«Це не твоє небо»

24.07.2014
«Це не твоє небо»

Представниця України на «Новій хвилі» Вікторія Петрик одягла спортивний костюм із російським прапором і не відстояла свого права заспівати «Мальви» Івасюка.

Відкриття щорічного міжнародного конкурсу молодих виконавців популярної музики «Нова хвиля» в курортному місті Латвії — Юрмалі, яке відбулося 22 липня, викликало в українців масовий екстаз. Уже в ніч із вівторка на середу соцмережі були всіяні оваціями на честь співака Івана Дорна, або як він себе називає Вані Дорна. На відміну від багатьох своїх колег, хлопець показав дива патріотизму.

Нагадаємо, що «батьком-засновником» конкурсу є російський композитор Ігор Крутой. І хоч майданчиком для проведення є Латвія, все одно журі майже повністю російське. Відповідно, й гості здебільшого теж із Росії. А тепер уявімо, що на такому конкурсі на сцену вийшов український співак Ваня Дорн, досить популярний у Росії, і в чорній футболці з білим зображенням українського герба засміявся їм всім в обличчя. Музиканти Дорна так само були одягнені у светри з тризубами. Та на цьому його витівки не закінчилися. Ваня виступив з україномовною піснею гурту «Скрябін» — «Танець пінгвінів». Публіка добре сприйняла українського виконавця, у залі дехто навіть пританцьовував. Хтось із присутніх аплодував стоячи. А хтось розгорнув синьо-жовтий прапор.

Те, що глядачі з Росії веселилися, можна пояснити двома способами. Перший — вони ні слова не зрозуміли з пісні. А Іван, майстерно витанцьовуючи, співав: «Мене нервують люди, ті, що думають мало», «бо це не моє небо, і це твоє небо»... Або, дивлячись на красеня-легіня, їм було байдуже, що він співає, тільки був би з ними. Співак скористався теплим прийомом і попрощався з публікою: «Будьмо, гей!»

Але не всі такі молодці, як Іван Дорн. В Юрмалі на конкурсі Україну представляють переможниця дитячої «Нової хвилі 2010» і переможниця дитячого «Євробачення 2008» Вікторія Петрик з Одещини та учасник «Голосу країни» В’ячеслав Рибіков із Донецька. Під час проходження жеребкування порядкових номерів виступів конкурсантів вони натягли на себе спортивні костюми із зображенням російського прапору. Через це розгорівся великий скандал.

За Віку у триколорі заступилася продюсер Олена Мозгова. На свої сторінці у «Фейсбуцi» Мозгова написала: «Щодо костюма, то знаю, що принаймні вона намагалася з цим боротись, але умови конкурсу такі, що вона повинна його вдягнути, як і решта учасників. Щодо пісні, то це знаю точно, що вона ні на які компроміси не пішла, і настояла на «Мальвах» Івасюка. Однак уже вчора Мозгова свій пост видалила з соцмережі.

До речі, Вікторія Петрик все-таки пішла на компроміс і вдруге. За словами представниці від України, режисер конкурсу Олександр Ревзін не дозволив їй співати «Мальви». Натомість Петрик у перший конкурсний день під номером сім виконає композицію «Ріка-печаль» Наталії Бучинської. Віка, за яку так щиро заступилася Мозгова, навіть не сперечалася з Ревзіним щодо пісні. «Я з ним згодна — у мене сльози з очей починають литися і душа розривається. І так занадто багато сліз навколо, так що ми вибрали веселішу пісню — треба всіх підбурити», — розповіла Петрик «Комсомольской правде в Украине».

23-річний донеччанин В’ячеслав Рибіков також виправдався щодо спортивного костюма з триколором. Каже, що одяг в жодному разі не був «вираженням чиєїсь громадянської позиції». «Жоден із них не відмовився її одягнути. У тому числі і я, бо вважаю, що участь України в цьому конкурсі — шанс показати всім іншим країнам, що в Україні є талановиті виконавці», — намагався вийти сухим із води Рибіков.

В’ячеслав не розкриває карти щодо свого виступу. Досі ніхто, крім режисера «Нової хвилі», не знає, з якою піснею на сцену вийде українець. Відомо тільки, що одну з композицій Рибіков заспіває з українською зіркою. Можливо, це буде Ваня Дорн із тризубом на грудях? Хто його зна... Адже в Юрмалі хлопці на відкритті познайомилися. В себе у соцмережі Рибіков виклав спільну фотографію з Іваном і підписав: «Україно, ми тебе любимо!».

ДО РЕЧІ

Друга хвиля на Крим

Після того як МЗС Латвії заборонило в’їзд у країну постійним гостям конкурсу — Валерії, Йосипу Кобзону та Олегу Газманову — через їхню підтримку російської агресії, у Держдумі заговорили про перенесення заходу до Криму. Російські депутати від КПРФ Валерій Рашкін і Сергій Обухов надіслали запити з такою пропозицією організаторам конкурсу «Нова хвиля» в Юрмалі Ігорю Крутому та Олександру Румянцеву. Відповідь від останніх ще не прозвучала.

Натомість, українські продюсери підкреслюють заангажованість «Нової хвилі» і що це не міжнародний конкурс, а на всі 100 відсотків російський, куди учасників з інших країн запрошують для розваги і прикриття пропаганди. У свою чергу, Володимир Бебешко наголосив, що українські конкурсанти не мали права одягати ворожий триколор у Юрмалі. «Бо в нас війна», — наголосив продюсер. За його словами, якби Петрик і Рибіков категорично відмовилися від костюмів, їх би ніхто з конкурсу не усунув. Інакше був би міжнародний скандал.