Нема сподіваної тиші

30.09.2014
Нема сподіваної тиші

Генерал Ленцов «вирівнює» лінію фронту.

«Губернатор» Донеччини Сергій Тарута вважає, що досягнуті домовленості про перемир’я на Донбасі недопрацьовані, мають безліч вад і не змінюють ситуацію на краще. «Але найголовніше — у сторін очевидно немає узгодженого бачення майбутнього Донбасу, що і є на сьогоднішній день ключовим приводом для критики процесу мирного врегулювання. І це той випадок, коли поганий мир не краще за (якщо не гірше) війни, — написав пан Тарута у своєму блозі на сайті видання «Українська правда». — При цьому сценарії громадянам України буде важко пояснити — за що стільки місяців гинули найкращі сини нашої Батьківщини, а держава несла колосальні витрати на АТО».

Генерал Ленцов і 75 його підлеглих

Створення буферної зони безпеки, передбаченої мінськими домовленостями, знову критикує екс-секретар РНБО Андрій Парубій. На його думку, «найбажаніші для Путіна цілі на Донбасі — Донецький аеропорт, Маріупольський порт і залізничний вузол у Дебальцевому», де пересікаються залізничні шляхи до Донецька і Луганська. Воно й зрозуміло: той, хто володіє повітряними, морськими і залізничними воротами регіону, фактично, володіє і Донбасом.

«Саме ці об’єкти чомусь опинилися у буферній зоні, в якій не повинно бути артилерії, тобто фактично залишаються без охорони, — обурюється пан Парубій. — Не можна допустити, щоб російська техніка і артилерія перебували ближче до цих об’єктів, ніж українська. Адже захопити аеропорт Донецька, не прикритий вогнем нашої артилерії, для російських спецпризначенців є питанням кількох годин. Тому відводити українські війська з буферної зони потрібно не синхронно, а лише після відводу військ агресора».

Усі ці заяви лунали минулих вихідних у той же час, коли керівники українського та російського військових відомств разом із представниками ОБСЄ зустрічалися у місті Соледар, на півночі від Донецька, для визначення меж буферної зони на Донбасі. При цьому МЗС РФ наполегливо спростовувало участь чисельної делегації російського військового керівництва (йдеться про 76 військових посадовців на чолі з заступником головнокомандувача сухопутних військ Росії генерал-лейтенантом Олександром Ленцовим! — Ред.) у цій зустрічі. Мовляв, усі «питання пов’язані з реалізацією режиму припинення вогню, обговорюються між представниками української сторони і представниками окремих районів Донецької та Луганської областей», а росіяни лише сприяють цьому процесу разом із місією ОБСЄ.

І це при тому, що представники Спеціальної місії з моніторингу ОБСЄ в Україні підтвердили, що спостерігачами були лише їхні працівники, які «прийняли запрошення української сторони для спостереження за переговорами українських і російських офіцерів у Соледарі на попередніх переговорах».

Згодом участь 76 російських військових на чолі із генерал-лейтенантом Олександром Ленцовим у цих перемовинах підтвердив і керівник робочої групи Спільного центру, генерал-лейтенант ЗСУ Юрій Думанський. За словами українського військового, росіяни після зустрічі у Соледарі поїхали до Донецька, щоб нібито спробувати переконати бойовиків припинити вогонь. Пан Думанський також додав, що план робочої групи передбачає виведення засобів ураження калібром понад 100 мм на визначені відстані та створення 30-кілометрової зони розмежування, а також розмінування визначених Мінським меморандумом територій.

У РНБО додають, що певна затримка із припиненням вогню відбувається через те, що в перемовинах iз бойовиками бере участь третя сторона — російські військові. Лише коли на Донбасі буде зафіксовано одну добу без вогню (так званий режим тиші), це означатиме початок відведення та встановлення лінії розмежування зі створенням зони безпеки.

За штурмом штурм

А поки що на Донбасі можуть лише мріяти про режим тиші. Усі вихідні не припинялися численні штурми аеропорту в Донецьку. Наші бійці героїчно відбили безліч атак танків і піхоти і не здали жодної позиції під постійним вогнем iз мінометів, установок «Град» та гаубиць. На жаль, не обійшлося без жертв: у неділю загинув командир роти 93-ї дніпропетровської механізованої бригади ЗСУ, який обороняв аеропорт два місяці (загалом цього дня, за неофіційними даними, загинуло дев’ятеро бійців антитерору). Учора ж, за даними радника Президента, волонтера з організації «Крила Фенікса» Юрія Бірюкова, терористам вдалося підбити з танка український БТР, внаслідок чого загинуло семеро бійців 79-ї бригади, ще дев’ятеро отримали поранення. Речник РНБО Андрій Лисенко додає, що нашим бійцям не лише вдалося відбити танкову атаку бойовиків, а й підбити танк, який поцілив у БТР.

«Аеропорт — найближче місце, форпост українських військових, що знаходяться найближче до Донецька», — так пан Лисенко пояснює важливість цього об’єкта.

Під постійними обстрілами перебувають і українські позиції в районі Дебальцевого. За даними прес-центру АТО, наші позиції у своєрідній «кишені» намагалися штурмувати щонайменше тричі минулих вихідних. На думку військових, терористам потрібен потужний залізничний вузол Дебальцевого, який є одним iз найбільших у країні, з розгалуженою системою колій, зокрема і в напрямку територій, тимчасово підконтрольних терористам. Диверсійні групи ворога з’явилися і в Маріуполі, де їх відловлюють спецслужби.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>