А вас, Яценюк, попросимо залишитись...

01.08.2014
А вас, Яценюк, попросимо залишитись...

За відставку Арсенія Яценюка проголосувало лише 16 народних депутатів. Відтак уряд залишається працювати, але коаліції у Верховній Раді немає. У Президента Порошенка є всі підстави оголосити дострокові вибори, котрі, за його словами, є «неминучими». (УНІАН)

Закрито-відкрите засідання Ради розпочалося вчора з мітингу під стінами парламенту. Нечисленний пікет вимагав дострокових виборів ВР уже цієї осені. Друга вимога стосувалася проведення їх за відкритими списками. Та поки вулиця вимагала виборів, Рада розглядала військові питання. Журналістів закликали не нудьгувати та не розходитися — після проблем АТО депутати збирались ухвалити рішення щодо відставки Арсенія Яценюка. Тепер уже у відкритому режимі.

Послухав — передай далі

«Зал як ніколи повний — 339 депутатів», — писав на «Фейсбуці» перед початком роботи нардеп від «Батьківщини» Олександр Бригинець. Прийшли, додавав він, і ті, «кого б краще не бачити — левченки, ківалови, колєснікови тощо». Наплив «регіоналів» на закрите засідання був не випадковим. Той-таки Бригинець розкрив їхній замисел: «Колишні депутати Януковича розпитують, коли і як звільнятимуть те чи інше місто, де скільки військ.... Міністр на щось відповідає, але переважно тримає інформацію при собі...».

Міністр оборони Валерій Гелетей розповів депутатам «трішки про тенденції в зоні АТО і про потреби армії в контексті змін до бюджету. Скільки і на що...», — передавав iз закритого засідання Бригинець. Про решту Гелетей мовчав, бо — «ніяких таємниць в присутності «ригів» і комуняк», експресивно зауважив нардеп.

Журналісти тим часом маялися перед зачиненими дверима, говорячи про те, яке несправедливе життя: «левченки та ківалови» напряму передають отриману інформацію «бородаям і стрєлковим», а преса натомість мучиться без прямої трансляції. Втім, частково таку трансляцію забезпечили медійникам депутати з планшетами та айфонами: саме від них преса дізналася про те, що бойовики на сході контролюють нині 0,7 відсотка території України (ще донедавна такий відсоток був набагато більшим).

Про АТО і про бюджет

Це — лише один iз моментів доповіді Валерія Гелетея. В контексті його виступу депутати проголосували за допуск поліцейських спецпідрозділів Нідерландів та Австралії на місце катастрофи «Боїнгу», а також обговорили проекти змін до державного бюджету, зміни до Податкового кодексу, пов’язані з пошуком джерел для фінансування АТО на сході країни та відновлення Донбасу. Відпустивши Гелетея, депутати пішли на перерву, щоб обміркувати секвестр бюджету.

А тим часом потреба в обговоренні головного кошторису країни зумовлена не лише проведенням АТО. Прем’єр Арсеній Яценюк наголосив: «ухвалення змін до бюджету є серед ключових передумов отримання другого траншу позики від МВФ та коштів від інших міжнародних кредиторів».

Як пише уряд у своєму новому поданні до парламенту, лише за перше півріччя реальний ВВП України скоротився на 3% — тобто до рівня, який раніше прогнозували на кінець року. У пояснювальній записці до законопроекту щодо змін до бюджету перераховані такі негативні фактори, як падіння виробництва, зокрема, і у східних областях, зменшення експорту і пов’язане з цим недоотримання податків, звуження внутрішнього споживчого ринку, девальвацію гривні.

Проходження змін до бюджету крізь парламент можливе лише за умови солідарної праці Кабміну та ВР. Однак минулого тижня, як ми пам’ятаємо, Рада не підтримала пакет урядових документів, що й спричинило емоційне «звільнення за власним бажанням» Яценюка. Вчора була друга спроба голосування за бюджетний пакет, а напередодні Президент Порошенко виступив в ролі рефері й закликав Раду та Яценюка «помиритись». «Президент просить уряд і парламент відмовитись від мови ультиматумів і ухвалити необхідні закони про фінансування армії та реформи в енергетичному секторі», — йшлося в повідомленні його прес-служби.

Порошенко помирив Раду і Яценюка. Рада дала гроші

Для посилення свого «месиджу» Президент особисто прибув у Раду після завершення першої перерви. З’явився «під куполом» і Арсеній Яценюк. Поява перших осіб держави мала необхідний ефект: Верховна Рада ухвалила зміни до держбюджету, а також Податковий кодекс, подані Кабінетом Міністрів. Про це повідомив журналістам народний депутат від ВО «Свобода» Юрій Сиротюк.

За словами Сиротюка, в проекті змін до бюджету зняті найбільш дражливі питання, зокрема, щодо неоплачуваної двомісячної відпустки для держслужбовців. Єдиним не проголосованим пунктом з урядового пакета лишився закон щодо управління українською ГТС — його депутати не підтримали, направивши натомість на повторне друге читання.

