Політичні «хованки»

30.07.2014
Політичні «хованки»

Олег Тягнибок.

Відтоді як на Донбасі почалася війна, а вибори Президента завершилися оновленням владної верхівки, троє відомих претендентів на найвищу посаду в державі дещо випали з активного згадування в інформаційному полі. Йдеться, зокрема, про Юлію Тимошенко, Олега Тягнибока та Дмитра Яроша. «Україна молода» вирішила з’ясувати, чим саме зараз займаються названі політики.

Дмитро Ярош: воює на фронті

Почали ми з Яроша — фігури відносно нової та контраверсійної. Представник його прес-служби Артем Скоропадський офіційно заявив про перебування лідера «Правого сектору» на сході України. За його словами, Ярош не просто відвідує батальйони Національної гвардії, а й сам бере участь у бойових діях, оскільки має відповідну військову підготовку. Безперечно, така активність дещо відкоригувала попередню роботу Яроша.

«Ми неодноразово заявляли, що «Правий сектор» поки що відсуває політику на другий план. Але ми слідкуємо за політичними подіями, і на сьогодні справами Яроша займається його заступник Андрій Тарасенко, поки сам лідер воює на фронті. Фото і відео ми максимально намагаємося подавати на нашому офіційному сайті. Якщо українці воюють, то чому Дмитро Ярош має переховуватися у Києві? У нього зараз немає бажання займатися політикою, бо йде війна. Якщо ми програємо війну, то ніякої політики і не буде», — заявив прес-секретар.

Нещодавно активісти «Правого сектору» в Києві влаштували мітинг, вимагаючи від Президента дозвіл на легальну видачу зброї для ведення війни із сепаратистами. «Але не треба думати, що «Правий сектор» — це лише люди, які воюють. Насправді це велика команда, в якій є люди, здатні вести війну, а є й інші, які вільно орієнтуються у різних галузях життя. Це не лише силова структура, бо тоді навіщо було створювати партію? Для нас політична складова — це лише один із методів боротьби», — зазначив Скоропадський.

Слова прес-секретаря «Правого сектору» підтвердив також адміністратор групи «Вконтактє», що висвітлює політичну діяльність Яроша. Адміністратор (на псевдо «Чародій») заявив нам таке: «Ярош зараз під Донецьком. Буквально 24 липня добровольці з «Правого сектору» спільно з батальйоном «Донбас» і 93-ю бригадою ЗСУ України увійшли на околиці Донецька, звільнивши ці території від терористів».

А ось що сказав «УМ» громадський активіст Антон Тарновський: Ярош, швидше за все, не вміє правильно піаритися. «Він дуже хороший боєць, непоганий дипломат, але не демагог. Те, що у ЗМІ про нього зараз глухо, це лише від того, що він замайється винятково військовими справами, власне, тим, що він уміє робити найкраще за все. Як політик, гадаю, він не дуже, але як військова людина — кращого не знайти», — акцентував Тарновський.

Олег Тягнибок: працює над законопроектами

Що стосується Олега Тягнибока, то луганський блогер Сергій Шевченко оцінює його так: «З одного боку, здається, що Тягнибок — зрадник, який не поїхав на фронт, а займається порожніми балачками у парламенті, але, насправді, чим би він допоміг армії, якщо навіть воювати не вміє? Депутат має розумно керувати тією ділянкою, за яку взяв на себе відповідальність. Я проти того, щоб вважати Тягнибока героєм: він лише політик, який працює так само, як усі інші, а перемога на Майдані — це народна перемога, а не владна», — підкреслив політолог.

Очільник ВО «Свобода» Олег Тягнибок зараз у Києві і працює над декількома законопроектами, які стосуються, зокрема, заборони КПУ і ПР та притягнення до відповідальності осіб, причетних до сепаратизму. Натомість добровольчі загони «Свободи» активно воюють на Донбасі. «Тягнибоку нема коли піаритися. Він готує нові законопроекти до розгляду у Верховній Раді. Якщо вони будуть ухвалені, то і справи підуть угору. Це те, що на сьогодні важливо», — вважає Ганна Дилеба, активіст Всеукраїнської громадської організації «Фундації регіональних ініціатив».

Зірка Тягнибока, яка спалахнула на виборах-2012, після (і під час) Майдану стала загасати. Троє лідерів зими 2013—2014 рр. — Тягнибок, Яценюк та Кличко — дисонували своєю поміркованістю з тодішніми викликами та суспільним попитом. Власне, розчарування у цій трійці й зумовило високий рейтинг Петра Порошенка на президентських виборах. Та якщо Яценюк і Кличко все ж знайшли себе у владі, Тягнибок лишився поза грою. Вся надія для нього полягає тепер у наступних парламентських виборах, хоча навряд чи «Свобода» повторить успіх 2012 року, коли партія зуміла отримати 10% голосів. І причина тут не в самому лише Майдані.

Юлія Тимошенко: готується до виборів

Одна з останніх публічних заяв Юлії Тимошенко прозвучала 17 липня. Вона звернулася до європейських колег, аби ті допомогли перемогти терористів на сході України. «Російські бойовики сьогодні довели, що вони нічим не відрізняються від «Аль-Каїди». І світ повинен вчинити з ними, як з «Аль-Каїдою». Якщо світ не почне діяти негайно разом з Україною, рівень цієї катастрофи буде збільшуватися щогодини», — зазначила Тимошенко.

Подейкують, що Тимошенко планує займатися бізнесом, але наближені до неї однопартійці говорять, що вона надто віддана політиці, щоб так просто її покинути, без боротьби. У будь-якому разі підготовка до виборів у Верховну Раду триває, тим паче що «Батьківщина» посідає досить престижне місце у списку претендентів на проходження до парламенту.

Але проблема полягає в тому, з ким саме піде на вибори «Батьківщина» під егідою Юлії Тимошенко. Чимало колишніх соратників покинули ЮВТ ще під час її перебування за ґратами, решта відсіялась після програшу Тимошенко на виборах. «Промоніторивши» лави вцілілих, лідерка «Батьківщини» знатиме, на кого вона може розраховувати під час перегонів. Це стосується, зокрема, і Арсенія Яценнюка, чиї плани щодо виборів наразі достеменно невідомі.

А тим часом політолог Віктор Небоженко вважає, що колишні «важковаговики» від політики дещо «принишкли» через актуалізацію нової постаті — Олега Ляшка, народного депутата та лідера Радикальної партії. «Олег Ляшко, який виріс на ґрунті Тимошенко і Тягнибока, буквально «підтоптав» під себе рейтинги інших опозиціонерів.

Ляшко зарекомендував себе як «радикальний хлопець», який «прагне врятувати країну від сепаратизму, чиновницької несправедливості тощо, тобто такий собі герой, який говорить речі, зрозумілі і наболілі для простих людей. От чому він перевищив рейтинги і Тимошенко, і Тягнибока, і Яроша. Крім цього, він веде величезну інформаційну кампанію, його постійно показують в усіх ЗМІ, він частіше за інших тисне руку військовим на Донбасі та обіймає бабусь. Власне, він і є причиною падіння рейтингів інших кандидатів та скорочення інформації про них у ЗМІ», — вважає Небоженко.