Наливайте повнії чари...

24.09.2014
Наливайте повнії чари...

Частіше за все, щоб скуштувати вишуканого хмільного домашнього напою, треба запастися терпінням на кілька місяців. (з сайту crevetka.com.)

Інколи до рук потрапляють дуже дивні книжки. Збірка від видавництва «Музична Україна», яка з’явилася у 1993 році, називається... «Як засядем, браття, коло чари». У ній — українські народні пісні та переписи національних страв і напоїв. Упорядник Ольга Поріцька зробила дуже цікаву підбірку рецептів, зокрема, саморобних квасу, лікеру, вина і пива. Не можна не помітити, що частина їх дещо осучаснена спеціями.

Градуси мають значення

Хочете скуштувати домашній спотикач? Беріть по 10 г кориці, гвоздики і шафрану, 20 г мускатного горіха, 40 г ванілі, 4 склянки цукру і літр горілки. Спочатку треба настояти спеції на горілці протягом двох тижнів, щодня збовтуючи. Потім настоянку процідити і зварити з цукром. Після цього профільтрувати через тканину чи вату — напій готовий.

У будь-яку пору року можна приготувати кминний лікер. У пляшку насипати 2 столові ложки кмину, залити його 300 г спирту, добре закупорити і поставити у темне місце на 12 діб. Потім рідину процідити і змішати з цукровим сиропом, звареним із 750 г води і 300 г цукру. Розлитий у пляшки лікер можна відразу подавати до столу. Якщо напій не буде достатньо міцним, до нього можна додати ще трохи спирту.

Ще маєте багато слив-угорок? У бутель із широкою шийкою насипте їх під верх. Залийте міцною горілкою, закупорте і поставте у темне місце на 4-6 тижнів. Потім злийте горілку, а в бутель насипте цукру, скільки поміститься. (Можна залити холодним цукровим сиропом, приготовленим за пропорцією 400 г цукру на 1,5 л води). Цукор вбирає зі слив увесь спирт. Через два тижні сироп зливають у пляшки, закупорюють і зберігають протягом півроку. Після цього слив’янку можна пити.

Саме час, щоб приготувати тернівку. Достиглий терен — дикорослу сливу — насипати у бутель і пересипати цукром. Шийку бутля зав’язати марлею і поставити його на 6 тижнів у тепле місце, бажано на сонце. Коли терен перебродить, у нього влити горілку (0,5 л на 10 кг) і дати постояти 3-4 місяці. Після цього настойку злити, добре процідити, розвести горілкою, вилити у каструлю, дати раз закипіти, охолодити, розлити у пляшки, закупорити, осмолити. Зберігати у сухому льоху, присипавши кожну пляшку сухим піском.

Із пізньої малини можна ще встигнути зробити малиновий квас. Пропорції — на 30-літрову ємкість, але ви можете їх переполовинити чи розділити на три, взявши менший посуд. Отже, у велике барило слід покласти 800 г житнього солоду, 2 кг малини, 400 г житніх сухарів, кілограм цукру, склянку розведених дріжджів (100 г сухих), залити 27 л перевареної холодної води і поставити у холодне місце на тиждень. Коли маса перебродить, винести у холодне місце на 2 дні. Потім рідину обережно, не збовтуючи, злити. У гущу, що залишилася, налити 3-4 л перевареної охолодженої води, розмішати, процідити, злити обидві рідини у казан або велику каструлю і варити на слабкому вогні 15 хвилин, весь час збираючи піну. Потім рідину процідити через сито, охолодити, розлити у скляні пляшки, закупорити, обв’язати шпагатом, осмолити і зберігати у прохолодному місці.

Мед-пиво пив...

Можна зробити домашнє вино з шипшини. Беремо кілограм стиглих, не підморожених ягід і старанно промиваємо у проточній воді. На кожному плоді обрізаємо кінчики, ретельно вичищаємо кісточки. Очищену шипшину висипаємо у 5-літрову банку і заливаємо охолодженим цукровим сиропом, приготованим із кілограма цукру і 3 літрів води. Накриваємо банку нецупкою натуральною тканиною і ставимо у тепле місце на 3 місяці. Періодично банку струшуємо. Потім проціджуємо рідину крізь фільтрувальний папір, виливаємо у пляшки, закупорюємо і ставимо у холодне місце, бажано у ящик з піском. Чим довше вино стоятиме, тим смачнішим і міцнішим буде.

Напевно, за сотні років до появи поблизу Києва резиденції любителя золотих батонів з’явився рецепт приготування напою мед межигірський. Треба взяти 6 л води, 1,5 кг меду, яєчний жовток, усе ретельно перемішати і варити на малому вогні десь протягом години. Хвилин через 30 додати шматочками по 0,5 г імбиру, мускатного горіха, кориці і 2 г гвоздики. Ознаки потрібної кондиції: має уваритися четверта частина рідини і наверх спливуть покладені спеції; мед стане прозорим. Тоді його знімаємо з вогню й охолоджуємо. Після цього мед процідити у барило, додати столову ложку свіжих пивних дріжджів, накрити товстою натуральною тканиною (лляною, наприклад) і поставити у тепле місце для бродіння. Коли мед перебродить, барило міцно забити, винести в холодне місце і тримати там 7 місяців. Потім розлити у пляшки, закоркувати і зберігати у холодному місці.

Щоб зготувати квас броварський, треба змішати 12 л кип’ятку з 1,5 л пива, додати 600 г цукру, 200 г родзинок, сік одного лимона і цедру з половини, накрити товстою тканиною і залишити на 3-4 години. В охолоджену рідину покласти 25 г дріжджів і поставити у тепле місце. Коли квас забродить і зверху вкриється піною, процідити його крізь марлю чи густе сито, розлити у пляшки, опустити у кожну по 2-3 родзинки, закупорити і зав’язати шпагатом. Коли в пляшках з’явиться піна, винести їх у холодне місце. Через добу квас можна пити.

Пиво запорозьке готують із 100 г хмелю, добре розтертого з борошном, і 3 склянками цукру, які заливають 9-10 літрами окропу. Дають настоятися 2-3 години, проціджують. Ще теплим виливають у барило, додають 2 склянки темної патоки і 50 г дріжджів, розведених у теплому настої. Коли пиво перебродить, слід розлити у пляшки, закупорити і зберігати у холодному місці.

Знайте міру!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>