Біда в «яскравій обгортці»

18.09.2014

Вай-фай-атака на імунітет

Хоча за останні десятиліття медицина зробила вагомі кроки у лікуванні цього захворювання, питання про те, чому виникає онкогематологія і як попередити недугу, досі залишаються без чіткої відповіді. Водночас медики констатують: злоякісні захворювання кровотворних органів і лімфатичної системи — часта патологія як серед дорослого населення, так і серед маленьких пацієнтів.

Лесь Лукавецький, кандидат медичних наук, провідний науковий співробітник відділення гематології ДУ «Інститут патології крові та трансфузійної медицини НАМН України», переконаний: онкогематологія ніколи не виникає «на рівному місці». Завжди є фактори, які спричиняють розвиток будь-якої пухлини. Медик підтримує теорію «розплати людей за цивілізацію» — за термічно оброблену їжу, комп’ютери, лаки, фарби, бензин. Словом — за комфорт, який люди створили для себе своїми руками.

Фактори негативного впливу на організм діють комплексно, але щось має більш негативний ефект, щось, навпаки, — менш помітний.

— На розвиток лімфоми Ходжкіна та неходжкінських лімфом найбільше впливають хімічні чинники: бензини, бензопірени, отрутохімікати, мінеральні добрива, харчові добавки, парфуми, косметика, антистатики, мийні засоби, — стверджує Лесь Лукавецький. — Наприклад, на лімфоми з малих лімфоцитів (один із видів неходжкінських лімфом) удвічі більше хворіють люди, які постійно мають контакт iз бензином — водії, заправники. Цьому є статистичне підтвердження.

Лікар каже, що великий негативний вплив на організм, який може спричинити онкологічні недуги, мають радіація, а також фізичні чинники: електромережі, комп’ютерні та вай-фай-мережі, магнітні поля, іонізуюче випромінювання.

Лімфома — недуга
не спадкова, але...

Як стверджують медики, захворюваність на лімфому щороку зростає на 2-3 відсотки.

— В Україні найбільше хворих у східних регіонах, де сконцентрована потужна промисловість і водночас відбувається порушення екологічних норм, — зауважує пан Лукавецький. — Це Кривий Ріг, Запоріжжя, Донецьк. Найменше онкогематологічних захворювань фіксують у західних і північних областях. Велику роль відіграє індекс урбанізації. Чим більше місто і чим більше там промислових підприємств, агресивних до природи середовищ, тим більша імовірність захворіти — і для дорослих, і для дітей. Водночас у кожному місці сьогодні відчуваються проблеми екології — сумнівна чистота води, повітря, їжі. Сільське населення рідше хворіє на онкогематологію, ніж міське.

Згідно з висновком лікарів, найчастіше онкогематологічні захворювання уражують старші вікові групи, зокрема осіб після 60 років. У випадку з лімфомами не діє такий фактор, як спадковість, каже Лесь Лукавецький. Ці хвороби не передаються від матері до дитини. Але існує схильність до захворювання.

— Якщо в сім’ї хтось був iз діагнозом «лімфома», це не означає, що інші члени родини захворіють. Але це свідчить про те, що на людину діють певні фактори, які виникають і отримують «прописку» у її сімейному колі. Йдеться про особливості імунної системи, поведінки, набір звичок, спосіб життя людини, — каже фахівець.

Краще дайте дитині старе
і не таке гарне, але добротне

Дитячий організм більш вразливий до факторів навколишнього середовища, досягнень цивілізації.

— Неякісні китайські іграшки, одяг… Крім ризику виникнення алергій та інших захворювань, вони провокують онкологічні патології. Тому я завжди наголошую: краще дайте дитині старе і не таке гарне, але добротне. Найбільша небезпека причаїлася у занадто яскравих китайських іграшках із пластику невідомого походження, з вираженим різким запахом, — наголошує лікар. — Небезпека, яка підвищує рівень онкології, криється в побутових предметах та побутовій хімії: в електрочайниках, які часто зроблені з невідомого матеріалу, лакованих меблях, засобах для прання та миття посуду. І навіть у косметиці та сучасних засобах гігієни. Все це разом тисне на імунну систему людини. У тих, хто має ослаблений імунітет, ці хвороби мають «більше шансів» здолати організм.

Змінити навколишнє середовище, в якому живемо, людині не під силу. Але власні звички — цілком можливо. Як і подбати про раціональне харчування, відмовитися від шкідливих побутових засобів і предметів (замінити хоча б посуд, надто яскраві дитячі іграшки з пластику). Увага до власного способу життя — один із найсуттєвіших чинників профілактики онкогематологічних захворювань. За словами Леся Лукавецького, здоровий та активний спосіб життя — найкращий щит проти злоякісних новоутворень. «Необхідно рухатися, робити фізичні вправи, дихати свіжим повітрям. Здорове харчування має базуватися на натуральних продуктах без штучних добавок і барвників. Дуже корисна в цьому плані «середземноморська дієта», що передбачає часте вживання морепродуктів, овочевих салатів, маслин».

Відмова від шкідливих звичок — важливий фактор у попередженні недуг. Особливо небезпечне паління. Майте на увазі, що імунна система пасивних курців потерпає не менше, ніж у тих, хто сам затягується цигаркою. «Якщо вживати алкоголь, то тільки якісний і у невеликих дозах, — зауважує пан Лукавецький. — Намагайтеся також зменшити вплив стресів на організм. Достатньо відпочивайте, подбайте про здоровий сон».