Жорстко і солодко...

31.07.2014
Жорстко і солодко...

«Ідеальна» подушка і «правильний» матрац — запорука гарного сну і здоров’я.

Подумати тільки — майже третину життя людина проводить уві сні. І для того, аби організм був готовий до щоденних звершень, уночі він має як слід відпочити. Якісний, комфортний сон позначається на нашому здоров’ї не менше, ніж збалансоване харчування і прогулянки на свіжому повітрі, кажуть лікарі. А нічний відпочинок цілком залежить від того, на чому людина спить. Неправильна — із медичного погляду — поверхня спального місця спричиняє різні неприємності із здоров’ям.

Без пружин, кокоса та бамбука

Ліжко має бути жорстким, матрац тонким і без пружин. Такою є основна рекомендація лікарів-ортопедів щодо якості спального місця. Найкраще ліжко — те, що має міцну конструкцію та основу, не рухається і не розсувається в різні боки. «Важливо, щоб лист-основа конструкції ліжка, на якій людина спить, був цільним: iз цільної фанери або жорсткого ДСП, — розповідає столичний лікар-ортопед Валерій Гужвій. — Не можна, аби основа складалася з окремих частин і мала шви. Матрац теж бажано мати цільний — без вставок».

Більшість лікарів однозначні в оцінках: найкращий для здоров’я матрац — ортопедичний. Але не кожен матрац, який називають ортопедичним, насправді є таким. Як відрізнити «саме той»?

«Справжній ортопедичний матрац тонкий і жорсткий, без пружин, — зауважує Валерій Петрович. — Він не може бути вищим за 10 сантиметрів. Усе, що має більшу товщину, — то спеціальні матраци проти пролежнів або ті, що рекомендують при інших проблемах із здоров’ям».

Ортопедичний матрац, за словами лікаря, роблять із меблевого поролону 55-60-ї — найжорсткішої — щільності. Він майже не прогинається під вагою людського тіла. Справжні ортопедичні матраци продають спеціалізованi ортопедичнi магазини або аптеки. У меблевих магазинах їх годі шукати. Хоча там часто рекламують товар як ортопедичний, можуть навіть показати «потрібний» сертифікат.

«Будь-який матрац, в якому є металева пружина, не можна назвати ортопедичним, — стверджує лікар-ортопед. — У магазинах же пропонують переважно матраци з пружинами. На них кладуть наповнювачі — бамбукову або кокосову стружку тощо — це робить матрац високим. Але ці шари — зайві, лише для того, аби привабити покупця».

Високий матрац не потрібен. Можна спати на поверхні товщиною 5 сантиметрів — і добре себе почувати. Головне — жорсткість поверхні, наголошує лікар. На матрацах із пружинами під час сну відбуваються коливальні рухи — по всій довжині тіла. Відтак м’язи, які тримають хребет, не можуть як слід розслабитися. А хребці на такій поверхні не отримують адекватної підтримки. Натомість цільний поролоновий матрац повністю повторює вигини тіла. Прогинається лише у тих місцях, де придавило тіло, інша ж поверхня залишається нерухомою.

Диван і перина — для відпочинку зле

Але до ортопедичного матрацу є... протипоказання. Наприклад, після перенесеного інсульту лікарі радять спати на протипролежневих матрацах: вони наповнені спеціальними гранулами, які дозволяють матрацу повільно рухатися, відтак — розвантажувати тіло. Але такі матраци необхідно купувати в аптеках. В інших випадках до класичного ортопедичного матрацу немає протипоказань.

Майте на увазі, що спати на дивані не дуже корисно для здоров’я. Це можна робити час від часу, але не постійно, застерігає лікар. Більшість диванів мають пружини, складаються з різних частин, тож не можуть бути цільними. Для хребта це погано. Аби не завдати шкоди здоров’ю, ліпше відмовитися від ліжка iз сіткою, що прогинається, а також від перин та великих подушок iз пір’ям.

І подушка — зручна для вушка

До речі, від вибору подушки також залежить якість сну. Зверніть увагу: шия на подушці не повинна перегинатися то в один, то в інший бік. А так відбувається, коли людина спить на великій товстій подушці. Таким чином перегинаються судини і нервові закінчення, кров гірше циркулює, а мозок, не отримуючи належного живлення, повільніше функціонує. Лікарі стверджують: сон на незручній і неправильній iз медичного погляду подушці — одна з найчастіших причин болю у шийному відділі хребта та головного болю. А поганий сон позначається на загальному самопочутті: у людини може виникати враження, що вона зовсім не відпочила вночі, хоча, здавалося б, міцно проспала 8 годин.

Шия під час сну має лежати рівно. «Ідеальна» подушка — та, що тільки під голову. Плече не повинне лежати на подушці, тільки голова. У положенні на спині подушка має бути під шиєю, а не під грудним відділом чи нижче. Якщо людині зручно, вона може спати взагалі без подушки. Але це у випадку, якщо ви переважно відпочиваєте на спині. А якщо пірнаєте у сон на боку, то краще все-таки щось підкладати під голову — задля зручності шийного відділу хребта.