Триклятий триколор

01.08.2014
Триклятий триколор

Фанати «Копенгагена» тікають від «спецзагону» дніпропетровських «ультрас».

Сказати, що дебютний поєдинок «Дніпра» в Лізі чемпіонів, який команда Мирона Маркевича позавчора проводила в Києві на НСК «Олімпійський», викликав у столичних уболівальників серйозний ажіотаж, — буде перебільшенням. Зрештою, стадіон заповнився десь на третину. За годину до початку матчу біля кас стадіону було зовсім малолюдно. Проте динамівські фанати, які добре відомі своєю дружбою з дніпропетровськими однодумцями, не могли не відгукнутися на заклик наставника дніпрян підтримати його команду, якій УЄФА через воєнні дії на сході України та катастрофу «Боїнга» не дозволила в рідних стінах прийняти данський «Копенгаген» у рамках третього раунду Суперліги.

Вочевидь над формою вбрання київські вболівальники довго не розмірковували — їх левова частка віддала перевагу футболкам національної збірної. На всяк випадок, для бажаючих, на підходах до «Олімпійського» продавалися й шарфики з логотипом «Дніпра». Утім найчастіше на фанських плечах можна було побачити український прапор.

Водночас у Києві висадився й чималий десант дніпропетровських «ультрас», чиї хуліганські дії затьмарили собою саму гру.

Власне в перерві між таймами група дебелих молодиків прорвалася в гостьовий сектор і влаштувала перепалку з данськими уболівальниками. Здалося, що головною ціллю дніпропетровського «спецзагону» була фанатська атрибутика «Копенгагена», оскільки саме її, ретируючись від переслідувачів, неймовірно швидко забирали данці з трибуни. Намагаючись сховатися від переважаючих сил противника, фанатам данського віце-чемпіона довелося тікати аж у підтрибунне приміщення.

Через такі дії дніпропетровських уболівальників суддя матчу був змушений на 15 хвилин відкласти старт другого тайму, допоки повністю на трибунах не вляглися пристрасті.

«Декілька наших уболівальників були атаковані українськими фанатами, тому їм довелося бігти зі свого сектору. Ця ситуація для нас неприємна, відтак ми подаємо скаргу в УЄФА. До закінчення офіційного розслідування більше жодних коментарів», — на післяматчевій прес-конференції заявив представник офіційної делегації «Копенгагена».

Поділилися своєю версією скандальних подій і ультрас «Дніпра»: «Іще вдень між нашими та данськими уболівальниками виник конфлікт із приводу подій в Україні. А під час гри вони вивісили на трибуні прапор сусідньої (російської) держави. Тому й відбулася перепалка — усьому виною політика. Хочемо попросити вибачення перед киянами, але вважаємо, що це була якась провокація».

І справді, найбільш активно обсмоктують деталі цього скандалу саме росіяни, черговий раз демонструючи українців у неприглядному світлі. Хоча хочеться запитати в організаторів поєдинку, чому так сталося, що ворогуючі фанатські угруповання опинилися в безпосередній близькості — на одному віражі стадіону, а не на протилежних точках діагоналі. Та й, думається, охорону навколо дніпропетровських ультрас, відомих своєю агресивністю, можна було виставити більш потужну.

Тепер, як передбачає Артем Федецький, УЄФА може серйозно покарати «Дніпро», змусивши його грати міжнародні домашні матчі за порожніх трибун.

Що ж до самої гри, то вона завершилася «сухою» нічиєю. Не сказати, що поєдинок вийшов абсолютно прісним на цікаві моменти, однак обережний і стриманий ритм гри, який обрали обидві команди, апріорі не міг призвести до напруженого й захопливого сценарію протистояння.

Виглядало так, що «Копенгаген» від самого початку приїхав за нічиєю. Водночас і «Дніпро», у своєму дебютному поєдинку в ЛЧ не бажав ризикувати, пам’ятаючи, що проти них грає колектив, який два останні сезони виступав у груповому раунді Суперліги. Та й не варто забувати, що після нещодавнього приходу Мирона Маркевича «біло-синьо-блактині» лише пристосовуються до нового стилю гри. Утім, за словами Мирона Богдановича, його підопічні мусили реалізувати тих кілька небезпечних моментів, які вони створили біля воріт «Копенгагена». Зрештою, віце-чемпіон Данії не справив враження непереможної команди, відтак після домашньої «сухої» нічиєї у «Дніпра» за тиждень будуть непогані шанси пройти до наступного раунду змагань.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд (перші матчі). «Шлях представників ліг».

Дніпро (Україна) — «Копенгаген» (Данія) — 0:0

«Дніпро»: Бойко, Федецький, Дуглас, Мазух, Матос, Коноплянка, Політило, Матеус, Канкава (Кравченко, 54), Селезньов (Гама, 63), Калінич

«Копенгаген»: Андерсен, Хоглі, Занка, Нільссон, Бенгтссон, Аманкваа (Туту, 78), Амарті, Ділейні, Йоргенсен (Де Ріддер, 87), Корнеліус, Кадрій (Реммер, 71)

Попередження: Матеус, 4; Мазух, 22 — Йоргенсен, 4, Амарті, 64

Суддя — Маррінер (Англія)

Київ, НСК «Олімпійський», 23410 глядачів.

* * *

АЕЛ (Кіпр) — «Зеніт» (Росія) — 1:0 (Гінкевич, 64; вилучення: Вітсель, 67 («З»); Тимощук («З») — 90 хв.), «Фейєнорд» (Голландія) — «Бешикташ» (Туреччина) — 1:2, «Грассхоппер» (Швейцарія) — «Лілль» (Франція) — 0:2, «Стандард» (Бельгія) — «Панатінаїкос» (Греція) — 0:0,

«Шлях чемпіонів». «Карабах» (Азербайджан) — «Зальцбург» (Австрія) — 2:1, «Ольборг» (Данія) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 0:1, «Легія» (Польща) — «Селтік» (Шотландія) — 4:1, «Актобе» (Казахстан) — «Стяуа» (Румунія) — 2:2, «Марібор» (Словенія) — «Маккабі» (Т-А, Ізраїль) — 1:0, ХІК (Фінляндія) — АПОЕЛ (Кіпр) — 2:2, «Лудогорець» (Болгарія) — «Партизан» (Сербія) — 0:0.

 

ПРЯМА МОВА

Мирон Маркевич, головний тренер «Дніпра»:

— Ми відчували, що «Копенгаген» закриється і не дасть нам проводити швидкі атаки. Що ж, є ще матч у гостях, тепер будемо думати, як за тиждень посилити гру. Щоправда, для повної картини нам трохи бракує резервів.

Столе Сольбаккен, головний тренер «Копенгагена»:

— Зараз у нас дуже молода команда, і враховуючи це, я задоволений грою.

Проте, вважаю, що необхідно працювати над створенням і реалізацією моментів. У матчі-відповіді ми спробуємо покращити ці показники і зіграти агресивніше.