Сумна доля рубля

30.09.2014

Російський рубль не втомлюється бити рекорди — вчора під час торгів на Московській біржі долар США виріс одразу на 35 копійок, уперше в історії подолавши позначку в 39,5 рубля. Одночасно євро піднявся на 47 копійок, також подолавши певний рубіж — 50 рублів за одиницю загальноєвропейської валюти.

Економісти й надалі пояснюють обвал рубля низкою причин — санкціям Заходу, здешевленням нафти, але передусім — невизначеністю довкола акцій корпорації «Система», президент якої Володимир Євтушенков уже кілька тижнів перебуває під домашнім арештом. Як відомо, запорука економічної стабільності — довіра, а інвестори зараз, м’яко кажучи, російським акціям не довіряють і вкладати в них кошти не наважуються.

Як зазначив в інтерв’ю німецькому журналу «Фокус» колишній прем’єр-міністр РФ, а нині — один із лідерів російської опозиції Михайло Касьянов, у разі подальшої дії санкцій проти Росії Москва буде змушена повернути Крим Україні. За словами Касьянова, поки що більшість росіян справді підтримують курс президента Володимира Путіна. Але вже скоро ця ситуація зміниться — коли санкції жорстко вдарять безпосередньо по звичайних людях. За прогнозом екс-прем’єра, колапсу російської економіки варто очікувати приблизно через рік. «Якщо санкції залишатимуться в дії, а ціни на нафту падатимуть, то фінансові резерви Росії вичерпаються за півроку. Путін уже рятує «Роснафту» коштами державного бюджету. А далі будуть й інші концерни. Тож доведеться друкувати гроші. А це означає — інфляція, курс рубля падатиме, життєві стандарти знижуватимуться», — передбачає Касьянов.

А тим часом російські ЗМІ повідомляють ще одну вкрай неприємну для економіки РФ новину — з огляду на санкції проти Росії, американський нафтовий концерн ExxonMobil припиняє роботу над шельфовими проектами з державною компанією «Роснафта». Усі спільні проекти концерну з російським нафтовим монополістом в Арктиці та на Чорному морі будуть зупинені аж до припинення дії санкцій. За інформацією газети «Коммєрсант», до середини жовтня компанія припинить роботи й вивезе з Росії частину персоналу.

Для «Роснафти» це надзвичайно невчасна новина, адже 27 вересня компанія повідомила про відкриття нового родовища в Карському морі. За попередніми оцінками очільника структури Ігоря Сечіна, ресурсна база родовища, яке назвали «Перемога», становить 338 мільярдів кубометрів газу та понад 100 мільйонів тонн нафти.

Інші партнери «Роснафти» по шельфу — італійська ENI та норвезька Statoil — про свої плани щодо продовження чи припинення співпраці наразі не оголошували.

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент США Барак Обама висловив упевненість, що можливості політичного розв’язання кризи навколо України існують. Відповідаючи на запитання телеканалу Сі-Бі-Ес минулої неділі, глава Білого дому підтвердив існування угоди, згідно з якою Росія й надалі постачатиме газ до України. «Цієї зими вони не змерзнуть», — пообіцяв Обама, маючи на увазі українців.

Також Обама виключив можливість воєнного конфлікту між НАТО і Росією на тлі української кризи. «Ми не шукаємо конфронтації», — наголосив президент США, нагадавши, що така конфронтація можлива тільки в тому разі, якщо Росія нападе на одну з держав-членів Північноатлантичного Альянсу. Водночас він повідомив, що Вашингтон працює над тим, «аби надати впевненості союзникам по НАТО на передовій лінії, в тому числі таким маленьким, як країни Балтії».

На запитання про свої взаємини з президентом Росії Володимиром Путіним Обама наголосив, що вони «завжди мали діловий характер». І додав, що політика Кремля «дуже несприятлива для економіки і майбутнього Росії».

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>