Меркель: «Крим — ваш!»

27.08.2014

Канцлер ФРН Ангела Меркель, яку користувачі соцмереж за надмірну поблажливість до дій президента Росії Володимира Путіна нещодавно масово «обзивали» фрау Ріббентроп, для візиту в Україну обрала символічну дату. У День національного прапора, коли глава німецького уряду в броньованому «Мерседесі» «кубик» під’їхала до Будинку з химерами, виповнилося рівно 75 років iз дня підписання сумнозвісного Пакту Молотова—Ріббентропа. Документа, яким нацистська Німеччина й СРСР розподілили між собою сфери впливу і про який потім різко «забула» радянська пропаганда.

На думку політолога Олександра Палія, приїхавши саме в цей день, Меркель символічно протиставила нинішню ситуацію тим часам, коли Москва з Берліном ділили Європу. А підтримавши Україну напередодні Дня Незалежності й запевнивши в повазі до її суверенітету та територіальної цілісності — продемонструвала, на чиєму боці Німеччина, вважає експерт Олексій Гарань.

Переговори високої гості з Президентом України Петром Порошенком, який після обміну рукостисканням вручив їй скромний букетик білих троянд, тривали на півгодини довше відведеного протоколом часу.

Вийшовши по їх завершенні до журналістів, Меркель також згадала про річницю Пакту Молотова—Ріббентропа, наголосивши: «Моя присутність тут показує, що дві країни можуть змінювати політичні відносини. Німеччина не хоче створити нову політичну біду, адже вона дуже добре вивчила свою історію». І запевнила: Європейський Союз ніколи не визнає анексії Криму. Адже інакше «кожна країна може оскаржити певні землі, райони, що порушить мирне співіснування в Європі».

Щоправда, навіть після такої однозначної заяви словам канцлера повірили не всі — деякі оглядачі були переконані, що саме відмовитися від Криму в обмін на мир пропонуватимуть Петрові Порошенку європейські посередники під час переговорів із Володимиром Путіним у Мінську. А раніше віце-канцлер ФРН Зігмар Габріель в інтерв’ю одному з місцевих видань заявив, що практично не бачить можливостей для повернення Криму Україні. Щоправда, більшість німецьких політиків його за ці слова жорстко розкритикували.

Президент України назвав Меркель «добрим другом та сильним адвокатом України», зазначивши, що протягом останніх двох місяців вони спілкувалися більше 20 разів. І це спілкування, за словами Порошенка, дуже допомогло нашій державі захистити свої інтереси.

На запитання журналістів про позицію Німеччини щодо федералізації України, за яку також висловився Зігмар Габріель, фрау канцлер пояснила: говорити про федералізацію в Німеччині та в Україні — це різні речі, й насправді Берлін підтримує винятково те, що ми називаємо децентралізацією, а не федералізацію в німецькому розумінні.

Державні лідери також повідомили про домовленість щодо створення спільного фонду для відновлення Донбасу, про започаткування якого буде оголошено на донорській конференції в ЄС. Київ очікує отримати з нього 500 мільйонів євро на відновлення інфраструктури зруйнованого бойовими діями регіону. «Ми всі пам’ятаємо «план Маршалла» з відновлення післявоєнної Європи. Я сьогодні можу сказати, що це «план Меркель», — сказав Порошенко.

Окрім того, ФРН своїм коштом вивезе на лікування до німецьких клінік 20 важкопоранених українських військових.

Насамкінець обоє лідерів висловили сподівання, що переговори в Мінську за участі України, ЄС та країн Митного союзу сприятимуть розв’язанню кризи на Донбасі.