Хто фінансує благодійність «ЗАСТУПа»?

27.08.2014
Хто фінансує благодійність «ЗАСТУПа»?

Родина Гупалів з Луганщини тепер оселилася на Полтавщині у придбаному благодійниками будинку.

Цього літа в Києві відбувся установчий форум Всеукраїнського об’єднання «ЗАСТУП» (За Соціальну Трудову Українську Перспективу). Участь у заході взяли більше чотирьох тисяч представників сільських громад, агровиробники, переробники сільгосппродукції, фермери та керівники профільних організацій з усіх областей України. На події було заявлено, що «ЗАСТУП» створили прості аграрії для того, щоб разом відроджувати АПК.

За словами журналістів, серед офіційних представників «ЗАСТУПа» справді майже не було відомих імен та облич. Серед публіки — агробізнесмени, але й вони не намагалися активно лізти в кадр, як це буває зазвичай.

На форумі «заступівці» обговорили проблеми, які з року в рік переслідують галузь: гальмування реформ, неефективна система реалізації продукції, тиск із боку держави, дороге кредитування, повний занепад інфраструктури села. Для вирішення цих питань «ЗАСТУП» планує збудувати чітку вертикаль, яка б починалася із села і вела до головних органів державної влади. На думку аграрних бізнесменів, це дозволить реально реформувати галузь, а не банально відмивати гроші, як це було до цього часу.

Нещодавно у ЗМІ з’явилася інформація про «ЗАСТУП» уже іншого плану: об’єднання купило на Полтавщині будинок і поселило в ньому багатодітну родину з Луганщини. Анна та Андрій Гупало втекли з розгромленого міста з трьома дітьми на руках.

Крім того, організація заявила, що будинок для родини Гупалів — це лише перший реалізований проект благодійної акції «Затишна оселя». Надалі «ЗАСТУП» купуватиме за власні кошти будинки в селах і для інших вимушених переселенців зі сходу України.

Не секрет, що для такої щедрої благодійності потрібне відповідне фінансове підґрунтя. Цікаво, звідки у «ЗАСТУПа» гроші на такий дороговартісний проект, і хто стоїть за спинами простих сільгоспвиробників? Економіст та аграрний експерт Андрій Новак припускає, що благодійність організації проплачують великі аграрні холдинги та їхні власники.

«Точно сказати важко, адже фінансування відбувається не в публічній площині. Але у мене і у моїх колег є припущення, що це власник компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський. Таким чином він намагається отримати вплив у новій Верховній Раді», — сказав Новак.

На думку ще одного експерта — політолога Володимира Цибулька, фінансувати діяльність ВО «ЗАСТУП» можуть також власник «Миронівського хлібопродукту» Юрій Мельник, «Укрлендфармінгу» Олег Бахматюк або «Агромарсу» Євген Сігал.

Експерти припускають, що у фінансуванні аграрного об’єднання може бути зацікавлений і середній бізнес. В кулуарах звучать імена Станіслава Войтовича, президента групи компаній «Терра Фуд», та Віталія Скоцика, генерального директор компанії «Амако».

Політологи зазначають — так організація готується до виборів у Верховну Раду. Як відомо, раніше «аграрний електорат» використовували партії, які наразі з тріском завершили свою політичну кар’єру. Варто зауважити, що реально інтереси селян жодна з сил не відстоювала.

Фахівці відзначають, що наразі аграрний сектор хоче мати реальну владу в парламенті. Така позиція сформувалася під впливом останніх рішень, які приймалися верхівкою влади стосовно АПК. Ідеться про зменшення державної підтримки агробізнесу, ріст фіскального тиску, збільшення кількості перевірок і заява про можливу відміну пільгового кредитування для великих аграрних компаній.

За словами Андрія Новака, в таких несприятливих умовах великим аграрним холдингам критично важливо мати політичну силу у складі парламенту. Політологи припускають, що «ЗАСТУП» піде на вибори і може отримати велику підтримку агробізнесу і сільського населення. Хто все-таки створив і фінансує нову політичну одиницю — стане відомо ближче до жовтня, констатують аналітики.