Війна все спише

23.09.2014
Війна все спише

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Те, як росте долар, ми, газетярі, відчуваємо на собі не в останню чергу. Ціни на папір злітають до небес iз кожним новим витком, на який виходить американська валюта. Втім це стосується усіх імпортних товарів. Ціни на них і на бензин ніяк не наздожене прожитковий мінімум: жити стає все тяжче, і обіцяної стабілізації гривні не відбувається.

Незважаючи на обіцянки уряду та НБУ, курс національної валюти скотився з 12 гривень до 14. Такими є на сьогодні досягнення голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої. Нічого кращого, аніж проводити у цій ситуації валютні аукціони, пані Валерії на думку не спало. Нацбанк розраховував, що подібні аукціони зіб’ють попит на долари з боку банків і допоможуть зміцнити гривню. Однак досвід першого в цьому році і загалом від 2010 року аукціону, який пройшов 8 вересня, показвав, що це малоймовірно.

Тоді НБУ продав зі своїх резервів на аукціоні 93,89 млн. доларів за курсом 12,9 грн./дол, задовольнивши абсолютно всі подані банками заявки (а вони надійшли всього від дев’яти фінустанов). Однак курсу це допомогло ненадовго. Хоча в день проведення аукціону гривня зміцнилася з 13,2 грн. до 12,9 грн. за долар, але згодом нацвалюта знову почала знецінюватися.

Здавалося б, Гонтарєвій належить зробити певні висновки. Проте 17 вересня було погоджено, а 19-го проведено другий валютний аукціон. Цього разу мінімальна сума заявки була знижена з 1 млн. до 500 тис. доларів, а кожен банк отримав право подавати не одну заявку, а необмежену кількість. Куплена на торгах валюта могла бути використана за цільовим призначенням упродовж п’яти днів після зарахування її на кореспондентськi рахунки банку.

Одночасно з викидами на ринок валюти, які зовсім не рятують гривню, спостерігається іще одна прикра тенденція. З 1 по 16 вересня відтік депозитів iз банківської системи становив 6,4 млрд. гривень. «Витікали», зокрема, й вклади в іноземній валюті — разом втрачено 400 мільйонів гривень. Про це в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» розповіла сама Гонтарєва.

«Якщо ми візьмемо з початку року, то це 101 млрд. грн.», — повідомила глава Нацбанку, уточнивши, що «щоб було коректно, валютні депозити ми рахували за валютним курсом 8 гривень за долар». За її словами, відтік вкладів iз банків також спостерігався і в минулому місяці, серпні. При цьому, зазначає вона, у відділеннях банків, які розташованi на звільнених територіях на сході України, «відтік навіть посилився».

«Чому? Тому що банки були закриті, в зоні АТО вони не працювали, а як тільки відкрилися — люди побігли до каси знімати гроші», — пояснила Гонтарєва. «Коли я ці цифри називала у Вашингтоні, кажучи, що у нас відтік приблизно 30%, ніхто ні у Всесвітньому банку, ні в МВФ не вірив, що в такій ситуації банківська система взагалі може вижити», — додала вона.

Те, що так засмутило б Всесвітній банк, Валерію Гонтарєву, здається, тільки тішить. Про те, що українська банківська система досі не обвалилася, вона говорить як про якесь «українське диво». Хоча насправді йдеться про абсолютний непрофесіоналізм. Її слова взагалі не личать досвідченому банкіру.

А загалом голова Нацбанку списує всі стрибки долара на бойові дії на сході України. «Скажіть мені, коли закінчиться війна, і я скажу вам, коли стабілізується курс», — заявляє Гонтарєва. Оскільки війна в країні триватиме ще, мабуть, довго, як експеримент можна спробувати замінити очільницю головної фінустанови на більш компетентну фігуру. Яка, можливо, впорається на своєму робочому місці i з війною, і нацвалютою.

У столиці України вже є мер, котрий списує відсутність гарячої води на дії країни-агресора, хоча насправді проблема в тім, що власник «Київенерго» Рінат Ахметов не перерахував «Нафтогазу» гроші, отримані від киян. З появою у Нацбанку Валерії Гонтарєвої кількість любителів кивати на війну збільшилася.

У серпні цього року видання «Лівий берег» з посиланням на свої джерела заанонсувало відставку Гонтарєвої. На жаль, чутки виявилися безпідставними. Але це — поки що. Банкіри вельми незадоволені своєю «шефинею», і вкотре поширюється версія, що бути на своїй посаді Гонтарєвій лишилося недовго. За нашою інформацією, — до найближчого сесійного засідання Верховної Ради. Тоді, мовляв, питання про її відставку порушать перед депутатами.

P.S.

Нагадаємо, що Валерія Гонтарєва вступила на посаду голови НБУ 19 червня 2014 року, змінивши Степана Кубіва. Її призначення відбулося не без скандалів, оскільки експерти вказували на відсутність досвіду в Гонтарєвої, яка до цього працювала інвестиційним банкіром.

Надалі в ЗМІ з’явилася інформація, що Гонтарєва активно допомагала «інвестувати» гроші сумно відомому бізнесменові Сергію Курченку. Ситуація для глави НБУ погіршилася в серпні, коли почалася різка девальвація гривні на міжбанківському валютному ринку.