Час на підготовку

30.09.2014
Наприкінці минулого тижня Україна передала у Генеральний секретаріат Ради Євросоюзу ратифікаційну грамоту щодо Угоди про асоціацію. Трохи раніше, 16 вересня, як відомо, Україна та ЄС синхронно ратифікували цей документ — разом із глибокою і всезагальною зоною вільної торгівлі. Втім за чотири дні до цього сторони домовилися, що застосування положень Угоди ми відтерміновуємо на цілих 15 місяців — із листопада нинішнього року по 31 грудня наступного. Саме це рішення учора Рада Євросоюзу ухвалила без обговорення і дебатів.

Таким чином, наша держава отримала омріяну передишку до моменту застосування європейських норм. Тобто головний козир противників Асоціації з числа вітчизняних підприємців — мовляв, ми не готові, нам треба час для впровадження норм — було акуратно і делікатно вибито з рук. Адже митні пільги, які в односторонньому порядку запропонувала нам Європа, продовжують діяти. Відтак український експорт у країни Євросоюзу продовжує зростати. «Це дуже хороший жест з боку ЄС. Ми маємо час для відпочинку, — сказав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. — Нині ЄС сказувала ввізні мита, а ми не повністю відкриваємо свій ринок для європейських товарів». За словами Яценюка, наша держава розпочне імплементацію Угоди із першого дня після її підписання.

Тим часом ще одна зацікавлена сторона — Росія — нині щосили намагається внести корективи у текст україно-європейської угоди. Відкласти реалізацію документа до кінця наступного року було також частиною вимог Москви. Втім Володимир Путін хотів не просто заморожування документа, а й внесення до нього суттєвих правок. Проти чого категорично виступають країни-члени Євросоюзу. Голова Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу заявив: жодна третя сторона не може вносити виправлення до Угоди. Це прерогатива тільки сторін-підписантів. А знаменитий лист до нього із погрозами Володимира Путіна західні експерти вважають усвідомленням Москви того, що всупереч усім вибрикам Білокам’яної, Європа таки планує реалізувати Асоціацію із Києвом.