовців зимовим одягом.

До зими готуються й бойовики. Щоправда власними, бандитськими методами. За даними групи «Інформаційний спротив», терористи з Донецька погрожують відбирати теплий одяг у місцевого населення, якщо керівництво «ДНР» і військове командування РФ не забезпечить їх зимовим одягом. Водночас на сусідній Луганщині не припиняються перестрілки між місцевими бойовиками та російськими «козаками», а в районі Свердловки навіть відбувся бій між бойовиками «ЛНР» та російськими окупантами.

У наших «кіборгів» ротація

Не припиняється боротьба за важливий стратегічний об’єкт — Донецький аеропорт. Серед захисників летовища нарешті провели ротацію: кіровоградських спецпризначенців, які п’ять місяців героїчно боронили об’єкт, відпустили відпочити додому. У рідному Кіровограді героїв, яких ворог за незламність прозвав кіборгами, чекали до третьої ночі сотні людей, які буквально закидали квітами автобуси з бійцями 3-го окремого полку спеціального призначення.

Водночас противники героїв зазнали в боях за аеропорт в останні тижні великих втрат: зокрема, батальйон бойовиків «Оплот» втратив близько 40% особового складу. Лише минулої суботи, коли терористи під прикриттям димових шашок намагалися захопити один iз терміналів, було ліквідовано 12 бойовиків. Один з окупантів, депутат міських зборів Златоуста Олександр Негребецьких, який пішов воювати на боці бандитів добровольцем, також засвідчив в інтерв’ю російським ЗМІ великі втрати під час одного з боїв на минулому тижні: «Зайшло у термінал 100 чоловік, а вийшло десь 60, решта поранені й убиті — так не повинно бути. Через таке командування нас вибили з позиції».

Кіровоградських спецпризначенців під час ротації змінили, за словами речника прес-центру АТО Владислава Селезньова, «бійці з досвідом роботи». А наші позиції в аеропорту посилили новою партією військової техніки. Усі штурми бойовиків у неділю-понеділок «свіжі» бійці антитерору успішно відбили. Новеньку російську бронетехніку (до десяти одиниць) отримали й терористи у районі аеропорту, яким російські куратори наказали «берегти її». При цьому Донецький аеропорт здатен приймати літаки, які можуть доставляти озброєння та військову техніку, зазначають у РНБО. Саме тому він є таким необхідним для бойовиків. Наші бійці, у свою чергу, не поспішають знищувати кілька кілометрів злітно-посадкової смуги, як це трапилося у випадку з аеропортом Луганська.

Загалом за останні два дні бойовики більше півсотні разів нападали на сили АТО.

 

ПРЯМА МОВА

Командир добровольчого батальйону імені Джохара Дудаєва Іса Мунаєв, який прибув на Донбас воювати за Україну та проти путінської Росії й «кадировців», каже, що «якщо росіяни не позбавляться тиранії, яка називається хворобою «русизм», то їм доведеться заплатити високу ціну, як вони вже заплатили у 1941—1945 рр. Також, на думку пана Мунаєва, «кадировці», які воюють на Донбасі на боці терористів, «не мають національності, тому що продали Чечню». Комбат переконаний, що українському народу потрібно об’єднатися, щоб перемогти ворога.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>