«Ми захищаємо власну землю!»

03.09.2014
«Ми захищаємо власну землю!»

Гранатометник Нацгвардії двома пострілами зупинив наступ ворога в районі Комсомольського.

Російські війська продовжують окупацію українського Донбасу. За даними РНБО, окупанти концентрують живу силу і техніку в захоплених населених пунктах, а підрозділи російської армії зафіксовані вітчизняною розвідкою не лише в Донецьку та Новоазовську, а й у Амвросіївському та Старобешівському районах Донеччини та навколо Луганська. «Ситуація важка, але український бойовий дух сильніший, ніж в окупантів. Ми захищаємо власну землю!» — заявив позавчора ввечері, під час засідання Генштабу ЗСУ, Верховний Головнокомандувач Петро Порошенко. Про ситуацію на фронті в закритому режимі перед Президентом, керівництвом уряду та Верховної Ради відзвітував міністр оборони Валерій Гелетей. На думку останнього, Росія програла гібридну війну Україні (підтримуючи терористів, диверсантів i найманців) і розпочала повномасштабне вторгнення своїх регулярних військ на територію Донбасу. Тому антитерористичну операцію завершено, почалася війна.

Путін марить Києвом

«Сьогодні ми вже маємо справу з дивізіями та полками. Завтра це можуть бути корпуси. Ми маємо терміново вибудовувати оборону від Росії, яка намагається не лише закріпитись на територіях, раніше окупованих терористами, а й здійснювати наступ на інші території України, — вважає пан Гелетей. — У наш дім прийшла велика війна, яку Європа не бачила з часів Другої світової. На жаль, у такій війні втрати вже будуть обчислюватися не сотнями, а тисячами, навіть десятками тисяч».

Міністр оборони також заявляє, що окремі заклики зняти з посади начальника Генштабу ЗСУ генерала Віктора Муженка є провокацією, вигідною Росії. Адже саме Муженко, на його думку, був «архітектором українських перемог на сході». «Якби не російське вторгнення, ми б неминуче завершили активну фазу АТО вже на початку жовтня, звільнивши всю територію Донбасу», — переконаний міністр оборони.

Публічні думки пана Гелетея «шокували» російське МЗС, яке пропонує дослідити «ступінь адекватності» українського міністра. Водночас у самій Росії не завадило б перевірити на адекватність за окремі заяви господаря Кремля Володимира Путіна, який у розмові з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу погрожував Європі, мовляв, «якщо я захочу, то візьму Київ за два тижні».

Серед іншого Володимир Путін публічно продемонстрував обізнаність із планами бойовиків Донбасу. За його словами, мета ополченців — «відсунути» українську армію від великих міст. Про те, що бойовиків на Донбасі насправді замінили кадрові російські військові, звісно ж, ні пари з вуст.

У свою чергу, речник РНБО Андрій Лисенко стверджує, що на території України, за попередніми оцінками, перебуває вже близько 10-15 тисяч російських військових разом із терористами. Але ці дані постійно змінюються, адже окупанти прибувають на Донбас щодоби. Відтак не дивно, що Генштаб ЗСУ планує створення партизанського руху. Вже визначені командири партизанських загонів, от тільки на Донбасі мало лісів, де б партизани могли ховатися.

Оборона Маріуполя

Водночас у Маріуполі вже є близько 5 тисяч добровольців, які готові зі зброєю захищати своє місто. За 90 км від міста на рубежі пунктів Комсомольське і Роздольне закріпилися й тримають оборону сили АТО. Ці ж підрозділи прикривають вихід з оточення героїв Іловайська (учора з цього котла вирвалися ще 11 бійців батальйону «Донбас»). Таким чином поблизу Маріуполя створено своєрідний форпост українських військ, які мають зупинити противника на шляху до Запорізької та Херсонської областей. Адже відомі плани окупантів не лише щодо створення «сухопутного коридору» до Криму, а й їхній намір розчленувати українські сили в районі Волновахи й тим самим узяти Маріуполь у блокаду.

Тому в останні дні на цьому напрямку тривають локальні бої. На фоні депресивного стану наших військових після Іловайського котла та відступу від аеропорту Луганська (летовище повністю зруйноване, тому не зможе приймати російські літаки) і з Лутугіного аеропорт Донецька продовжують утримувати наші десантники. А на Приазов’ї відзначилися стійкістю духу й перемогами бійці Нацгвардії.

Позаминулої ночі гвардійцям вдалося відбити три атаки окупантів у районі Роздольного. Росіянам не допомогла ні підтримка з «Градів», ні підступні хитрощі: до мосту через річку Кальміус вони під’їхали на чотирьох вантажівках із білими прапорами та написами «Діти». Та коли бойовики вискочили з машин і відкрили вогонь, наші бійці в ході жорсткого бою не лише змусили їх відступити, а й знищили всі вантажівки та більшість нападників.

Подібний штурм на двох вантажівках відбувся і в районі Комсомольського, але наступ зупинив лише один гранатометник Нацгвардії: двома влучними пострілами він підбив обидві ворожі машини. На героя чекає нагорода.

Не виключено, що загарбники спробують штурмувати півмільйонний Маріуполь iще й iз моря. Наразі узбережжя захищають лише прикордонні катери, тоді як українські кораблі, що базуються в Одесі, перекинути з Чорного моря в Азовське неможливо.

Про те, що ворог несе чималі втрати, засвідчує вказівка російських військових міській владі Красного Луча виділити ділянку землі для поховання загиблих. За даними радника голови Міноборони України Олександра Данилюка, від початку бойових дій на Донбасі загинуло близько 2 тис. російських кадрових військовослужбовців, переважно десантників. Заступник голови Дніпропетровської ОДА Борис Філатов додає, що, за словами наших командирів, «росіяни бояться вступати в ближній бій, надаючи перевагу тактиці випаленої землі, а «коли наші йдуть в атаку — біжать, як таргани».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>