Книги, по якi варто їхати у Львів

21.08.2014
Книги, по якi варто їхати у Львів

55 локацій, 700 заходів, 200 видавництв, 300 авторів, переповнені кнайпи, багато кави, найочікуваніші книги — заради цього книголюби готові подолати відстань та поринути з головою у «живу літературу» 11—14 вересня на ХХІ Форумі видавців у Львові. «УМ» принагідно зробила власний список новинок, по якi варто їхати до Львова, щоб одним із перших вдихнути запах книжки і подякувати авторові, що він не бив байдики.

Софія Андрухович, «Фелікс Австрія»

Наприкінці серпня вийде довгоочікуваний роман, презентація якого відбудеться у Києві 2 вересня, а потім і на Форумі видавців. «Я дописала-таки роман «Фелікс Австрія» і чим менше залишалося до його завершення, тим більше радості я відчувала. Я писала граючись. Писала так, як нюхала парфуми, як варила мило, як ставила потилицю на схрещені стопи. Писала із задоволенням. А коли людина сама відчуває задоволення, у неї з’являються бажання та здатності ділитись задоволенням з іншими. Не з усіма, а з тими, хто погодиться прийняти», — поділилася авторка.

Софія Андрухович досліджувала старі газети та історичні монографії, найулюбленішим джерелом називає газету Kurjer Stanis’awowski за 1900 рік. Авторка не вважає роман історичним, а історизм називає декорацією твору. Їй вдалося передати динаміку міста початку ХХ століття крізь світоглядну призму жителів, їхніх інтриг, розваг, емоцій, дій та любові у її різних проявах. В основі твору — психологічна інтрига стосунків між людьми.

Василь Шкляр, «Маруся»

На тлі бурхливих подій 1919 року — трагедії українського повстанського руху — постає неординарна, героїчна та майже містична постать: отаманша Маруся, блакитноока красуня із сонячним волоссям. Після загибелі братів, отаманів Української повстанської армії, 16-річна гімназистка Саша Соколовська бере до рук зброю і стає на чолі тисячного війська. Відтепер вона — отаманша Маруся. Сам Василь Шкляр про свою головну героїню з безмежною любов’ю зазначив: «Ось же вона летить на коні попереду свого загону, отаман Маруся, а над її шапкою розвівається шлик із написом «Смерть ворогам України!». І це вам не Орлеанська Діва, котра воювала іконкою. Моя непорочна Маруся доводила свою правду кулею».

Новий роман вийде друком у видавництві «Клуб Сімейного Дозвілля». Офіційний початок продажу розпочнеться на Форумі видавців, 12 та 13 вересня письменник буде особисто презентувати книгу у Львові.

Оксана Забужко, «Літопис самовидців: дев’ять місяців українського спротиву»

«Літопис самовидців: дев’ять місяців українського спротиву» — авторський проект Оксани Забужко, який об’єднав під однією обкладинкою понад сотню літераторів, блогерів, журналістів, а також анонімів iз мережі. «Колективний портрет «народження нації», що за дев’ять місяців пройшла шлях від мирного протесту до визвольної війни, складено з найпопулярніших за цей час дописів у соцмережах, інтернет-публікацій та фраґментів новинної стрічки», — поділилася авторка проекту.

Книга вийде у видавництві «Комора», презентацію заплановано на 13 вересня на Форумі видавців у Львові.

Тарас Прохасько та Мар’яна Прохасько, «Куди зникло море»

У «Видавництві Старого Лева» на початку вересня вийде продовження кротячої саги «Хто зробить сніг» — дитяча історія «Куди зникло море». «Це детектив. Про крадіжку. Більше ніяких таємниць не відкрию, щоб було цікаво читати», — розповідає Мар’яна Прохасько. Сюжетною канвою твору є подорож великої кротячої родини у далекі краї. Вдома, в Буковому лісі, залишилися тільки Муркавка, Повз і Мартіна. До Букового лісу завітала знаменита співачка Соня Садова, а разом із нею — справжня детективна історія... Послухати Соню та побувати на її концерті зможуть не лише ті, хто живе в Буковому лісі, а й усі книгомани і меломани. В кінці книги розміщений спеціальний QR-код, за яким можна завантажити сторінку і знайти цілий альбом пісень Соні Садової (у виконанні Дани Винницької).

Під час Форуму видавців у Львові відбудеться презентація книги Тараса Прохаська і Мар’яни Прохасько спільно із гуртом «Дагадана».

Христина Лукащук, «Казка про Майдан»

«Видавництво Старого Лева» презентує на Форумі інтерпретацію Майдану у казці для дітей. «Зараз у багатьох виникає питання: як говорити з дітьми про драматичні події, які пережила наша країна, відстоюючи прагнення людей жити в оновленому суспільстві. «Казка про Майдан» — перша спроба говорити з малими дітьми про складні речі  виражальними засобами казки», — ідеться в анотації до книги. Намалювала і написала казку львівська художниця та письменниця Христина Лукащук. На обкладинці — робота Романа Зілінка. Її авторка побачила на виставці «Покров Пресвятої Богородиці» в галереї ICONART. Ілюстрації до книги мають символічний зміст, сповнені архетипами та глибинними сенсами. А ікона, що на обкладинці, є ще і своєрідним оберегом.

