Сергій Шахов: Патріотичний, порядний, професійний депутатський корпус — це шлях до мирної цілісної України

03.10.2014
Сергій Шахов: Патріотичний, порядний, професійний депутатський корпус — це шлях до мирної цілісної України

Сергій Шахов.

Автомобілі, бронежилети, каски, прилади нічного бачення для наших військовикiв — це лише частина того внеску, який зробив і продовжує робити для перемоги української армії на сході громадський діяч і бізнесмен Сергій Шахов. Проблеми охопленого вогнем Донбасу меценату особливо болять, адже сам він — із Луганщини. Мало гордитися нашими героями — їм слід усебічно допомагати, лише спільними зусиллями ми дійдемо до перемоги, вважає він. Відтак Сергій Шахов та очолювана ним громадська організація «Народна довіра» продовжують свою миротворчу місію: надають допомогу бійцям визвольних батальйонів, допомагають шпиталям, де лікуються поранені, займаються проблемами переселенців зі східних регіонів країни та людей, що залишилися на території, ураженій війною...

«Росії вигідне затягування ситуації на Донбасі»

— Сергію Володимировичу, як ви оцінюєте процес перемир’я на Донбасі? Чи є передумови для того, щоб перемир’я стало початком довгоочікуваного миру?

— Перемир’я без миру — так можна описати сьогоднішню ситуацію на Донбасі. Головний позитив цього перемир’я — можливість урятувати життя наших військових, спроба зупинити спіраль насилля, до якої втягнуті мирні мешканці. Крім того, відбувається обмін полоненими. Сотням поранених військових надана медична допомога і вони вже перебувають у безпеці. Зі сльозами на очах, але гідним чином відбувається проведення в останній путь загиблих героїв.

Негатив перемир’я — у невизначеності. Ніхто сьогодні не може з упевненістю сказати, що перемир’я — це дорога до миру чи перепочинок у війні. Україна виконує всі домовленості в рамках Мінських угод. Розпочати війну — просто, завершити — досить важко. Реально сьогодні зупинені масштабні фронтові дії з оточеннями, котлами, сотнями полонених та вбитих. Україна добилася того, щоб воєнна ситуація трансформувалася знову в антитерористичну операцію.

— Якими політичними засобами можна домогтися миру? Яку роль має зіграти Закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», ухвалений Верховною Радою?

— Закон про особливий порядок місцевого самоврядування — це мирна пропозиція Києва зi спасіння людей, інфраструктури та економіки Донбасу. Ті, хто критикує цей закон, повинні розуміти, що Українська держава відповідає за своїх громадян, за соціально-економічне становище на цих територіях.

Саме Україна має бути ініціативним та активним перемовником iз Донбасом. Якщо Київ не буде це робити, то миру не буде. Бойовики загралися у війну, а Росії вигідне затягування ситуації — ні війни, ні миру. Трагедія Донбасу в тому, що він опинився у руках людей, яким він, за великим рахунком, не потрібен. Терористи не знають що робити, якщо вони не воюють. А Росія інспірований конфлікт на Донбасі використовує у самопроголошеній війні iз Заходом. А Україні Донбас потрібен, бо там живе абсолютна більшість українців, бо в роки Радянського Союзу Донбас як інтегральна частина України пройшов усі жахи війн, голоду та лихоліть.

А тепер стосовно особливого порядку самоврядування на цих територіях. Це особливий перехідний період на три роки. Пропонується провести місцеві вибори, щоб люди мали можливість обрати цивільну владу. Влада України може вести перемовини лише з представниками громад, що будуть обрані на виборах. Тобто Україна фактично буде допомагати з проведенням виборів та опосередковано формувати договороздатних суб’єктів. Із представниками самопроголошених бандформувань ніхто розмовляти не буде.

«Піднімуть регіон з колін не олігархи, а середній та малий бізнес»

— Раніше ви запропоновували план очищення та децентралізації Донбасу. В чому його суть?

— Головне послання для Донбасу має бути таким — люди повинні отримати більше можливостей для впливу на владу, насамперед місцеву, котра відповідає за забезпечення життєдіяльності людей на місцях. Люди мають відчути, що вони господарі у своєму домі. Тільки це мають бути не пустопорожні сепаратистські заклики на кшталт «це наша територія, нікого сюди не пустимо». А це наша Донеччина, наша Луганщина, це наш дім, і ми маємо працювати над тим, щоб він був комфортним, привабливим для життя.

Яким чином буде розвиватися ситуація в тих районах Донбасу, які на сьогодні Україна не контролює, важко сказати. Ще немає навіть першої дорожньої карти. Гадаю, що формат перемовин Києва буде на постійній основі, всі нагальнi проблеми вирішуватимуть в оперативному порядку.

Але головне — не сидіти склавши руки. Практичний план очищення Донбасу, що контролює сьогодні Україна, — це план трьох «Д»: декриміналізація, деолігархізація, децентралізація.

Першим кроком має стати декриміналізація місцевої влади, очищення місцевого самоуправління від зрадників iз числа депутатів й чиновників, люстрація i переатестація працівників правоохоронних, судових органів. Нові кадри необхідно залучати з керівників добровольчих батальйонів, лідерів громадських організацій, які добре орієнтуються у ситуації на місцях. Потрібно також шукати чесних, порядних чиновників у середніх ланках, здатних до ефективної організаційної роботи. Сьогодні влада без довіри людей приречена.

Деолігархізація Донбасу — це виведення регіону з-під тіньової влади олігархів, які душать регіон, не дають йому розвиватися. Олігархи повинні бути виведені за межі привілейованих умов. А середній та малий бізнес, навпаки, мають отримати певні пільги, оскільки саме вони можуть підняти Донбас iз колін економічно та соціально.

Децентралізація — це план для всієї України. Нагальність цього плану якраз викликана управлінською кризою на Донбасі. Децентралізація означає перехід від принципу управління територіями до принципу управління громадами. Змістом нового принципу є розширення компетенції та відповідальності місцевої влади, підвищення бюджетної й фінансової самостійності регіонів.

«Надіюсь, що депутатами стануть ті, хто любить свою країну»

— Ви балотуєтеся по 106-му мажоритарному округу на Луганщині. В деяких ЗМІ писали, що ви підкуповували виборців на останніх виборах.

— Луганський регіон фактично одноосібно всі останні роки контролював одіозний «регіонал» Єфремов. З його дозволу розподілялися округи, призначалися переможці на виборах, під його контролем були місцеві ради та мери. Кожен, хто намагався боротися з цією системою, ставав особистим ворогом Єфремова. А він не гребував жодними засобами, щоб знищити репутацію опонента.

Увесь чорний піар, що є у ЗМІ — це брудна війна Єфремова проти мене за часів Януковича. Під час виборів 2012 року він запустив проти мене всю нищівну машину: він змінював межі округу, плодив кандидатів-двійників, намагався приписати мені підкуп виборців. Увесь цей бруд — це класична дискредитація конкурента в умовах життя «по понятіям» команди Партії регіонів. Єфремов та інші «регіонали» повинні пройти люстрацію згідно із законом про очищення влади. Кожен має відповісти за свої брудні справи за законом.

— Яким чином зміниться ситуація після виборів?

— Маю надію, що депутатами стануть ті, хто любить свою країну, хоче жити та працювати на благо народу України. Патріотичний, порядний, професійний депутатський корпус — це шлях до мирної цілісної України.