Ціна суддівської любові

27.08.2014
Ціна суддівської любові

«Металіст» з великими труднощами пройшов «Суми» на старті кубкового марафону. (з сайта fc.sumy.ua.)

Не секрет, що Кубок країни завжди сприймався вітчизняними (та й не тільки) клубами елітного дивізіону як другорядний турнір. Проте в умовах «урізаного» формату поточного чемпіонату прем’єр-ліги, в якому, нагадаємо, бере участь історично мала кількість команд (14), національний Кубок став життєво необхідним додатком до змагального календаря клубів ПЛ, котрі перед стартом сезону не раз заявляли про необхідність збільшення ігрового навантаження.

Відтак новий розіграш КУ, який стартував минулого уїк-енду, зазнав відчутних, у порівнянні з попередніми турнірами, змін. У першу чергу, мова стосується схеми проведення матчів, коли на кожному, за винятком першого й заключного раундів, командам-суперникам доведеться проводити по два матчі — вдома й на виїзді.

На відміну від минулих розіграшів, організатори турніру відмовилися від системи сліпого жеребу, який уже на першій стадії змагань часто зводив між собою представників прем’єр-ліги. Цього ж разу елітні клуби країни, що мали статус сіяних, починали свій шлях у Кубку-2014/2015 гостьовим матчем проти представників нижчих ліг. Утім не всі повпреди ПЛ змогли подолати бар’єр 1/16 фіналу КУ. Власне, завдяки домашнім стінам, несамовитій підтримці своїх уболівальників та недооцінці суперником слабшого за рейтингом опонента «Полтаві» вдалося залишити за бортом розіграшу донецький «Металург». «Нас це не красить, але, швидше за все, ми недооцінили своїх візаві. Неприємний момент», — визнав наставник «метадонів» Володимир П’ятенко, команда якого стала єдиним представником еліти, що не зміг продовжити боротьбу за трофей.

Деяким «сіяним» клубам із великими труднощами вдалося пробитися до 1/8 фіналу КУ. Приміром, на думку Олександра Слободяна, президента друголігового клубу «Оболонь-Бровар», подолати «Шахтарю» опір його команди допомогла відверта прихильність головного судді матчу Андрія Лісаковського з Одеси. На останніх хвилинах основного часу він призначив у ворота київського клубу пенальті, яке вдало реалізував Луїс Адріано, позбавивши таким чином «гірників» необхідності грати «овертайм».

А от «Металісту» пробивати вікно до наступного раунду довелося в додатковий час. Саме тоді масована оборона «Сум» не витримала постійного натиску з боку підопічних Ігоря Рахаєва.

Натомість для столичних динамівців зустріч з іншим представником першої ліги, що разом із сумськими футболістами наразі перебуває на дні турнірної таблиці, — кіровоградською «Зіркою» — можна назвати легкою прогулянкою. Отримавши від суперника можливість зіграти у відкритий футбол, підопічні Сергія Реброва тричі засмутили господарів. При цьому дозволили суперникові вразити свої ворота лише одного разу — вже під завісу поєдинку.

ТАБЛО

Кубок України. 1/16 фіналу. «Тернопіль» — «Олександрія» — 1:1 (по пен. — 3:4), «Миколаїв» — «Іллічівець» — 0:1 (Яворський, 77), «Полтава» — «Металург» (Д) — 2:1 (Коркішко, 30 (пен.), Насібулін, 90+1 — Акименко, 40; вилучення: «Александре, 90+3 («МД»)), «Буковина» — «Чорноморець» — 0:4 (Аржанов, 4; Діденко, 17; Назаренко, 29, 49), «Десна» — «Дніпро» — 0:1 (Чеберячко, 36), «Нива» (Т) — «Ворскла» — 1:5 (Семенюк, 2 — Турсунов, 9; Ткачук, 25; Янузі, 43, Ковпак, 57; Громов, 81), «Чайка» (Київ. обл., амат.) — «Карпати» — 0:4 (Голодюк, 10; Ксьонз, 25; Сергійчук, 32; Костевич, 48), «Реал-Фарма» — «Олімпік» — 0:1 (Лисенко, 31), «Нафтовик» — «Волинь» — 0:1 (Ерік, 3; нереалізоване пенальті: Левига, 78 («Н»)), «Геліос» — «Металург» (З) — 0:1 (Юсов, 62), «Зірка» — «Динамо» — 1:3 (Бацула, 90+4 — Кравець, 2; Калитвинцев, 12; Драгович, 66; нереалізоване пенальті: Чередніченко, 15 («З»)), «Черкаський Дніпро» — «Говерла» — 1:2 (Бессалов, 14 — Кузнєцов, 45; Шацьких, 68), «Оболонь-Бровар» — «Шахтар» — 0:1 (Адріано, 90+2 (пен.); вилучення: Фаворов, 90+1 («О»)), «Кремінь» — «Зоря» — 0:2 (Бородай, 41; Ліпартія, 47; нереалізоване пенальті: Степанчук, 66 («К»)), «Суми» — «Металіст» — 0:1 (у дод. час; Кулаков, 108). «Сталь» (Д) — «Сталь» (А) — команда з Алчевська знялася з розіграшу.

Жеребкування 1/8 фіналу. «Олімпік» — «Металург» (З), «Сталь» (Д) — «Чорноморець», «Полтава» — «Шахтар», «Говерла» — «Металіст», «Волинь» — «Дніпро», «Олександрія» — «Зірка», «Іллічівець» — «Ворскла», «Карпати» — «Динамо».

МОЗАЇКА

Спаринги збірної

Асоціація футболу Парагваю відмовилася від проведення товариського матчу на території України у зв’язку з терористичною загрозою. Спаринг національних збірних Україна — Парагвай мав відбутися 3 вересня на столичному НСК «Олімпійський».

Тож наступною грою «синьо-жовтих» буде стартовий матч кваліфікаційного турніру Євро-2016 проти команди Словаччини 8 вересня на «Олімпійському». Тренер Михайло Фоменко викликав на тренувальний збір 22 футболістів, серед яких п’ятеро абсолютних дебютантів — півзахисників Ковальчука («Чорноморець»), Ребенка («Металіст») та Громова («Ворскла»), а також гравців атаки Шахова («Дніпро») та Будківського («Зоря»). Найбільше в таборі збірної представників «Шахтаря» — семеро. До традиційної п’ятірки додалися Ордець і Гладкий.

Кримський скандал

Робоча група УЄФА з надзвичайних ситуацій оголосила, що матчі, зіграні кримськими клубами в турнірах під егідою Російського футбольного союзу, не будуть визнані УЄФА. Робоча група звернулася до адміністрації Європейського футбольного союзу з проханням сприяти разом з ФІФА діалогу з представниками РФС і Федерації футболу України, аби знайти спільний вихід із ситуації, що склалася.

При цьому у ФФУ вважають, що УЄФА повинна конкретизувати рішення щодо кримських клубів і вжити відповідні санкції, а не «ставати в позу страуса». Про це заявив керівник департаменту інформації ФФУ Павло Терновий.

Трансфери

Французький захисник Бенуа Тремулінас перейшов із київського «Динамо» в іспанську «Севілью». Торік «біло-сині» придбали його в «Бордо» за 6,5 млн. євро, але вже через півроку віддали в оренду в «Сент-Етьєн». Тепер, за даними іспанських ЗМІ, «Динамо» вторгувало за екс-гравця збірної Франції лише 2,5 млн.