Таке «прикре» люстерко

24.07.2014
Таке «прикре» люстерко

Втрата колагену призводить до старіння. Але цей процес цілком можливо віддалити в часi. (з сайта dermmatch.su.)

Зморшки — та естетична прикрість, яка не оминає нікого. До когось вони «підкрадаються в люстерко» раніше, інших жаліють довше, однак вікові зміни в організмі так чи інакше з часом починають проявлятися на обличчі. Механізм старіння залежить від генетики, способу життя, шкідливих впливів екології, сонця, догляду за шкірою, вважають лікарі.

Який примхливий колаген...

Є твердження, що з віком ми отримуємо те обличчя, на яке заслужили. Якщо людина була презирливою, зневажливою — непривабливі складки біля рота про це розкажуть. Якщо багато посміхалася — про це повідають зморшки біля очей: так звані «гусячі лапки». Тому не розчаровуйтеся завчасно: хоч як дивно, але багатьом пасує їхнє «заслужене» обличчя, на якому відбилися миті життя.

Так, зморшки неминучі, але кожен не проти відтермінувати їх «візит» якомога старанніше. Лікарі-косметологи кажуть, що основною причиною появи стійких складок на шкірі є недостатнє вироблення організмом колагену — особливого білка (протеїну), міцного і водночас досить еластичного. Саме колагенові волокна утворюють каркас шкірного покриву. Формування зморщок пов’язане із втратою вологи й нестачею пружності, коли в організмі бракує білкових молекул колагену й еластину.

— Процеси регенерації відбуваються під впливом вікових змін у клітинах шкіри, — пояснює Ольга Стриженко, столичний лікар-косметолог. — Вони починають рідше ділитися, втрачають здатність утримувати вологу і синтезувати корисні речовини. Цьому сприяють, зокрема, незбалансоване харчування, дієти, що призводять до нестачі в організмі вітамінів, мінералів, білків, жирів і вуглеводів. На роботу клітин шкіри негативно впливають стресові ситуації і неправильний спосіб життя (недосипання, брак свіжого повітря і фізичної активності, шкідливі звички).

Крім природного процесу старіння, велика роль в утворенні мімічних зморщок належить лицьовій мускулатурі. Її активне скорочення призводить до формування поперечних і поздовжніх складок на лобі, в куточках очей і рота. Цьому сприяє звичка бурхливо виражати свої емоції — морщити лоба, супитися, мружити очі, посміхатися.

«Правильна» подушка, броколі і фундук

Причина передчасної появи зморщок може бути пов’язана з різким зниженням ваги тіла, тривалим перебуванням у приміщеннях, де багато диму і дуже душно. І навпаки, турботливий і правильний догляд за шкірою, здоровий спосіб життя, повноцінне харчування й оптимістичний емоційний настрій протистоятимуть появі проблем зі шкірою, впевнена Ольга Стриженко.

Вона радить звертати увагу на положення голови під час сну: це також провокує передчасні зморшки на шиї. «Якщо голову постійно розташовувати високо на подушках, то вона нахилятиметься на груди, і на шиї, відповідно, з’являться прикрі складки, — зауважує Ольга Миколаївна. — Хронічні хвороби, порушення в роботі ендокринної та нервової систем, а також недостатньо налагоджене функціонування травної системи знижують наш імунітет. Це зменшує пружність шкіри, відтак провокує зморшки. Неякісні косметичні засоби для догляду за шкірою, а також часте застосування пудри, тональних кремів висушують шкіру, створюють умови для зморщок».

Зрозуміло, що вплинути на деякі фактори ми безсилі: ні генетичним чинникам, ні віковим факторам нічого не протиставиш. Однак якщо вести здоровий спосіб життя, налагодити раціональне харчування, регулярно і правильно доглядати за шкірою обличчя — естетичну старість можна зупинити на довше.

— Для відновлення колагену неабияке значення має вітамін С. Включайте в раціон продукти, багаті на нього: полуницю, цитрусові, червоний перець, капусту броколі, — зауважує Ольга Стриженко. — Вітамін С активізує клітини фібробласти (основний різновид клітин сполучної тканини людини), які й виробляють колаген. Проти зморщок і запалення шкіри добре борються омега-3 кислоти. Шукайте їх у морській рибі — лососі, форелі, сардинах, оселедцеві, тунці. Вживайте мигдаль, фундук, лляну олію. Ці кислоти знижують прояви різних запальних процесів в тілі, які ведуть до закупорювання пор шкіри, вугрів і появи передчасних зморщок.

Аби мати сяючу і гладку шкіру обличчя, лікарі-косметологи та дієтологи радять збагачувати меню червоними і зеленими овочами та фруктами: їжте моркву, томати, шпинат, щавель, червоні апельсини. Всі ці продукти є незамінними постачальниками бета-каротину — сильного антиоксиданту, який перетворюється в організмі на вітамін А. Саме цей вітамін відповідає за вироблення нових і позбавлення старих — відмерлих — клітин шкіри.

Від сонця подалі і — маска з білком

Окрім збалансованого харчування, запобігти появі зморщок допоможе комплекс вправ для м’язів обличчя. Головне — виконувати його регулярно. «Намагайтеся не притискати підборіддя до грудей. Так зможете запобігти появі подвійного підборіддя, тонкої в’ялої шкіри і складок на шиї, — зазначає лікар-косметолог. — Натомість корисніше і красивіше тримати голову трохи піднятою. Під час сну обличчя має лежати на подушці вільно, зариватися в неї не слід. Велике значення має стан зубів і своєчасне протезування. Відсутність зубів не тільки шкодить травленню, а й неминуче змінює форму обличчя: щоки западають, утворюються глибокі складки і борозни».