«Напевно, ця «Казка про Майдан» буде першою книгою для дітей на тему болісних подій», — повідомила головний редактор видавництва, в якому вийде книга, Мар’яна Савка.

Максим Кідрук, «Жорстоке небо»

Письменник і мандрівник Максим Кідрук презентує нову книгу в улюбленому для себе жанрі — технотрилері. Автор завершив роботу над романом про українську авіацію. «Вперше головним героєм книги стане жінка. Така собі матуся двох хлопчиків, батько якої конструює літаки. А в центрі технороману — авіакатастрофа, і літак — українського виробництва», — каже автор.

Роман «Жорстоке небо» — це суміш детективної історії, технотрилеру і драми, які вписуються у сучасні українські реалії. Після Форуму видавців у Львові автор поїде з презентаціями у тур містами України. «Родзинкою моїх презентацій стане те, що проводитиму їх на території аеропортів. Наразі тривають перемовини про це з керівництвами летовищ у різних містах України», — поділився Максим Кідрук.

Андрій Кокотюха, «Справа отамана Зеленого. Українські хронічки 1919 року»

У Львові Андрій Кокотюха презентує уже 47-му книгу. Вона вийшла у видавництві «Клуб Сімейного Дозвілля». У романі автор звертається до героїчної історико-патріотичної тематики. 1919 року земля України стала полем битви між різними владами — «червоними», «білими», «зеленими». Головний герой нового твору Артем Шеремет — звичайний київський лікар. Буремні події змушують його, так чи інакше, взяти в них участь — трагічні обставини приводять його до армії отамана Зеленого. «Роман Кокотюхи — динамічне й захопливе читання про український повстанський рух — ще одну малознану сторінку української історії, боротьбу мешканців Великої України за її незалежність і соборність. Герої роману — звичайні собі люди, зі своїми характерами, мотиваціями, переживаннями та глибокими внутрішніми змінами. Автор без пафосу й зайвих емоцій зумів це передати», — поділився враженнями історик Ярослав Файзулін.

Ще одна книга Андрія Кокотюхи «Повний місяць» вийде у видавництві «Нора-Друк».

Анджей Стасюк, «Галицькі оповідання» (з польської переклав Тарас Прохасько)

Ця книга стане першою у новій серії «Найліпше.pl», яка з’явиться у «Видавництві Старого Лева». «В контексті європейського дискурсу та активного процесу євроінтеграції важливим завданням для нас є співпраця та налагодження міжкультурних мостів iз польськими видавцями, промоція найкращих зразків польської літератури та знайомство з актуальними сучасними літераторами», — наголошують у видавництві.

«Галицькі оповідання» — це книжка про переломні для свідомості простих людей постсоціалістичні дев’яності роки минулого століття. Місцем дії є східні польські землі та частина Галичини. Автор книги виводить традиційну для нього палітру героїв. Це звичайні люди, проте всі їхні життєві історії важливі й цінні. Ця книга є однією із ранніх літературних робіт Анджея Стасюка, в якій він пише про прості речі, але дивовижно вплітає у своє письмо захоплення магією мови Бруно Шульца.

Юстина Соболевська, «Книжка про читання» (з польської переклав Андрій Бондар)

У «Видавництві Старого Лева», де згодом вийде книга, запевняють, що в Україні такого формату ще не було, і секретів поки не розкривають. На Форум видавців приїде авторка Юстина Соболевська та презентує книгу з перекладачем. Роботу називають незавершеним проектом, а читачів запрошують стати співавторами. Тому тут є місце для власних нотаток, робити які рекомендує Юстина Соболевська. Письменниця розкриває секрети читацької кухні, серед яких способи укладання книг на полицях, пише про електронні книги та їх читачів, заголовки до них, особливості читання у різних місцях. Важливою є тема дітей і читання: про малечу, якiй читають, з якою читають, яка читає. «Книжка про читання» наповнена цитатами, які репрезентують не лише глибоку обізнаність та високий інтелектуальний рівень авторки, а й різні, а інколи навіть діаметрально протилежні погляди. Робота заслуговує на особливу увагу, бо є по суті посібником для усіх книголюбів.

Ірена Карпа, «Baby travel: Подорожі з дітьми. Або як не стати куркою»

У видавництві «Клуб сімейного дозвілля» до Форуму вийде довгоочікувана книжка Ірени Карпи про дітей та досвід подорожей із ними.

За її словами, жанрово книга — нон-фікшн, наполовину практичний посібник, наполовину щоденниковий опис реальних подорожніх історій для батьків і тих, хто хоче, але боїться стати батьками, а також тих, хто не хоче дітей. «Це книжка про те, що діти не є якимось тягарем і кінцем життя», — ділиться Ірена Карпа. Тут вистачає і пригод, і практичних порад, і суспільно-культурологічних розвідок. Це книга про те, як не боятися нового досвіду, пересувань, культурних експірієнсів, самого себе.