Відтак Порошенко подякував депутатам за готовність до командної роботи і відбув iз Ради. А Кабмін тим часом виділив 9,494 мільярда гривень на виплату грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних сил. Арсеній Яценюк виконав обіцянку, яку давав напередодні: знайти кошти незалежно від того, підтримає Рада його законопроекти чи ні.

Гроші були знайдені, і тепер, згідно з рішенням Кабміну, вони підуть на «придбання житла, виплати одноразової грошової допомоги членам сімей загиблих військових, матеріально-технічне забезпечення Збройних сил в осінньо-зимовий період, а також закупівлі, модернізацію та ремонту озброєння, військової і розвідувальної техніки та іншого військового майна». З вищевказаної суми 8,987 мільярда гривень будуть перераховані Міністерству оборони, а 507,6 мільйона — Головному управлінню розвідки.

Вибори неминучі, сказав Президент

У порядку денному Ради лишалось тільки одне питання — відставка Арсенія Яценюка. Бажання Арсенія Петровича відпочити від урядових справ слід було або формалізувати, або залишити без задоволення. Фракція «Батьківщини» заявляла напередодні, що не визначилася із голосуванням з цього питання. Чітко окреслену позицію мала натомість фракція ПР: «Ми не будемо голосувати за відставку, важливо, щоб Прем’єр-міністр працював, він несе відповідальність і мусить довести справу до кінця», — говорила «регіоналка» Ганна Герман.

У підсумку ж за звільнення чинного глави уряду проголосували лише 16 нардепів. З них — двоє «регіоналів», а решта — позафракційні, серед яких були й члени вже неіснуючої фракції комуністів. За відставку Яценюка голосував і народний депутат Анатолій Грищенко. Свою позицію він пояснив так: «Я готовий підтримувати і голосувати за розумні пропозиції уряду, як і робив це дотепер. Попри те, що за призначення Яценюка Прем’єром не голосував. Але й сьогодні в доопрацьованих проектах уряду бачу ручні корупційні схеми, бачу зговір уряду з олігархами... Якщо Яценюк наполягатиме на голосуванні ТАКИХ проектів без змін, одразу в цілому, тоді не здивуюся, якщо він і його урядовці не просто «в темі», але і «в долі» з олігархами. В такому випадку нехай краще звільнить крісло Прем’єр-міністра».

Але Яценюк крісло Прем’єра не звільнив. Принаймні поки що. Відтак питання діяльності уряду можна вважати тимчасово закритим — наразі всі працюють на своїх місцях. Але коаліції у Верховній Раді нема, що робить необхідним або її нове створення, або проведення дострокових виборів. Виступаючи в парламенті, Президент Порошенко наголосив на тому, що вибори — неминучі, повторивши свою тезу про те, що це — вимога переважної більшості громадян.

«Їх проведення вимагають 80% українців. Тому вони відбудуться», — заявив Президент. Водночас глава держави висловив сподівання, що в умовах підготовки до виборів парламент буде працювати конструктивно. «Я сподіваюся, що це не перешкоджатиме нашій роботі», — сказав він.

Що ж, здається, процес таки пішов. Із тих тридцяти днів, що відпущені законодавством на існування парламенту без коаліції, тиждень уже минув. І хоч можливі варіанти щодо формування нової більшості на основі опозиційних фракцій продовжують обговорювати, вчорашній день, як видається, схилив шальки терезів на бік «перезавантаження».

Тим паче, що, як зазначив в.о. голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв, керівники фракцій нині проводять консультації по закону про вибори народних депутатів на пропорційній основі. «Я переконаний, що цей парламент приречений на прийняття закону про вибори за партійними списками... Почалися консультації», — заявив нардеп. І додав: «Це та програма мінімум, яку повинна зробити нинішня Верховна Рада».

А ТИМ ЧАСОМ...

Фракція «УДАР» обіцяє внести на розгляд парламенту наступного тижня законопроект щодо оподаткування благодійників. Про це у четвер розповів лідер фракції Віталій Ковальчук. Такий законопроект обговорюється давно і викликає не однозначні реакції. Декого глибоко обурює намір знімати додаткові кошти з жертводавців — адже зараз чимало нагальних фінансових питань вирішується саме завдяки благодійникам та волонтерам, котрі відшукують їх.

«УДАР», за словами Ковальчука, не збирається відмовлятися від розгляду законопроекту, однак має ще один альтернативний його варіант, у якому передбачені запобіжники на випадок, якщо хтось спробує ухилятися від податків через доброчинність. «Для того, аби не робити через благодійність офшори, ми вносимо законопроект, у якому передбачені запобіжники проти цього. І я впевнений, що на наступному пленарному тижні ці закони будуть і розглянуті, і схвалені Верховною Радою», — зазначив Ковальчук.