Зберегти свіжий колір обличчя допоможуть живильні маски. Вони перешкоджають утворенню зморщок і мають загальну тонізуючу дію на шкіру. «Проста й ефективна — білково-лимонна маска. Дуже люблю робити її сама і раджу клієнтам, — зізнається пані Ольга. — Яєчний білок збийте в піну, додайте сік iз половини лимона і сіль на кінчику ножа, суміш добре розмішайте. На очищену шкіру обличчя і шиї нанесіть суміш на 20 хвилин, потім змийте теплою водою. Наприкінці злегка зволожте обличчя кремом, який зазвичай використовуєте вдень».

Можна, за порадою лікаря, зробити жовтково-олійну маску. Яєчний жовток необхідно змішати з 1/2 ч. л. камфорної або рицинової олії. Або — яєчно-толокняну: до збитого яєчного білка або жовтка додати 1 ч. л. меду і 1 ст. л. толокна. «Якщо немає алергії на бджолині продукти, спробуйте жовтково-медову маску, — додає фахівець. — Яєчний жовток необхідно розтерти з 1/2 ч. л. меду і 1 ч. л. гліцерину. Добрий ефект дає дріжджова маска: 20-25 г дріжджів розведіть молоком або олією до густоти сметани. Якщо 25 г дріжджів розвести водою до густоти сметани і дати постояти до бродіння, то вийде добрий засіб для шкіри, враженої вугровим висипом».

Косметологи і дерматологи нагадують про шкідливий вплив на шкіру прямих сонячних променів, які провокують так зване фотостаріння. Любителі засмаги мають пам’ятати про це. Значно корисніші для шкіри повітряні ванни, аніж «тортури» на сонячній пательні. У будь-якому разі, перед походом на пляж не забувайте змастити обличчя кремом від сонця з великим ступенем захисту.

Примочки з ромашки і кубики з льоду

Носогубні складки найвиразніше натякають, що шкіра обличчя потребує прискіпливої турботи. Повернути пружність шкірі й усунути ці прикрі складки допоможуть народні омолоджувальні засоби. Спробуйте компреси з трав. Зробіть відвар iз ромашки, мати-й-мачухи, календули, звіробою. Дві столові ложки сухого збору залийте склянкою гарячої води, доведіть до кипіння. Через 3-4 години процідіть, змочіть у відварі легку тканину, бинт або марлю і щодня прикладайте до носогубних складок на 10 хвилин.

— Добре діють на шкіру фруктові аплікації, — каже лікар-косметолог. — Фрукти містять велику кількість органічних кислот, антиоксидантів і вітамінів, які підвищують пружність шкіри. Скибочку стиглого, соковитого яблука (груші, банана, персика, хурми) прикладайте до складок хвилин на 15. Тонізують шкіру кубики льоду. Відвар аптечної ромашки заморозьте і протирайте щодня ароматними кубиками проблемну ділянку.

Однак, застерігає лікар, iз народними засобами також треба бути обережними. Багато продуктів і трав можуть викликати алергічну реакцію або нашкодити тонкій, чутливій, проблемній шкірі. Якщо не певні, що матимете користь від якогось засобу, або відчуваєте дискомфорт під час процедур, — краще пошукати інші методи тримати шкіру в тонусі.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Вчені й лікарі підсумували деякі фактори, які прискорюють старіння шкіри. Зокрема, це:

* Сидячий спосіб життя. Канадські дослідники встановили, що літні люди, які дотримуються малорухливого способу життя, змогли візуально помолодшати років на 10, коли починали займатися спортом хоча б півгодини двічі на тиждень. Фізичні навантаження суттєво впливають на текстуру шкіри, омолоджують її.

* Надлишок м’яса, молочних продуктів, цукру й алкоголю. За даними Американської академії дерматології, дієта, насичена овочами і фруктами, сприяє омолодженню й уповільнює появу зморщок. А вуглеводи і цукор, як і алкогольні напої, що провокують зневоднення організму, роблять шкіру старішою.

* Недостатнє зволоження. Ставтеся до шкіри уважно. Косметологи радять частіше зволожувати шкіру обличчя, інакше вона покриватиметься зморшками. А для вмивання використовуйте теплу воду.

 

ВАЖЛИВО

Комплекс вправ проти зморщок

1. Щільно притисніть губи до зубів.

2. Подумки уявіть дві протилежні точки: одну — в центрі верхньої губи, другу — в середині нижньої.

3. Відкрийте максимально рот так, щоб точки були точно одна над одною, утворюючи довгий овал. Вдихніть ротом.

4. Вказівними пальцями інтенсивно проводьте по носогубних складках вгору і вниз. Робіть так, доки шкіра не «запече».

5. Видихніть ротом.

 

ДО РЕЧІ

Пляшка як тренажер

Появі зморщок допоможе запобiгти самомасаж. Щодня протягом 5 хвилин злегка постукуйте кінчиками пальців по шкірі обличчя. Це покращує кровообіг у шкірі й зміцнює її. Спробуйте вправу з пластиковою пляшкою. Підійде тара з-під мінеральної води об’ємом 0,5 л. Потрібно утримати її за шийку витягнутими губами протягом 2-3 хвилин. У перший день вона має бути порожня. Наступного дня залийте в неї 50 мл води і постарайтеся утримати. Кожні 2-3 дні збільшуйте об’єм налитої рідини до 250 мл — більше не потрібно.