Пливе Су-24, води повен

24.07.2014
Пливе Су-24, води повен

Бомбардувальник Су-24 у водах Магаданки. (з сайта goblinid.livejournal.com.)

Мешканці Далекого Сходу Росії, який торік постраждав від катастрофічної повені, знову потерпають від великої води. У Хабаровському краї, Якутії, Амурській, Магаданській та Єврейській автономній областях оголошено екстрене попередження про можливе підтоплення. У Магадані, де за півтора дня випала тримісячна норма опадів, введено режим надзвичайної ситуації.

Через паводок у краї перекрито низку автошляхів, у наближених до річок районах евакуюють населення. Місцеві мешканці активно поширюють у соцмережах фотографії бомбардувальників Су-24 — експонатів Магаданського музею військової техніки. Сусідня річка Магаданка, вийшовши з берегів, розмила фундаменти музею, і літаки з експозиції попливли за водою.

«За всю історію спостережень, починаючи з 1936 року, такого дощу в липні тут іще не було», — повідомила агенції «Інтерфакс» начальник відділу метеопрогнозів Колимського управління гідрометеослужби Віра Завадько.

І найближчими днями припинення опадів синоптики не прогнозують, попереджаючи про можливе розлиття багатьох річок в Амурській області та Хабаровському краї. Де люди й досі не отямилися після повені 2013 року, від якої постраждало понад 180 тисяч мешканців Далекого Сходу. Тоді було зруйновано понад 3,5 тисячі будинків. Попіаритися на горі постраждалих на самий Новий рік несподівано приїхав президент Росії Володимир Путін, який навіть записав у Хабаровську друге, спонтанне привітання народу з настанням 2014-го.

Серед іншого, президент пообіцяв забезпечити житлом тих, хто втратив дах над головою. Але й досі значна частина потерпілих поневіряється по знайомих і тимчасових таборах, чекаючи обіцяних помешкань. Місцева влада планувала завершити програму будівництва нового житла до 1 вересня цього року. Однак тепер, схоже, цей термін доведеться посунути.

Одне зрозуміло точно: належних висновків із минулорічного стихійного лиха не зроблено, і велика вода знову руйнує дамби та підтоплює населені пункти, для захисту яких фактично не було вжито заходів. Хоча ні, дехто висновки таки зробив. Аби не оплачувати чергову дорогу програму з відновлення житла для постраждалих від стихії, міністерство фінансів РФ розробило проект закону про «поетапне скорочення державної фінансової допомоги постраждалим у результаті надзвичайних ситуацій громадянам, що не уклали договір страхування житлового помешкання». Щоправда, Держдума цей нормативний акт іще не затвердила.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>