Україна сльозам Штепи не вірить

11.09.2014

Неля Штепа, яка провела у харківському СІЗО два місяці, залишиться там щонайменше до 12 листопада. Таке рішення виніс Червонозаводський районний суд, де розглядалася справа екс-мера на прохання її адвокатів. Жорсткий вердикт слуг Феміди не пом’якшила навіть опіка дев’яти однопартійців «регіоналки», які хотіли взяти колегу на поруки. Серед Нелиних добродійників — Михайло Чечетов, Олена Бондаренко, Ельбрус Тадеєв.

Суд проходив у два етапи. Спочатку до зали впустили пресу і земляків підозрюваної, які прибули до Харкова нечисленним «фан-клубом» екс-мера. Потім сторонніх попросили вийти й розпочалася закрита частина засідання. «Те, що суду доводило слідство, на сьогоднішній день не підлягає розголосу, — пояснив ситуацію начальник першого слідчого відділу прокуратури Харківської області Микола Желяков. — Ми розповіли про ті слідчі дії, які ще необхідно встановити у ході розслідування». Залишили пані Штепу під вартою ще й тому, що правоохоронці побоюються її втечі за кордон. Не виключають вони також тиску, який екс-чиновниця може чинити на депутатів Слов’янської міськради. Ті проходять у справі як свідки.

У цілому ж перспективи непересічної Нелі Штепи важко назвати райдужними. Її підозрюють у посяганні на територіальну цілісність держави. За версією слідства, вона неодноразово закликала Путіна ввести війська в Україну, а жителів міста скликала на сепаратистський референдум. За таку провину можна потрапити до в’язниці на термін від 10 до 12 років, а то й отримати довічне ув’язнення. Очевидно, саме тому підозрювана в залі суду влаштувала перед телекамерами цілу трагічну моновиставу, аби виставити себе беззахисною жертвою терористів. Мовляв, усе неправомірне було сказано нею під загрозою смерті, бо їй погрожували трибуналом, утримували в нелюдських умовах, постійно били. На зауваження журналістів, які не пригадали пані Нелю на мітингах побитою чи змарнілою, вона дотепно виправдалася: «А я що, зараз погано виглядаю? Встала, помила голову під холодною водою. Просушила рушником, начесала — і вже красуня». Мовляв, справжню жінку ні ґрати, ні полон не зіпсують.

Рішення суду — залишити її під вартою — пані Штепа вважає цілком очікуваним і навіть запевнила, що й сама не проти справедливого розслідування. «Я хочу дізнатися, хто впустив цих людей до Слов’янська, хто здав наше місто, хто у цьому винен», — парирувала вона перед телекамерами, незважаючи на те, що зовсім недавно «цих людей» сама називала «нашими хлопцями». Що ж, громадськості теж це кортить дізнатися.